Η Ουκρανία ετοιμάζεται για επίθεση στο Ντονμπάς


Μια Ουκρανική αμαξοστοιχία που μετέφερε τοξικές ουσίες έφτασε στην πόλη Krasnogorovka, δυτικά του Ντονέτσκ. Η διαδικασία εκφόρτωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη 25/12) ο υποδιοικητής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Eduard Basurin, σε επείγουσα ενημέρωση του Τύπου.



"Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, έχουν πληροφορίες για την άφιξη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Krasnogorovka μιας αμαξοστοιχίας φορτωμένης με μπλε βαρέλια που περιέχουν εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες", είπε ο Basurin. "Ουκρανοί φαντάροι, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, την ξεφορτώνουν."

Επίσης, είπε ότι οι Βρετανικές και Αμερικανικές υπηρεσίες ανατρεπτικών επιχειρήσεων βρίσκονται αυτό το διάστημα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπασουρίν κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να αντιδράσουν σε αυτές τις πληροφορίες.

"Πάνω από 70.000 άμαχοι πολίτες μπορεί να βρεθούν στη ζώνη σύγκρουσης. Ο Ποροσένκο και οι συνεργοί του έχουν χύσει πολύ αίμα τα χρόνια του πολέμου εναντίον των ίδιων των συμπολιτών τους. Μην αφήσετε να συμβεί μια νέα καταστροφή" δήλωσε.

Η Μόσχα δεν αποκλείει ότι τις επόμενες μέρες ο Ουκρανικός στρατός μπορεί να προβεί σε πλήρους έκτασης εχθροπραξίες στο Ντονμπάς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.


Στο ίδιο πνεύμα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, σε συνέντευξή του στο Radio Komsomolskaya Pravda, εξέφρασε ανησυχίες για την ενίσχυση των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων που συγκεντρώνονται στο Ντονμπάς, όπως και για τις έντονες προεργασίες του Κιέβου για πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αυτές οι ενέργειες των Ουκρανικών αρχών στοχεύουν κυρίως στην οργάνωση ένοπλων προκλήσεων στη γραμμή επαφής, όπως και στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή της Δημοκρατίας της Κριμαίας, προκειμένου να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο, που λήγει σήμερα (25/12).

Η παράταση του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου θα επιτρέψει στον Ποροσένκο να αναβάλει την προκήρυξη προεδρικών εκλογών.

Στις 17 Δεκεμβρίου, σε συνάντησή του με φοιτητές, ο Προσένκο επιβεβαίωσε το γεγονός ότι επιπλέον στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται προς το Ντονμπάς. Το Κίεβο δεν κρύβει πλέον τις επιθετικές του προθέσεις.

Καθημερινά έρχονται ειδήσεις για αυξημένη δραστηριότητα του Ουκρανικού στρατού κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς και κυρίως στις περιοχές της Μαριούπολης και της Γκορλόφκα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι τις επόμενες ημέρες ο Ουκρανικός στρατός θα προχωρήσει σε ανοιχτές εχθροπραξίες.

Η μόνη περίπτωση να διατηρήσει ο Ποροσένκο τη θέση του -και να ελπίζει να την βελτιώσει- είναι με το να βρει πάτημα για παράταση του στρατιωτικού νόμου. Μια κλιμάκωση της έντασης με τους αντάρτες, αλλά και η παρουσίασή τους ως πράκτορες και εργαλεία της Ρωσίας, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άψογα τον Ποροσένκο ώστε να αναβάλει τις εκλογές επ' αόριστον.

Πηγές: Novorossia News,  fort-russ 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια