Κυρώσεις από τον Καναδά σε Έλληνα Κροίσο, διευθυντή θυγατρικής της Glencore στο Κογκό

Το ορυχείο ανοιχτής εξόρυξης της Glencore Katanga στο Κογκό

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της εταιρείας εμπορίας χαλκού, Glencore Plc, Αριστοτέλης Μυστακίδης, ήταν ανάμεσα στα στελέχη στα οποία επεβλήθη πρόστιμο και του απαγορεύτηκε να είναι σε θέση διευθυντή, από τον Καναδά. Αυτό συνέβη, όταν ομολόγησε ότι το παράρτημα χαλκού και κοβαλτίου στο Κογκό έκανε ψευδή αναφορά για την ποσότητα μετάλλου που εξόρυξε.



Στον Μυστακίδη, ο οποίος επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, επεβλήθη πρόστιμο ύψους $1,8 εκατ. και τετραετής απαγόρευση διευθυντικής θέσης, σε δημόσια ακρόαση την Πέμπτη (13/12/18) από την Επιτροπή Ασφαλείας του Οντάριο, Καναδά (OSC). Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε άλλα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Katanga Mining Ltd.

Ο λόγος της ποινής αυτής ήταν μια λάθος αναφορά της εταιρείας που υπερέβαλλε στην ποσότητα μετάλλου που εξόρυξε στη Δημοκρατία του Κογκό το 2014. Η Glencore, η οποία βρίσκεται υπό έντονη πίεση με μια σειρά ερευνών σχετικά με τις δουλειές της στο Κογκό, είναι ιδιοκτήτης του 86% της Katanga.

Σύμφωνα με την OSC, η Katanga δήλωσε 8.000 περισσότερους τόνους μετάλλου το 2014, οι διευθυντές της "συμμετείχαν σε καθοδήγηση της διοίκησης", προκειμένου οι αναφορές της παραγωγής να είναι σε ένα ορισμένο επίπεδο. Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε τους κινδύνους που δημιουργεί η εξάρτησή της από τον συνεταίρο της στο Κογκό, τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Dan Gertler, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ πέρυσι.

Η Glencore αναμένεται να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην Katanga, με τις εταιρείες να σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια συμφωνία διαχείρισης στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως λένε και οι δύο εταιρείες, με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση.

Σε ανακοίνωσή της, η Glencore δηλώνει "απογοητευμένη από τη συμπεριφορά που οδήγησε σε αυτήν τη διευθέτηση". Η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αγαθών παγκοσμίως, η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για υποθέσεις διαφθοράς, λέει ότι έχει λάβει διορθωτικά μέτρα σε απάντηση αυτής της απόφασης.


Πηγή: mining.com
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια