Οι ΗΠΑ κλέβουν τον χρυσό της Συρίας

Οι ΗΠΑ κλέβουν τον χρυσό της Συρίας

Ο στρατός των ΗΠΑ μεταφέρει στην Αμερική τόνους χρυσού από τις περιοχές που ήταν υπό την κατοχή του Daesh (ISIS) στη Συρία, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Σύμφωνα με αναφορά στο Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Bas News Agency, οι δυνάμεις των ΗΠΑ μετέφεραν περίπου 50 τόνους χρυσού από περιοχή την οποία είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες του Daesh στην επαρχία Deir el-Zour της ανατολικής Συρίας και έδωσαν ένα μέρος από τον υπόλοιπο χρυσό στο συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG).

Όπως αναφέρεται, ο χρυσός μεταφέρθηκε από την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Κομπάνι.

Εντωμεταξύ, 40 τόνοι χρυσά μπουλόνια που κλάπηκαν από τους τρομοκράτες του Daesh από την επαρχία της Μοσούλης του Ιράκ βρέθηκαν επίσης υπό την κατοχή των ΗΠΑ.

Τοπικές πηγές που μίλησαν στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA, ισχυρίζονται ότι οι στρατιώτες μετέφεραν μεγάλα κιβώτια με χρυσό του Daesh από την περιοχή της νότιας Hasakah, η οποία ήταν υπό την κατοχή των τρομοκρατών.

Οι τρομοκράτες του Daesh που συνελήφθησαν από τους στρατιώτες των ΗΠΑ έδωσαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα αποθέματα χρυσού.

Οι ισχυρισμοί αυτοί συμπίπτουν με έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα στη Μ. Βρετανία, η οποία λέει ότι το YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, επεδίωκε να αποκτήσει 40 τόνους χρυσού που είχαν αφήσει πίσω οι τρομοκράτες στην επαρχία Deir el-Zour

"Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εσκεμμένα δεν στοχεύουν εναντίον των περιοχών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες και τους διοικητές στον Ανατολικό Ευφράτη και την Deir el-Zour, επειδή προσπαθούν να εντοπίσουν αυτόν τον θησαυρό, αναγκάζοντας τους στρατιώτες του ISIL να φανερώσουν την τοποθεσία του όταν παραδίδονται" λέει το Συριακό Παρατηρητήριο.

Παρόλο που ο Daesh έχασε πολλά οχυρά στο Ιράκ και τη Συρία, με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ανάμεσα στους στρατιώτες του και σε συριακές ομάδες που συνδέονται με το ΡΚΚ, κατάφερε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη Ράκκα της Συρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη 2.000 στρατιώτες στη Συρία, απ' τους οποίους πολλοί συνεργάζονται στενά με τον SDF.

Σχεδόν όλη η περιοχή στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη ελέγχεται από τον SDF, εκτός από την περιοχή κοντά στο Deir el-Zour που ελέγχεται από την κυβέρνηση Άσαντ και την περιοχή κοντά στα σύνορα του Ιράκ που ελέγχεται από τον SDF. Ο SDF ελέγχει επίσης και τις περιοχές του Μανμπίζ και της Τάμπκα στη δεξιά όχθη του ποταμού. 

Πηγή: dailysabah

Σχόλια