Ισραηλινές φαρμακευτικές εταιρίες δοκιμάζουν φάρμακα σε Παλαιστίνιους κρατούμενους


Η ισραηλινή καθηγήτρια Nadera Shalhoub-Kevorkian αποκάλυψε σε ομιλία της ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές χορηγούν άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή δοκιμών σε Παλαιστίνιους και άραβες κρατούμενους.

Η Ισραηλινή καθηγήτρια Nadera Shalhoub-Kevorkian
Η καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου αποκάλυψε επίσης ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές εταιρίες δοκιμάζουν όπλα σε παιδιά Παλαιστινίων και διεξάγουν αυτές τις δοκιμές στις παλαιστινιακές συνοικίες της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια της Νέας Υόρκης, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, η Shalhoub-Kevorkian δήλωσε ότι συγκέντρωσε τα δεδομένα κατά την εκτέλεση ενός ερευνητικού προγράμματος για το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

«Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι εργαστήρια», είπε. «Οι εφευρέσεις προϊόντων και υπηρεσιών των χορηγούμενων από το κράτος εταιρειών ασφαλείας, τροφοδοτούνται από τις μακροχρόνιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό».

Η περίπτωση του Faris Baroud

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν το σώμα του Fares Baroud, ο οποίος απεβίωσε μέσα στις ισραηλινές φυλακές. Η οικογένειά του φοβάται ότι ο κρατούμενος είναι ένα από τα θύματα αυτών των δοκιμών και ότι το Ισραήλ φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσω εγκληματολογικών ερευνών.

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Faris Baroud
Ο Faris συνελήφθη το 1991 και καταδικάστηκε σε ισόβια. Υποτίθεται ότι θα απελευθερωνόταν με την τελευταία ομάδα κρατουμένων που συνελήφθησαν πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο, ωστόσο, η ισραηλινή κατοχή πάγωσε την απόφαση να τον απελευθερώσει μεταξύ άλλων 30 κρατουμένων που συνελήφθησαν πριν από το Όσλο.O Faris Baroud ήταν από τη Λωρίδα της Γάζας και πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 2019 στο νοσοκομείο Sotoka, αφού μεταφέρθηκε από τη φυλακή Ρίμον λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.

Ο Faris υπέστη πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων όσο παρέμεινε στις ισραηλινές φυλακές, όπως και οι υπόλοιποι παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Μερικές από τις μεγάλες παραβιάσεις που επηρέασαν την υγεία του Faris ήταν η απομόνωση, όπου ο Faris παρέμεινε για 17 ολόκληρα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι δικηγόροι του Addameer επισκέφθηκαν τον Faris αρκετές φορές και μετέφεραν την ανάγκη του για ιατρική περίθαλψη που πραγματικά χρειαζόταν και ποτέ δεν του δόθηκε.

Η οικογένεια δεν γνωρίζει περαιτέρω πληροφορίες, επειδή η επικοινωνία τους με τον Faris ήταν πολύ περιορισμένη. Στον Faris είχαν απαγορευτεί οι οικογενειακές επισκέψεις εδώ και 12 χρόνια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η κύρια αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη. Παρόλα αυτά, οι πολύ δύσκολες συνθήκες κράτησης επιδεινώνουν την υγεία ενός ήδη ασθενούς κρατούμενου. Οι υπηρεσίες των ισραηλινών φυλακών εφαρμόζουν μια επιδιωκόμενη πολιτική ιατρικής αμέλειας εναντίον των παλαιστινίων κρατουμένων.

5.000 δοκιμές σε φυλακισμένους

Τον Ιούλιο του 1997, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Dalia Itzik, παραδέχτηκε ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας είχε δώσει σε ισραηλινές φαρμακευτικές εταιρείες την άδεια να δοκιμάσουν νέα φάρμακα σε κρατούμενους, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη διεξαχθεί 5.000 δοκιμές.

Ο Robrecht Vanderbeeken, ο πολιτιστικός γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης ACOD του Βελγίου, προειδοποίησε τον Αύγουστο του 2018 ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «πεθαίνει από την πείνα, δηλητηριάζεται, και ότι τα παιδιά απάγονται και δολοφονούνται για τα όργανά τους».

Αυτό έπεται των προηγούμενων προειδοποιήσεων του Παλαιστίνιου Πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος δήλωσε ότι τα σώματα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας «επέστρεψαν χωρίς κερατοειδείς και άλλα όργανα, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω προηγούμενες αναφορές σχετικά με τη συγκομιδή οργάνων από την κατοχική δύναμη». 

Πηγή: poli-k.net

Αρχική δημοσίευση: middleeastmonitor / addameer

Σχόλια