Ανοιχτός σε ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή ο "λαοπρόβλητος" της Βενεζουέλας, με το 86% των πολιτών της χώρας να αντιτίθεται


Ο αυτόκλητος "Πρόεδρος της Βενεζουέλας" δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι CNN, στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, λέγοντας ότι ο λαός της Βενεζουέλας θέλει να τελειώσει τη δικτατορία του Μαδούρο με "όποια πίεση είναι απαραίτητη", ελπίζει όμως, λέει, ότι δεν θα φτάσουν μέχρι εκεί:


"Εδώ στη Βενεζουέλα κάνουμε τα πάντα για να ασκήσουμε πίεση, ώστε να μη φτάσουμε σε ένα σενάριο το οποίο κανείς δεν επιθυμεί."

Εντωμεταξύ, περισσότεροι από 8 στους 10 Βενεζουελάνοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε διεθνή παρέμβαση, στρατιωτική ή μη, στη χώρα τους, όπως επίσης και στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον Μαδούρο.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έγινε από την τοπική εταιρεία δημοσκοπήσεων Hinterlaces, τον Ιανουάριο του 2019, 86% των Βενεζουελάνων είναι αντίθετοι σε διεθνή στρατιωτική επέμβαση και 81% είναι αντίθετοι στις κυρώσεις των ΗΠΑ, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν το πραξικόπημα που υποκίνησε η διοίκηση Τραμπ στις 23 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με τη δεξιά αντιπολίτευση η οποία θέλει να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

Η Hinterlaces διοικείται από τον ανεξάρτητο δημοσκόπο Oscar Schemel, ο οποίος έχει εμπειρία στη μελέτη πολλών εκλογικών αναμετρήσεων στη Βενεζουέλα και έχει φιλο-επιχειρηματική οπτική. Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων στη χώρα έχουν φιλο-επιχειρηματικές τάσεις. Η Hinterlaces είναι πιο ουδέτερη και κάποιες φορές κλίνει προς την κυβέρνηση, αν και ο Schemel έχει αρκετές φορές επικρίνει τις οικονομικές πολιτικές του Μαδούρο.

Τα αγγλόφωνα ΜΜΕ συχνά αγνοούν τις τοπικές σφυγμομετρήσεις στη Βενεζουέλα και όταν τις αναφέρουν, τείνουν να χρησιμοποιούν μόνο τα αποτελέσματα που δείχνουν υπέρ της αντιπολίτευσης.

Η έρευνα της Hinterlaces διεξήχθη από 7 έως 20 Ιανουαρίου, συμμετείχαν 1.580 Βενεζουελάνοι και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 27 Ιανουαρίου.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις οικονομικές και δημοσιονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας, προκειμένου να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Μαδούρο από την εξουσία;

81% διαφωνώ

17% συμφωνώ

2% δεν είμαι σίγουρος

Θα συμφωνούσατε ή θα διαφωνούσατε με μια διεθνή επέμβαση στη Βενεζουέλα για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία;

78% διαφωνώ

20% συμφωνώ

2% δεν είμαι σίγουρος

Θα συμφωνούσατε ή θα διαφωνούσατε με μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία;

86% διαφωνώ

12% συμφωνώ

2% δεν είμαι σίγουρος

Σε γενικές γραμμές, συμφωνείτε ή διαφωνείτε στο να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την επίλυση των τρεχόντων οικονομικών προβλημάτων της χώρας;
84% συμφωνώ

15% διαφωνώ

1% δεν είμαι σίγουρος 

Πηγή: popularresistance.org 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια