Έρχεται η Blackwater; Ένα (εντελώς απίθανο;) σενάριο!

Η ολοσέλιδη διαφήμιση της Blackwater στο περιοδικό Recoil

Η Blackwater USA, πρώην εταιρεία ασφαλείας, έβαλε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στο τεύχος Ιαν-Φεβρ του περιοδικού Recoil, με το σήμα της εταιρείας και ένα απλό μήνυμα: "Ερχόμαστε".


Αυτό συνέβη μετά την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis. Και η παραίτηση ήρθε μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση από τη Συρία και τις φήμες ότι πρόκειται να αποσύρει 7.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν.

Έτσι, ξεκίνησαν οι υποθέσεις, μήπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και "πιθανόν παντού" πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Η επιστροφή της Blackwater θα σήμαινε την επιστροφή μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, η οποία είχε απαγορευτεί στο Ιράκ, άλλαξε όνομα, αλλά δεν έφυγε ποτέ.

"Το 2016 η Blackwater είχε μετονομαστεί και ανασυγκροτηθεί αρκετές φορές, ήταν τότε γνωστή ως Constellis Group, όταν αγοράστηκε από την Apollo Holdings Group. Νωρίτερα εκείνο το έτος, το Reuters δημοσίευσε ότι η Apollo είχε βάλει την Constellis προς πώληση, αλλά τον Ιούνιο η πώληση σταμάτησε.

Εκπρόσωπος της Constellis είπε στο Military Times την Παρασκευή ότι, ενώ είχαν αγοράσει το κέντρο εκπαίδευσης της πρώην Blackwater το 2016, δεν έχουν καμία σύνδεση με την εταιρεία. Ο πρώην Γενικός Διευθυντής, Erik Prince, δεν παρέμεινε στη θέση του και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πρώην διοικητική δομή της εταιρείας" αναφέρει δημοσίευμα του Marine Corps Times.

Η ολοσέλιδη διαφήμιση στο περιοδικό Recoil σημαίνει ότι η Blackwater επιστρέφει μόνη της, αλλά σε αυτήν τη φάση δεν είναι παρά μια σπαζοκεφαλιά.

Ο Prince έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να "φλερτάρει" την διοίκηση του Τραμπ με την ιδέα της ιδιωτικοποίησης του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος αυτός αποδεικνύεται μεγάλος μπελάς για τις ΗΠΑ και πρότεινε ένα σχέδιο ύψους $5 δις για να βελτιωθεί.

Οι προσπάθειές του εντάθηκαν όταν η νέα στρατηγική για τη νότια Ασία, που σχεδιάστηκε από τον Μάτις, πέρασε τον στόχο του πρώτου έτους.

Ο Tara Copp, συγγραφέας του άρθρου στο Marine Corps Times, ισχυρίζεται ότι η ιδέα να βασιστούν σε έναν μικρό αριθμό ιδιωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι ελκυστική για κάποιους στρατιωτικούς διοικητές στο πεδίο.

"Ανάμεσά τους ο πρώην Αρχηγός του Στρατιωτικού Επιτελείου για Ειδικές Επιχειρήσεις, Lt. Gen. Scott Miller, όπως ανέφερε στο Military Times πηγή από το περιβάλλον του. Ο Miller αντικατέστησε τον Gen. John Nicholson στην αρχηγεία όλων των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο."

Σε συνέντευξή του στο Military Times, ο Erik Prince είπε ότι θα τελείωνε την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν και θα αντικαθιστούσε τους περίπου 23.000 στρατιώτες στη χώρα, με περίπου 6.000 εργολάβους και 2.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης είχε απορριφθεί από τον Λευκό Οίκο και είχε επικριθεί από τον Jim Mattis, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ρίσκο να εμπιστεύεσαι την εθνική ασφάλεια στα χέρια των εργολάβων.

"Όταν διακυβεύεται η εθνική τους αξιοπιστία των Αμερικανών, η ιδιωτικοποίηση μάλλον δεν είναι καλή ιδέα" είπε ο Μάτις. Όμως, παραιτήθηκε.

Το Marine Corps Times επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος είπε ότι μια δραστική αλλαγή "είναι πιο πιθανή" μετά την αποχώρηση του Μάτις.

"Τώρα που ο Μάτις έφυγε, είναι πιθανό ο Τραμπ να επαναξιολογήσει τις προτάσεις του Πρινς, είπε στο RT ο Michael Maloof, πρώην αναλυτής ασφάλειας του Πενταγώνου. "Ο Έρικ Πρινς είναι πολύ κοντά στον Τραμπ" τόνισε ο αναλυτής, αλλά "θα έπρεπε να φέρει μεγάλη δύναμη και θα κοστίσει πολλά χρήματα και ο Έρικ Πρινς θα πληρώνεται από την Αμερικανική κυβέρνηση."

Ο καιρός θα δείξει αν το Αμερικανικό κοινό θα αποδεχθεί την επιστροφή της Blackwater στην στρατιωτική σκηνή.

"Δεν νομίζω ότι το Αμερικανικό κοινό θα ανεχτεί μια εταιρεία που έχει διαπράξει τόσα εγκλήματα στο παρελθόν. Ο Έρικ Πρινς και οι μισθοφόροι κερδίζουν χρήματα από τη συνέχιση των πολέμων και όχι από τη λήξη τους", λέει ο πολιτικός ακτιβιστής Medea Benjamin.


Πηγή: southfront
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια