Mike Pompeo: μετά τη Βενεζουέλα, σειρά έχουν η Κούβα και η Νικαράγουα!

Ο ΥπΕξ των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής της CIA, Mike Pompeo

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στις 22 Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ότι η πολιτική των ΗΠΑ περιλαμβάνει "κινήσεις εναντίον καθεστώτων τα οποία δεν είναι δημοκρατικά" όπως της Κούβας και της Νικαράγουας, και όχι μόνο την κυβέρνηση του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

"Αν κινείστε εναντίον αυτών των καθεστώτων που δεν είναι δημοκρατικά, πολλοί Νικραγουανοί και Κουβανοί λένε: "Θα βοηθήσετε κι εμάς μετά;" ρώτησε η δημοσιογράφος Cristina Londono.
"Ναι, η διοίκηση του Προέδρου Τραμπ το έχει κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει, όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά σίγουρα και στη Νικαράγουα και στην Κούβα επίσης. Και θα το δείτε. Θα δείτε αυτές τις πολιτικές. Είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της προηγούμενης διοίκησης. Αναγνωρίζουν ότι αυτές οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται τον λαό τους με σκληρό τρόπο, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, την ιδιωτικότητά τους και τους στερούν βασικές ελευθερίες. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν στο Δυτικό Ημισφαίριο και οι ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, εργάζονται επιμελώς όχι μόνο για τη Βενεζουέλα, αλλά για κάθε μια από αυτές τις χώρες, για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Οι λαοί πρέπει να ηγηθούν σ' αυτές τις προσπάθειες. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν. Ο Αμερικανικός λαός θα τους υποστηρίξει."
Άρα, η αλλαγή των καθεστώτων δεν είναι απλώς "στο τραπέζι", αλλά αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο όχι μόνο για τη Βενεζουέλα, αλλά και για τη Νικαράγουα, την Κούβα και, πιθανόν, και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν.

Ο Πομπέο μίλησε επίσης και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ισχυρίστηκε ότι ήλπιζε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο θα επέτρεπε την βοήθεια και προέτρεψε τον στρατό της Βενεζουέλας να δεχτεί τη βοήθεια και να μην αφήσει τον λαό να πεινάει.

Επανέλαβε επίσης ότι "όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι". Αυτή ήταν η απάντησή του σε ερώτηση της δημοσιογράφου ότι ο Μαδούρο μπορεί να "στραφεί εναντίον του λαού του" και, στην περίπτωση που αυτό συμβεί, αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τον Βενεζουελανικό λαό από την ίδια του την κυβέρνηση, αν η πίεση ενταθεί.
"Συζητήσαμε για το γεγονός ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός της Βενεζουέλας και ο στρατός της Βενεζουέλας θα κατανοήσουν ότι οι μέρες του Μαδούρο έχουν τελειώσει, ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στο καθεστώς που δημιούργησε αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να προκαλεί τόσο πόνο και απελπισία στον Βενεζουελανικό λαό, τέτοια απελπισία που το 10% του πληθυσμού επιλέγει να εγκαταλείψει τη χώρα. Πρόκειται για ένα πλούσιο έθνος με μεγάλη και υπέροχη ιστορία και με τη σωστή ηγεσία μπορεί να ξαναγίνει τέτοιο. Γι' αυτό, η ένθερμη ελπίδα μου είναι ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα επιλύσει το ζήτημα χωρίς βία, με μια πολιτική λύση που θα φέρει αυτό που αξίζει πραγματικά σ' αυτόν τον λαό: ένα ελεύθερο, δημοκρατικό έθνος που μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη με όλες τις ελευθερίες που αξίζουν στον Βενεζουελανικό λαό."
Ο Πομπέο πάντως, είπε ότι η διοίκηση του Τραμπ δεν πρόκειται να εκδώσει τελεσίγραφο, ούτε να "δείξει τα χαρτιά της":
"Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο με τη διοίκηση Τραμπ, είναι ότι δεν δείχνουμε τα χαρτιά μας. Δεν λέμε στους άλλους τι πρόκειται να κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι το καθεστώς Μαδούρο καταλαβαίνει απόλυτα ότι η Αμερική έχει δεσμευτεί στην υποστήριξη του Προέδρου Γκουαϊντό και της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας και θα είμαστε σκληροί σ' αυτό, όχι μόνο σήμερα και αύριο που ξεκινάει να κινείται η βοήθεια στα σύνορα, αλλά και τις μέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να βοηθήσουμε τον λαό της Βενεζουέλας να πετύχει και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα."
Ολόκληρη η πολιτική των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτων και αγώνα εναντίον των "καθεστώτων" που δεν είναι "δημοκρατικά" στοχεύει στο να προκαλέσει ένα ντόμινο και να δείξει στους πολίτες αυτών των χωρών ότι "ο ζυγός της απολυταρχίας που τους έχει επιβληθεί δεν είναι αναγκαίος, ότι η διαφθορά αυτών των καθεστώτων δεν είναι αναγκαία, ότι η άσχημη συμπεριφορά και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τις οποίες βιώνουν σήμερα δεν είναι αναγκαίες, ότι μπορούν να έχουν μια διαφορετική ζωή και ότι θα συμβάλλουμε στις προσπάθειές τους, στην καλή θέληση και την ανθρωπιά τους προκειμένου να πετύχουμε μια καλύτερη πολιτική λύση, τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και τη Νικαράγουα και στην Κούβα."

Στη 1 Νοεμβρίου 2018, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, αποκάλεσε επίσης τη Νικαράγουα, την Κούβα και τη Βενεζουέλα "τρόικα της τυραννίας" και ανακοίνωσε νέα μέτρα εναντίον των σοσιαλιστικών χωρών, υποσχόμενος ότι "θα νιώσουν όλο το βάρος του ισχυρού καθεστώτος κυρώσεων της Αμερικής".

Ο Μπόλτον είπε ότι υπό τη διοίκηση Τραμπ "θα πρόκειται πλέον να κατευνάζουμε δικτάτορες και δεσπότες κοντά στις ακτές μας σε αυτό το ημισφαίριο".
"Αυτοί οι τύραννοι φαντάζουν ισχυροί, επαναστάτες, είδωλα και φωτοδότες. Στην πραγματικότητα είναι γελοίες, θλιβερές φιγούρες, που μοιάζουν περισσότερο με τους Larry, Curly και Moe. Το τρίο στούτζες του σοσιαλισμού είναι πραγματικοί πιστοί, αλλά λατρεύουν έναν ψεύτικο θεό." 
Επίσης, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Μπόλτον έγραψε στο twitter για τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα:
"Το καθεστώς Ορτέγκα καταδίκασε 3 αγρότες σε 550 χρόνια φυλακή για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις του 2018, όπου αναφέρεται ότι η αστυνομία του Ορτέγκα σκότωσε 300 ακτιβιστές. Όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ τη Δευτέρα, οι μέρες του Ορτέγκα είναι μετρημένες και ο λαός της Νικαράγουα σύντομα θα ελευθερωθεί."
Πηγή: southfront.org  
  
 

Σχόλια