"Επίθεση" αδειάσματος των τραπεζών σχεδιάζουν τα κίτρινα γιλέκα

Κίτρινα γιλέκα: "Η Γαλλία δεν πωλείται"

Τα κίτρινα γιλέκα σχεδιάζουν να προκαλέσουν "bank run", με μια συντονισμένη σε πανεθνικό επίπεδο απόσυρση μετρητών από τις γαλλικές τράπεζες. Απειλώντας το γαλλικό οικονομικό σύστημα, οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν με ειρηνικό τρόπο να πιέσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις τους.


"Αν αποδυναμωθούν οι τράπεζες, αμέσως αποδυναμώνεται και το κράτος" λέει στο facebook ένας υποστηρικτής των κίτρινων γιλέκων. "Είναι ο χειρότερος εφιάλτης των εκλεγμένων αξιωματούχων."

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το Σάββατο (12/1) αποσύροντας όσο περισσότερα χρήματα μπορούν, με στόχο να υποβαθμίσουν τις γαλλικές τράπεζες -γιατί όχι και το ίδιο το ευρώ. Το σχέδιο είναι "να τρομάξουν το κράτος νόμιμα και χωρίς βία", αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει την Πρωτοβουλία για Δημοψήφισμα των Πολιτών, βάσει της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να προτείνουν και να ψηφίζουν νέους νόμους.

"Θα πάρουμε πίσω το ψωμί μας... εμείς ζυμώνουμε, εσείς κερδίζετε, έχουμε αγανακτήσει", λέει ένας από τα κίτρινα γιλέκα, σε βίντεό του στο youtube.

Μια καλά συντονισμένη οικονομική δράση θα έχει τη δύναμη να γονατίσει το γαλλικό τραπεζικό σύστημα -και κατ' επέκταση το ευρώ- καθώς οι τράπεζες διαθέτουν τμήμα μόνο των χρημάτων που έχουν οι πολίτες στους λογαριασμούς τους. Οι περισσότερες όμως τράπεζες έχουν περιορισμό στο ποσό που μπορεί κανείς να τραβήξει από τα ΑΤΜ, που σημαίνει ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να κάνουν ουρές μέσα στις τράπεζες για ανάληψη του υπόλοιπου των χρημάτων τους. Αυτό θα δώσει χρόνο στο κράτος να εφαρμόσει περιορισμούς στις αναλήψεις -κάτι που αν συμβεί, όμως, θα πυροδοτήσει νέες διαμαρτυρίες.

Η οικονομική αντίδραση είναι ένας νέος τρόπος για να ηττηθεί η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ καταστολή των "μη εγκεκριμένων διαμαρτυριών", την οποία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα, μετά από ένα σαββατοκύριακο ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων των διαδηλωτών με την ένοπλη αστυνομία. Ο Φιλίπ υποσχέθηκε ότι στην επόμενη διαμαρτυρία θα χρησιμοποιηθούν 80.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Εντωμεταξύ, εντάσεις υπάρχουν και εντός του κινήματος, καθώς κάποιοι από τους επικεφαλής ζητούν να βρεθεί πολιτική λύση.

Η κυβέρνηση καλεί τους διαδηλωτές να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ένα εθνικό ντημπέιτ, αντί να διαδηλώνουν στους δρόμους, όπως κάνουν τους τελευταίους δύο μήνες. Το ντημπέιτ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την κλιματική αλλαγή, "θέματα δημοκρατίας", τους φόρους και τις δημόσιες υπηρεσίες.


Πηγή: rt 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια