Υπό τον έλεγχο των "γερακιών" του ΝΑΤΟ τo Facebook

Facebook, Twitter και Google ελέγχονται από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, (οι νεοσυντηρητικοί και οι υπεύθυνοι πωλήσεων εταιρειών όπως η Lockheed Martin και η BAE) έχει πάρει τα ηνία των κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μεγάλου μέρους των διεθνών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά σάιτ και μπλογκ.

Το Facebook, το Twitter και η Google πρόσφατα δημοσίευσαν κάτι, που μπορεί να θεωρηθεί ως το θανατηφόρο πλήγμα.

Η κύρια εταιρεία δημοσίων σχέσεων του ΝΑΤΟ, μια δεξαμενή σκέψης και οργάνωση παρασκηνιακών πιέσεων (lobby) είναι "μη κερδοσκοπική" - μια νόμιμη φοροδιαφυγή που χρηματοδοτείται από δωρεές από αυτές τις εταιρείες κατασκευής όπλων, τις επιχειρήσεις που τις υποστηρίζουν και τις "μη κερδοσκοπικές" τους εταιρείες, με τρόπο ώστε οι φόροι που γλιτώνουν να πληρώνονται από τους πολίτες. Οι δισεκατομμυριούχοι ξέρουν πώς να φοροδιαφεύγουν και προσλαμβάνουν πολιτικούς που γράφουν νόμους με τα κατάλληλα "παραθυράκια" γι' αυτούς - και μόνο για τους πολύ πλούσιους. Αυτή η εταιρεία δημοσίων σχέσεων ονομάζεται "The Atlantic Council" και ιδρύθηκε το 1961, την ίδια ακριβώς χρονιά που ο Πρόεδρος Αιζενχάουερ άφησε την προεδρία, προειδοποιώντας ότι "το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα" μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των ΗΠΑ. Και πράγματι, τον ανέλαβε, με τη βοήθεια και της Atlantic Council και βάλλει εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και στα σύμμαχα κράτη (δηλαδή τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν και πωλούν στις ΝΑΤΟϊκές χώρες). Ο σκοπός είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κρατικών δαπανών που πηγαίνουν για την πληρωμή αυτών των εταιρειών και αντίστοιχα να μειωθεί το ποσοστό που ξοδεύεται για άλλους σκοπούς. Δηλαδή, με δυο λόγια σκοπός είναι η μόνιμη πολεμική οικονομία. Στο κάτω κάτω, εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η BAE πωλούν μόνο στις σύμμαχες κυβερνήσεις. Ουσιαστικά, δεν έχουν άλλους πελάτες εκτός από αυτές. Οπότε, το βασικό μήνυμα αυτών των εταιρειών (και των "φιλανθρωπικών" τους) είναι "λιτότητα" - εκτός από τις δαπάνες "άμυνας" ή, στην πραγματικότητα, "επίθεσης". Αυτήν την "εθνική άμυνα", όπως εναντίον του Ιράκ το 2003 και εναντίον της Λιβύης το 2011, που είναι καθαρή επίθεση. Η "νέα ομιλία" που είχε προβλέψει ο Όργουελ είναι γεγονός. Είναι ο κανόνας πλέον, τόσο φυσιολογικός, που το κοινό θεωρεί ότι είναι φυσικό, και οι συντηρητικοί και ακόμη και πολλοί φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να είναι μια "ελεύθερη αγορά".

Ιδού η ανακοίνωση του Facebook στις 11 Οκτώβρη:
Κατάργηση πρόσθετης μη αυθεντικής δραστηριότητας από το Facebook
Σήμερα, καταργούμε 559 Σελίδες και 251 λογαριασμούς, που έχουν παραβιάσει τους κανόνες μας κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam) και της συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς. Δεδομένης της δραστηριότητας που είδαμε - και της χρονικής στιγμής της πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές - θέλαμε να δώσουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους συμπεριφοράς που οδήγησαν σε αυτή τη δράση. Πολλοί χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς ή πολλούς λογαριασμούς με τα ίδια ονόματα και δημοσίευσαν τεράστιες ποσότητες περιεχομένου σε ένα δίκτυο ομάδων και σελίδων για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στους ιστότοπούς τους. Πολλοί χρησιμοποίησαν τις ίδιες τεχνικές για να κάνουν το περιεχόμενό τους να φαίνεται πιο δημοφιλές στο Facebook από ό, τι πραγματικά ήταν. Άλλοι ήταν σελίδες άγρας διαφημίσεων, που χρησιμοποιούν το Facebook για να παραπλανήσουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι αποτελούν φόρουμ νόμιμου πολιτικού διαλόγου.
Αυτοί οι "559 και 251" ουδέποτε ταυτοποιήθηκαν -κανένας από αυτούς. Το Facebook τους αναγκάζει να φωνάζουν για να γίνουν, έστω, αντιληπτοί από το κοινό. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τα κριτήρια με τα οποία αξιολόγησαν την "μη αυθεντική δραστηριότητα", έναντι του "νόμιμου πολιτικού διαλόγου". Η ανακοίνωση λέει "είδαμε την δραστηριότητά τους" - όπως το κατά πόσον χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς ή έκαναν επαναλαμβανόμενες δημοσιεύσεις "spam" μηνυμάτων - και δεν έκριναν το περιεχόμενο, όταν αποφάσισαν ποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς, τις σελίδες ή τις ομάδες να καταργήσουν, αλλά αν δεν δημοσιεύσεις τους αλγόριθμους με τους οποίους τα καταργείς όλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να σε εμπιστευτεί, γιατί μπορεί να καταργείς ό,τι θέλει το ΝΑΤΟ ή το Atlantic Council να καταργήσεις (που αυτοί οι οργανισμοί δεν αναφέρονται καθόλου στην ανακοίνωση).

Το παρασκήνιο αυτής της ενέργειας των δισεκατομμυριούχων της πολεμικής οικονομίας είχε αναφερθεί σε άρθρο του Mint Press στις 18 Μαΐου, όπου ο Elliott Gabriel ανέφερε:
"Το Facebook ελπίζει ότι μια νέα συμμαχία με το Atlantic Council (μια ηγετική δεξαμενής σκέψης γεωστρατηγικής πολιτικής που θεωρείται ως η εταιρεία δημοσίων σχέσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ) όχι μόνο θα λύσει τη διαμάχη σχετικά με τις "ψευδείς ειδήσεις" και την "παραπληροφόρηση", αλλά θα βοηθήσει τον ογκόλιθο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παίξει έναν "θετικό ρόλο" στην διασφάλιση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η νέα συνεργασία εξασφαλίζει ότι το Atlantic Council θα λειτουργεί ως "τα μάτια και τα αυτιά" του Facebook, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας. Με την ηγεσία του να αποτελείται από συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματούχους, πρώην πολιτικά στελέχη και κορυφαία πρόσωπα της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της Δυτικής επιχειρηματικής ελίτ, ο ρόλος του Atlantic Council στην αστυνόμευση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικά ως ανάληψη των ηνίων του Facebook από το ιμπεριαλιστικό κράτος και τον μακρύ κατάλογο των βαθύπλουτων επιχειρηματικών χορηγών του Συμβουλίου."

Έπειτα, στις 12 Οκτωβρίου, η Whitney Webb, σε άρθρο στο Mint Press με τίτλο "Το Facebook 'καθαρίζει' ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για πολιτικές παραπληροφόρησης, με έδρα τις ΗΠΑ", αναφέρει:
"Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συντάκτες της ανακοίνωσης του Facebook για την μαζική εκκαθάριση σελίδων ήταν και ο επικεφαλής Κυβερνοασφάλειας του Facebook, Nathaniel Gleicher, πρώην Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, για θέματα πολιτικής κυβερνοασφάλειας.
Το Twitter απέκλεισε επίσης πολλές από τις σελίδες που κατήργησε το Facebook, υποδηλώνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια λογοκρισίας ανάμεσα στις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλές από τις σελίδες που καταργήθηκαν είχα εκατομμύρια likes, όπως η Free Thought Project (3,1 εκατ. likes), η Antimedia (2,1 εκατ.), η Cop Block (1,7 εκατ.) και η Police the Police (1,9 εκατ.). Αρκετές από τις σελίδες που διαγράφηκαν την Πέμπτη είχαν μπει στο στόχαστρο του Facebool τους προηγούμενους μήνες, τόσο μέσω των νέων αλγορίθμων λογοκρισίας, όσο και μέσω της αμφιλεγόμενης ομάδας "ελέγχου αλήθειας" του Facebook."
Για παράδειγμα, η Free Thought Project είχε πάρει την ένδειξη "ψευδείς ειδήσεις" από τους συνεργαζόμενους με το Facebook οργανισμούς για τον "έλεγχο της αλήθειας", όπως το Associated Press (AP) και το Snopes. Σε μια περίπτωση, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Free Thought Project, σημειώθηκε ως "ψευδές" από το ΑΡ. Το άρθρο αυτό, που ανέλυε το εξακριβωμένο γεγονός ότι ο γερουσιαστής Jeff Merkley απομακρύνθηκε από κέντρο κράτησης μεταναστών του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο πριν ήταν εμπορικό κέντρο Wallmart, σημειώθηκε ως ψευδές, επειδή σύμφωνα με το ΑΡ, ισχυριζόταν ότι το Wallmart στέγαζε μετανάστες για το Υπουργείο. Το άρθρο πάντως δεν έκανε έναν τέτοιον ισχυρισμό, αντίθετα σημείωνε με ακρίβεια ότι το κτίριο ήταν πριν κατάστημα Wallmart.
Οι αλγόριθμοι λογοκρισίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα των κατηργημένων σελίδων. Στην περίπτωση του Antimedia, η επισκεψιμότητά του έπεσε από τις 150.000 θεάσεις την ημέρα στις αρχές Ιουνίου, στις περίπου 12.000 στο τέλος του ίδιου μήνα. Συγκριτικά, τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, η επισκεψιμότητα του Antimedia έφτανε τις περίπου 300.000 θεάσεις την ημέρα."
Επίσης, στις 12 Οκτωβρίου, το "heavy.com" δημοσίευσε σε άρθρο του μια λίστα δεκάδων σάιτ που διαγράφηκαν από το Facebook και ο συγγραφέας του άρθρου διαμαρτυρόταν έντονα γι' αυτό.

Εντωμεταξύ, σε μια από τις πλέον κυρίαρχες εφημερίδες της Μ. Βρετανίας, τη, Daily Mail (τη δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας) ο αρθρογράφος Michael Burleigh έβγαλε με μεγάλους τίτλους στις 13 Οκτωβρίου "Πώς ο Πούτιν αναλαμβάνει ύπουλα τη Λιβύη, ως ένα νέο όπλο εναντίον της Δύσης -εκατομμύρια απελπισμένοι μετανάστες", όπου έλεγε:
"Τόσο αιματοβαμμένο και εκτενές είναι το ιστορικό επιθετικότητας του Πούτιν, ιδίως στη Συρία και την Ουκρανία, που μια εισβολή στις άδειες ερήμους της Βόρειας Αφρικής δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ότι η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα και πυραύλους στη διαλυμένη από τον πόλεμο Λιβύη, δίκαια προκάλεσε συναγερμό σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Ρωσία - αυτήν τη φορά με τη μορφή της Rosneft, της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας που ελέγχεται από τον μοχθηρό σύντροφο του Πούτιν, Igor Sechin- ενδιαφέρεται για μερίδιο στο τεράστιο πετρελαϊκό απόθεμα της Λιβύης, το μεγαλύτερο στην Αφρική.
Η Λιβύη διαθέτει πετρέλαιο και λιμάνια στη Μεσόγειο και η Ρωσία ορέγεται και τα δύο."
Ήταν όμως η Ρωσία που εισέβαλε το 2011 και κατέστρεψε τη Λιβύη ή μήπως ήταν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία που εισέβαλαν και κατέστρεψαν τη Λιβύη - μια χώρα που, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Υεμένη και άλλες που καταστράφηκαν από τη Δύση, δεν απείλησε ούτε εισέβαλε σε καμία από αυτές;

Και συνεχίζει ο Burleigh:
"-προκαλεί βεβαίως μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, ο πραγματικός φόβος για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αυτός: η Λιβύη με τα διάτρητα νότια σύνορά της, έχει γίνει ο κύριος κόμβος μετακίνησης για εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανών μεταναστών, που θέλουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να περάσουν στις ακτές της ΕΕ και ιδίως της Ιταλίας."
Άρα, η ίδια του η χώρα προκάλεσε με τον βομβαρδισμό της Λιβύης όλο αυτό το κύμα μετανάστευσης, αλλά τώρα ρίχνει το φταίξιμο στον Πούτιν, σαν να ήταν η Ρωσία και όχι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία που το δημιούργησε αυτό. Αυτό δεν είναι "παραπληροφόρηση του κοινού";

Είναι όμως η Daily Mail που φιμώνεται από το Facebook, το Twitter και την Google; Ή μήπως είναι τα "μικρά ψάρια", διάφοροι ιστότοποι πολιτικού περιεχομένου, που δεν ελέγχονται από τις αριστοκρατίες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας και τους συμμάχους τους - όλους αυτούς που είναι στο ΝΑΤΟ και προωθούνται από το Atlantic Council;

Κάποια επιπλέον στοιχεία για το παρασκήνιο της πρόσφατης λογοκρισίας, δίνονται από τον Elliott Gabriel στο δημοσίευμα του Mint Press της 18 Μαΐου:
"Η ανακοίνωση που έβγαλε το Facebook την Πέμπτη στο Facebook Newsroom post, εξηγεί ότι οι ομάδες ασφάλειας, πολιτικής και προϊόντων του κοινωνικού δικτύου θα συντονίζουν τη δράση τους με το Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας (DFRLab) του Atlantic Council για να αναλύουν "σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις σχετικά με αναδυόμενες απειλές και εκστρατείες παραπληροφόρησης από όλο τον κόσμο."
Ανάμεσα στους υπαλλήλους του DFRLab συγκαταλέγονται και ο φιλοπόλεμος μηντιακός ακτιβιστής Eliot Higgins (του διάσημου Bellingcat ) και ο Ben Nimmo, εξέχοντα συνεργάτη του Atlantic Council για θέματα πληροφοριών άμυνας, ο οποίος "κέρδισε" πολύ κακή φήμη για τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι οι πραγματικοί χρήστες του Twitter είναι τρολ των Ρώσων."
Η διευθύντρια παγκόσμιας πολιτικής και κυβερνητικής προσέγγισης του Facebook, Katie Harbath, εξηγεί:
"Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε περισσότερα "μάτια και αυτιά" ώστε να εντοπίζουμε πιθανή κακομεταχείριση των υπηρεσιών μας, κάτι που θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε κενά στο σύστημά μας, να αποφεύγουμε εμπόδια και να διασφαλίσουμε ότι το Facebook θα παίζει έναν θετικό ρόλο στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων σε όλον τον κόσμο.
Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί επίσης τις σωστές πολιτικές και κανονιστικές στρατηγικές, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να βοηθούν στην αποφυγή της κακής χρήσης και να εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες εκφράζονται κατά τις εκλογές. Το δίκτυο των επικεφαλής του Atlantic Council έχει μια μοναδική θέση στο να μας βοηθά να εξετάζουμε τις προκλήσεις και να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα."

Τι είναι το Atlantic Council;

Το Atlantic Council απασχόλησε πρόσφατα την ειδησεογραφία εξαιτίας της δωρεάς ύψους 900.000 δολαρίων που δέχτηκε από το State Department για το πρόγραμμα "Δίκτυο Υποστήριξης Ειρηνευτικής Διαδικασίας", που έχει ως στόχο την "προώθηση μη βίαιης επίλυσης της σύγκρουσης" σε υποστήριξη της διασπασμένης αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με την οποία το Συμβούλιο έχει πολύ στενούς δεσμούς. Το Συμβούλιο επίσης λειτουργεί ως σύμβουλος της ένοπλης, εξτρεμιστικής αντιπολίτευσης στη Συρία και της πολιτικής "σκληρής γραμμής" απέναντι στη Ρωσία.

Ιδρύθηκε το 1961 από τους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Dean Acheson και Christian Herter, αρχικά ως μέσο για την αύξηση της υποστήριξης στο ΝΑΤΟ της εποχής του ψυχρού πολέμου. Το ΝΑΤΟ σχηματίστηκε το 1949, ως βάση της Ευρω-Ατλαντικής αμυντικής αρχιτεκτονικής στον μεταπολεμικό ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ένωση. Δεκάδες Συμβούλια, παρόμοια με το Atlantic Council δημιουργήθηκαν εντός του ΝΑΤΟ και των κρατών της Συνεργασίας για την Ειρήνη.

Το Συμβούλιο ανήκει στην Atlantic Treaty Association, ένα παρακλάδι του ΝΑΤΟ, που ισχυρίζεται ότι συνενώνει "πολιτικούς αρχηγούς, ακαδημαϊκούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και διπλωμάτες σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των αξιών της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή: δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, ειρήνη, ασφάλεια και νομιμότητα".

Σε γενικές γραμμές, ομάδες όπως το Atlantic Council στοχεύουν στη νομιμοποίηση των Αμερικανικών πολιτικών και της νεοφιλελεύθερης οικονομίας στα μάτια του παγκόσμιου κοινού και των ακαδημαϊκών, είτε αυτοί ζουν σε "ανεπτυγμένες δημοκρατίες" (ιμπεριαλιστικά κέντρα) είτε σε "αναπτυσσόμενες δημοκρατίες" (μετα-αποικιακά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κράτη).


Μετάφραση: Μαντάτα

Περισσότερα σχετικά με το Facebook:

Σχόλια