Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Βενεζουέλα

Πιέζουν με κάθε τρόπο για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ

Στις 10 Ιανουαρίου ο Νίκολας Μαδούρο ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Βενεζουέλας. "Λέω στον λαό" είπε ο Μαδούρο "ότι αυτή η προεδρική κορδέλα ανήκει σε σας. Η δύναμή της είναι δική σας. Δεν ανήκει στην ολιγαρχία ούτε στον ιμπεριαλισμό. Ανήκει στον κυρίαρχο λαό της Βενεζουέλας."


Οι δύο αυτοί όροι -ολιγαρχία και ιμπεριαλισμός- ορίζουν ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Η ολιγαρχία

Παρά τα 20 χρόνια διακυβέρνησης από σοσιαλιστικές δυνάμεις -πρώτα με τον Τσάβες και έπειτα με τον Μαδούρο- η ολιγαρχία της Βενεζουέλας παραμένει σταθερά άθικτη. Κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, κρατά μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας και ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Μια βόλτα στη γειτονιά της Αλταμίρα στο ανατολικό Καράκας αρκεί για να μετρήσει κανείς την ανθεκτικότητα των πλουσίων, που οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν σπίτια και στην Ισπανία ή και στη Φλόριντα. Είναι οι λεγόμενοι Pelucones, όπως τους ονομάζουν, οι "μεγάλες περούκες", ένας όρος που παραπέμπει στην αριστοκρατία. Έχουν αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες του σοσιαλιστικού, Μπολιβαριανού κινήματος για την επέκταση της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα.

Αυτή η ολιγαρχία, μέσω των ΜΜΕ, ελέγχει το πολιτικό και κοινωνικό αφήγημα, παρουσιάζοντας την κρίση στη Βενεζουέλα με τρόπο ευνοϊκό γι' αυτήν. Γι' αυτό το μικρό τμήμα του πληθυσμού, για όλα τα σοβαρά προβλήματα της Βενεζουέλας ευθύνεται το κίνημα του Μαδούρο. Κανένα πρόβλημα δεν αγγίζει το κατώφλι της μακρόχρονης κυριαρχίας τους στη χώρα και βέβαια, ούτε κατά διάνοια τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να καταπνίξουν την Μπολιβαριανή επανάσταση από το 1999.

Ο ιμπεριαλισμός

Η λέξη "ιμπεριαλισμός" σπάνια χρησιμοποιείται πλέον στις μέρες μας. Παραπέμπει μόνο σε ιστορίες της αποικιοκρατίας του μακρινού παρελθόντος. Ελάχιστα γίνεται κατανοητός ο αποπνικτικός τρόπος με τον οποίο οι οικονομικές εταιρείες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προωθούν την ατζέντα τους ενάντια στις προοπτικές ανάπτυξης των φτωχών χωρών. Ακόμα λιγότερο γίνεται κατανοητή η νταήδικη στάση χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαϊκές χώρες ενάντια σε χώρες τις οποίες θεωρούν ως πρόβλημα.

Οι κάνες των όπλων ήταν κάποτε σταθερά στραμμένες προς τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική -το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράν- αλλά τώρα στοχεύουν τη Λατινική Αμερική -την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο, απειλές για αφανισμό, κεκαλυμμένες επιχειρήσει και πόλεμο. Ο ορισμός του ιμπεριαλισμού είναι απλός: αν δεν κάνεις ό,τι σου λέμε, θα σε καταστρέψουμε.

Η πίεση προς τη Βενεζουέλα είναι έντονη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα ζητήσει την ανατροπή της Μπολιβαριανής κυβέρνησης του Μαδούρο. Οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί. Ο οικονομικός πόλεμος έχει αναχθεί σε κανονικότητα. Και οι απειλές για στρατιωτική επέμβαση πλανώνται στον αέρα.

Η Ομάδα της Λίμα

Στις 4 Ιανουαρίου, η "Ομάδα της Λίμα", 13 κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Από πίσω τους βρίσκονται οι ΗΠΑ, που ασκούν πιέσεις σε όλη την ήπειρο για να απομονώσουν τη Βενεζουέλα, όπως και την Κούβα και τη Νικαράγουα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ορκωμοσία του νέου προέδρου ως "παράνομη υφαρπαγή της εξουσίας από τον Μαδούρο". Η διπλωματική γλώσσα κατάντησε σε αυτό το επίπεδο ωμότητας.

Η Ομάδα της Λίμα φτιάχτηκε για έναν και μόνο λόγο: να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό. Οι κυρώσεις και οι αποχωρήσεις των διπλωματών ανήκουν στο οπλοστάσιο της Ομάδας της Λίμα. Ενισχυμένοι από την εκλογή δεξιών πολιτικών, όπως ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ενθουσιασμένοι από τους κεραυνούς που εξαπολύει ο Τραμπ, η Ομάδα της Λίμα αυξάνει τις πιέσεις.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, πήγε στη Βραζιλία και συνάντησε τον Μπολσονάρο, όπου και καταδίκασε τη "δικτατορία" του Μαδούρο και τον κατηγόρησε -προσωπικά- ως υπεύθυνο για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα. Αυτή η σκληρή γλώσσα, η ρητορική βάζει σε κίνηση μια επικίνδυνη πίεση για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Οι παραβιάσεις της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών από την Ομάδα της Λίμα υποβοηθούνται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος συνήλθε σε έκτακτη σύσκεψη για να πιέσει τα μέλη του να πάρουν οικονομικά και διπλωματικά μέτρα για την "αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης" στη Βενεζουέλα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο όρος "αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης" αποτελεί ευφημισμό για την αλλαγή καθεστώτος.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προσπάθησε να παρασύρει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη χρήση μιας τέτοιας γλώσσας -για δικτατορίες και αλλαγή καθεστώτος- αλλά απορρίφθηκε από τα άλλα μέλη. Για παράδειγμα, τον Νοέμβρη 2017, η Βολιβία, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ρωσία μποϋκοτάρανε μια ανεπίσημη συνάντηση που είχε ζητήσει η Ν. Χέιλι και καμιά άλλη τέτοια συνάντηση δεν μπόρεσε να γίνει. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η διοίκηση Τραμπ θα κάνει στη Βενεζουέλα ό,τι έκανε ο Ομπάμα στην Ονδούρα, ή ακόμα χειρότερα, ό,τι έκανε ο Μπους στο Ιράκ.

Η αρχή έγινε

Στον Μαδούρο δεν επετράπη να ορκιστεί στην Εθνική Συνέλευση. Τον απέκλεισε ο Juan Guaidó, αρχηγός της αντιπολίτευσης. Γι' αυτόν τον λόγο ο Μαδούρο έκανε την ορκωμοσία στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που νομιμοποιείται συνταγματικά.

Εντυπωσιακό είναι ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ο Ουρουγουανός πολιτικός Λουίς Αλμάγκρο, δημοσίευσε ένα tweet με το οποίο καλωσόριζε τον Juan Guaidó στην προεδρία. Ο Γκουαϊντό, προς τιμήν του, δεν είχε διεκδικήσει την προεδρία. Αντιθέτως, ήταν ένας ξένος αξιωματούχος από έναν τοπικό οργανισμό που αντικατέστησε τον λαό της Βενεζουέλας και επιχείρησε να εγκαταστήσει νέο Πρόεδρο στο Καράκας.

Τουλάχιστον ανατριχιαστικές οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που έγραψε στο tweeter: "Η ώρα είναι ΤΩΡΑ για την επιστροφή της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα." Η λέξη "τώρα", με κεφαλαία, υποδηλώνει ότι ο Πομπέο δεν χρειάζεται διαδικασίες, αλλά πραξικόπημα. Μια μέρα μετά απ' αυτό το tweet, το Υπουργείο του δήλωσε: "Είναι ώρα να ξεκινήσει η συντεταγμένη μετάβαση σε μια νέα κυβέρνηση." Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς πίσω απ' τις γραμμές, για να καταλάβει ότι αυτό είναι κάλεσμα για αλλαγή καθεστώτος, για πραξικόπημα και ότι προέρχεται από την Ουάσιγκτον D.C.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, επινόησε τη φράση "τρόικα των τυράννων", περιλαμβάνοντας την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και, ίσως, και της Βολιβίας. Επικίνδυνα κακοί οιωνοί.

Οι στρατιώτες που αποσύρει ο Τραμπ από τη Συρία μπορεί να μη γυρίσουν σπίτι τους σύντομα. Μπορεί να βρεθούν στις παραλίες του Punto Fijo, για να αντιμετωπίσουν μια αντίσταση του τύπου του Κόλπου των Χοίρων από τους Τσαβίστας.


Πηγή: truthdig 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια