Στοιχεία για το παρασκήνιο της επίθεσης στη Λιβύη, από τα email της Χίλαρυ Κλίντον

Η στιγμή που η Χίλαρυ Κλίντον μαθαίνει για την εκτέλεση του Καντάφι: "Γουαου! Ήρθαμε, είδαμε, είναι νεκρός!"

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το State Department έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 3.000 email της Hillary Clinton. Ανάμεσα σ' αυτά, υπάρχουν και κάποια που βγάζουν στο φως συνταρακτικά στοιχεία για τα παρασκήνια της επέμβασης στη Λιβύη.


Παραδοχή των εγκλημάτων πολέμου των ανταρτών, ενσωμάτωση της Αλ Κάιντα στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση, διαγκωνισμός των Δυτικών χωρών για πρόσβαση στα πετρέλαια της Λιβύης, πώς προέκυψε η αισχρή προπαγάνδα για τη χρήση Βιάγκρα για ομαδικούς βιασμούς, αλλά και ανησυχία για τα αποθέματα χρυσού και αργύρου του Καντάφι, που απειλούσαν το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι διμοιρίες θανάτου της Χίλαρυ

Στις 27 Μαρτίου 2011 στάλθηκε μια ενημέρωση από τον στενό σύμβουλο και ανεπίσημο πληροφοριοδότη των Κλίντον, Sidney Blumenthal, η οποία περιλαμβάνει σαφή στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των υποστηριζόμενων από το ΝΑΤΟ ανταρτών. Παραθέτοντας "αυστηρά εμπιστευτικές" πληροφορίες ενός διοικητή των ανταρτών, ο Blumenthal αναφέρει στην Χίλαρυ:

"Υπό την επίθεση από συμμαχικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, όλο και περισσότεροι στρατιώτες του Λιβυκού στρατού αυτομολούν στην πλευρά των ανταρτών. Οι αντάρτες προσπαθούν να τους υποδεχτούν ως συμπατριώτες Λίβυους, με σκοπό να ενθαρρύνουν περισσότερες αυτομολήσεις. (Σχόλιο της πηγής: Μιλώντας αυστηρά εμπιστευτικά, ένας διοικητής των ανταρτών είπε ότι οι στρατιώτες συνεχίζουν τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες όλων των ξένων μισθοφόρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τις μάχες...)"
Οι περισσότεροι δεν θα εντοπίσουν αμέσως την παρανομία των εξωδικαστικών εκτελέσεων (οι ομάδες που εμπλέκονται σ' αυτές χαρακτηρίζονται ως "διμοιρίες θανάτου"), ωστόσο η ζοφερή πραγματικότητα πίσω από την αναφορά σε "ξένους μισθοφόρους" ίσως να μη γίνει τόσο εύκολα αντιληπτή.

Παρότι ήταν γνωστό ότι ο Καντάφι χρησιμοποιούσε εργολάβους από Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για την ασφάλεια και τις υποδομές, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αυτοί είχαν γίνει στόχος από τους Λίβυους αντάρτες.

Υπάρχουν όμως άφθονα στοιχεία από δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι μαύροι Λίβυοι πολίτες και οι εργολάβοι από την υπο-σαχάρια περιοχή, οι οποίοι ευνοούνταν από την πολιτική του Καντάφι για την Αφρικανική Ένωση, είχαν γίνει στόχος εθνικής εκκαθάρισης από τους αντάρτες, που τους θεωρούσαν ως στενά συνδεδεμένους με το καθεστώς.

Οι μαύροι Λίβυοι συχνά αποκαλούνταν "ξένοι μισθοφόροι" από τους αντάρτες, λόγω της θεωρούμενης αφοσίωσής τους στον Καντάφι και είχαν υποστεί βασανισμούς, εκτελέσεις και "απελευθερώσεις" των πόλεών τους με επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Tawergha, μιας πόλης 30.000 μαύρων και "σκουρόχρωμων" Λίβυων, η οποία αφανίστηκε τον Αύγουστο 2011, μετά την κατάληψή της από την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ταξιαρχία NTC Misratan.

Αυτές οι επιθέσεις το 2012 ήταν πλέον γνωστές και συχνά είχαν κινηματογραφηθεί, όπως επιβεβαιώνεται και σε δημοσίευμα της The Telegraph:

"Μετά την εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι, εκατοντάδες εργαζόμενοι μετανάστες από γειτονικές χώρες φυλακίστηκαν από τους μαχητές που υποστήριζαν τη νέα προσωρινή διοίκηση. Οι μαύροι Αφρικανοί κατηγορούνται ότι ήταν μισθοφόροι του πρώην κυβερνήτη. Χιλιάδες υπο-σαχάριοι Αφρικανοί φυλακίστηκαν μετά την πτώση του Καντάφι τον Αύγουστο."
Φαίνεται ότι η Κλίντον ενημερωνόταν προσωπικά για τα εγκλήματα στο πεδίο της μάχης των αγαπημένων της Αντι-Καντάφι μαχητών, πολύ πριν συμβούν κάποια από τα χειρότερα εγκλήματα γενοκτονίας.

Η Αλ Κάιντα και οι Δυτικές Ειδικές Δυνάμεις στη Λιβύη

Στο ίδιο email ο Blumenthal επιβεβαιώνει επίσης κάτι που πλέον αποτελεί μια από τις πιο γνωστές πτυχές της υποστηριζόμενης από τη Δύση ανταρσίας: την αντίφαση οι ειδικές δυνάμεις να εκπαιδεύουν στρατιώτες που είναι ύποπτοι ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο Blumenthal αναφέρει ότι "μια εξαιρετικά ευαίσθητη πηγή" επιβεβαιώνει ότι οι Βρετανικές, Γαλλικές και Αιγυπτιακές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων εκπαίδευαν Λίβυους μαχητές στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης, καθώς και στα προάστια της Βεγγάζης.

Οι αναλυτές μπορεί να είχαν από πολύ καιρό υποθέσει τα "τι και πώς" των επίγειων δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Λιβύης, ωστόσο αυτό το email αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ότι αυτές οι δυνάμεις δούλευαν στο έδαφος μόλις έναν μήνα προτού ξεκινήσουν οι πρώτες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου του 2011 στη Βεγγάζη.

Μέχρι τις 27 Μαρτίου, για κάτι που το κοινό θεωρούσε μια απλή "λαϊκή εξέγερση", εξωτερικά ειδικά συνεργεία* ήδη "επέβλεπαν τη μεταφορά όπλων και προμηθειών στους αντάρτες", συμπεριλαμβανομένης και μιας "φαινομενικά ανεξάντλητης προμήθειας όπλων ΑΚ47 και πυρομαχικών".

*(Η σελίδα έχει διαγραφεί από το DoS)


Ωστόσο, μόλις μερικές παράγραφοι μετά από αυτήν την παραδοχή, συνιστάται προσοχή γι' αυτές τις ίδιες στρατιωτικές μονάδες που εκπαιδεύονται από τις ειδικές δυνάμεις της Δύσης, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι "ακραίες τρομοκρατικές ομάδες, όπως οι Ομάδες Μαχητών της Λιβύης και η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ διεισδύουν στο Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης και τη στρατιωτική του διοίκηση".

Τα συμφέροντα της Γαλλίας απειλούνται από το πετρέλαιο και τον χρυσό της Λιβύης

Παρόλο που η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προτάθηκε από τη Γαλλία, ισχυριζόταν ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εφαρμόστηκε στη Λιβύη για την προστασία των πολιτών, ένα email του Απριλίου 2011 προς τη Χίλαρυ Κλίντον με θέμα "Ο πελάτης της Γαλλίας και ο χρυσός του Καντάφι" αποκαλύπτει όχι και τόσο ευγενείς προθέσεις.

Το email βεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ηγήθηκε της επίθεσης στη Λιβύη, έχοντας πέντε βασικές επιδιώξεις: να αποκτήσει το Λιβυκό πετρέλαιο, να διασφαλίσει τη Γαλλική επιρροή στην περιοχή, να αυξήσει την δημοτικότητα του Σαρκοζί στο εσωτερικό της Γαλλίας και να αποτρέψει την επιρροή του Καντάφι στη λεγόμενη "Γαλλόφωνη Αφρική".

Εντύπωση προκαλεί μια εκτενής παράγραφος που σκιαγραφεί την τεράστια απειλή που αποτελούν τα αποθέματα χρυσού και αργύρου του Καντάφι (που εκτιμώνται σε "143 τόνους χρυσού και ανάλογη ποσότητα αργύρου") για το Γαλλικό φράγκο ως κύριου Αφρικανικού νομίσματος. Αντί του δόγματος της "Ευθύνης για την Προστασία" που σερβιρίστηκε στο πλατύ κοινό, έχουμε εδώ μια "εμπιστευτική ομολογία" των πραγματικών κινήτρων του πολέμου:

"Ο χρυσός αυτός είχε συγκεντρωθεί πριν από την τωρινή εξέγερση και προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή ενός Παν-Αφρικανικού νομίσματος, βασισμένου στο χρυσό Λιβυκό δηνάριο. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιαζόταν να αντικατασταθεί το Γαλλικό φράγκο** στις Γαλλόφωνες Αφρικανικές Χώρες.

(Σχόλιο της πηγής: Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση, η ποσότητα αυτή του χρυσού και αργύρου αξίζει πάνω από $7 δις. Υπάλληλοι της Γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών ανακάλυψαν το σχέδιο αμέσως μόλις ξεκίνησε η τωρινή εξέγερση και αυτό ήταν που επηρέασε την απόφαση του προέδρου Σαρκοζί να επιτεθεί η Γαλλία στη Λιβύη.)

Σκοπός αυτού του email είναι να συνοψίσει τα κίνητρα για την επέμβαση της Γαλλίας (και κατ' επέκταση του ΝΑΤΟ) στη Λιβύη και βλέπουμε ότι η προστασία των αμάχων δεν αναφέρεται πουθενά. Αντίθετα, ο μεγάλος φόβος είναι ότι η Λιβύη μπορεί να επηρεάσει τη Βόρεια Αφρική σε μια οικονομική αυτονόμηση, με το νέο Παν-Αφρικανικό νόμισμα.

Οι Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν την πρωτοβουλία να ανταγωνιστεί το ευρωπαϊκό νόμισμα με ένα τοπικό εναλλακτικό και αυτό έπρεπε να ανατραπεί με στρατιωτική επίθεση.

[** σημ. Μαντάτα: Πρόκειται για το γαλλικό φράγκο των αφρικανικών χωρών (Φράγκο των Γαλλικών Αποικιών στην Αφρική - CFA), το οποίο μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως εργαλείο της εξάρτησης και αφαίμαξης των Αφρικανικών χωρών. Ενδεικτικά, δείτε εδώ.] 

Η ευκολία στη διασπορά βρόμικης προπαγάνδας

Στις αρχές της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, κατηγόρησε επίσημα τον Καντάφι ότι χρησιμοποιεί τον ομαδικό βιασμό ως όπλο πολέμου. Παρότι πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, πολύ γρήγορα κατέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς, οι κατηγορίες αναπαράχθηκαν άκριτα από πολιτικούς και ΜΜΕ της Δύσης.

Φαίνεται ότι δεν έχει καμία σημασία πόσο αλλόκοτη είναι μια θεωρία συνωμοσίας, αρκεί να παρουσιάζει τον Καντάφι και τους οπαδούς του ως τέρατα και αρκεί να εξυπηρετεί την παράταση των πολεμικών ενεργειών στη Λιβύη, για να θεωρηθεί αξιόπιστη από τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ.

Δύο κύρια παραδείγματα μας δίνουν τα πρόσφατα δημοσιευμένα email: τον συνταρακτικό ισχυρισμό ότι ο Καντάφι χορηγούσε Βιάγκρα στους στρατιώτες του για να διαπράττουν τους ομαδικούς βιασμούς και τον ισχυρισμό ότι η Λιβυκή κυβέρνηση χρησιμοποίησε διάφορα σώματα για να στήσει σκηνικό σε περιοχές που βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ, ώστε να φανεί ότι η Δυτική συμμαχία βομβαρδίζει αμάχους.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Blumenthal με email του ομολογεί στην Κλίντον ότι:

"Έχει πάνω από μια εβδομάδα που επικοινώνησα γι' αυτήν την ιστορία -ότι ο Καντάφι τοποθετεί σώματα για να στήσει επικοινωνιακό κόλπο ότι δήθεν έχουμε θύματα αμάχους από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς- υπογραμμίζοντας όμως ότι πρόκειται για φήμες. Τώρα όμως, όπως γνωρίζεις, ο Robert Gates δίνει βάση σ' αυτό.
Οι πηγές λένε τώρα, και πάλι φήμες (δηλαδή πρόκειται για πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά των ανταρτών και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα από τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών) ότι ο Καντάφι έχει υιοθετήσει μια πολιτική βιασμών, μέχρι που δίνει και Βιάγκρα στους στρατιώτες του. Το περιστατικό στη συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη, με τη γυναίκα που ισχυρίζεται ότι βιάστηκε, είναι πιθανό να είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης κατακραυγής. Θα ψάξω για περισσότερες πληροφορίες."
Όχι μόνο ο Υπουργός Άμυνας, Robert Gates, διέδωσε την αλλόκοτη θεωρία του "σκηνικού με τα σώματα" στις ειδήσεις του CBS, αλλά και η ακόμα πιο αλλόκοτη ιστορία του Βιάγκρα κυκλοφόρησε με πηχαίους τίτλους, ενώ η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Susan Rice, κατηγόρησε επίσημα τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το email αυτό επιβεβαιώνει ότι το State Department γνώριζε ότι οι "φήμες" όπως τις ονόμαζε ο Blumenthal, ήταν αμφίβολες, καθώς προέρχονταν αποκλειστικά από την πλευρά των ανταρτών, αλλά δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τις ψευδείς ειδήσεις να φτάσουν μέχρι τους ανώτατους αξιωματούχους, οι οποίοι "έδωσαν βάση".

Φαίνεται επίσης, ότι η ιστορία με τα Βιάγκρα και τους ομαδικούς βιασμούς μάλλον προήλθε από τον ίδιο τον Blumenthal...

Πηγή: levantreport μέσω: foreign policy journal 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια