Ισραήλ: το κράτος που διαπράττει γενοκτονία για προεκλογική κατανάλωση!

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Νάφταλι Μπένετ και η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγιελέτ Σακέντ 19 November, 2018 [THOMAS COEX/AFP/Getty Images]

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Νάφταλι Μπένετ και η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγιελέτ Σακέντ, ζητούν οι βομβαρδισμοί της Γάζας να γίνουν ακόμα πιο εντατικοί, μετά από μια νύχτα με συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή. Οι δύο υπουργοί, που πλέον ηγούνται του κόμματος New Right μετά την αποχώρησή τους από το κόμμα Jewish Home τον Δεκέμβριο, είναι ένθερμοι υποστηρικτές των Ισραηλινών επιθέσεων στην πολιορκημένη περιοχή.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση στο Kibbutz Alumim, μια Ισραηλινή κοινότητα κοντά στον συνοριακό φράχτη, ο Μπένετ υποστήριξε τον βομβαρδισμό αμάχων και τις στοχευμένες δολοφονίες, λέγοντας ότι "το να βομβαρδίζεις ένα άδειο κτίριο και να νιώθεις καλά μετά, θαρρείς κι αυτό θα εξουδετερώσει τη Χαμάς, είναι ανοησία, δεν έχει αποτέλεσμα". Πρόσθεσε επίσης ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δώσει εντολή στον στρατό να μειώσει τις δυνατότητες της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι και Υπουργός Άμυνας, εχθές διέκοψε την διήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Γάζα, δηλώνοντας ότι θα "διευθύνει από κοντά τις επιχειρήσεις".

Ο Μπένετ επίσης, χαρακτήρισε τις αναφορές για μια κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου "ντροπιαστικές", λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. "Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, που να μην απαιτούσε το ακριβές τίμημα, όταν εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των πολιτών της και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου το αίμα των πολιτών να υποτιμάται τόσο πολύ, όσο στην κατάσταση που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες" τόνισε ο Μπένετ. 

Η Αγιελέντ Σακέντ, συνεργάτης του Μπένετ, χρησιμοποίησε και αυτή την κρίση στη Γάζα, για να εκθέσει τις απόψεις της: "Πολύ απλά, η Χαμάς δεν μας φοβάται" δήλωσε στην Ισραηλινή εφημερίδα Arutz Sheva. "Το γεγονός ότι εκτοξεύονται ρουκέτες με στόχο ολόκληρο το Κράτος του Ισραήλ, χωρίς κανένα εμπόδιο, είναι κάτι που δεν πρέπει να αποδεχθούμε."

Η Σακέντ εξήρε τη σκληρή προσέγγιση του Μπένετ. "Ο Υπουργός Νάφταλι Μπένετ έχει μια πολύ συνεπή στάση εδώ και χρόνια ότι πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε και να πάψουμε να συγκρατούμαστε [...] αλλά αντιθέτως να τολμήσουμε και να νικήσουμε. Μπορούμε να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς. Είναι μόνο θέμα απόφασης να το κάνουμε."

Η Υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε την προσέγγιση του Νετανιάχου απέναντι στη Γάζα, την οποία πολλοί στη δεξιά πτέρυγα την θεωρούν αδύναμη. "Εμείς [αυτή και ο Νετανιάχου] διαφωνούμε στη γενική τακτική. Δεν πρέπει να συγκρατούμαστε και να πληρώνουμε προστασία στη Χαμάς. Πρέπει να μας φοβούνται. Πρέπει να εξουδετερωθούν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο αυτήν την αναταραχή."

Η κριτική για τη στάση του Νετανιάχου απέναντι στη Λωρίδα της Γάζας είναι το αγαπημένο θέμα των δεξιών πολιτικών εδώ και καιρό. Τον Νοέμβριο, η ίδια διαφωνία οδήγησε τον τότε Υπουργό Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν να παραιτηθεί από το υπουργείο και τη θέση του ανέλαβε ο ίδιος ο Νετανιάχου.

Μιλώντας μετά από μια ισραηλινή επίθεση που οδήγησε στον θάνατο επτά Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού, ο Λίμπερμαν είπε: "Αυτό που συνέβη εχθές, όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός [...] είναι η υποταγή στην τρομοκρατία. Αυτό που κάνουμε είναι να αγοράζουμε μια βραχυπρόθεσμη ησυχία [στη Γάζα] και το τίμημα θα είναι βαρύ για την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα."

Η κριτική κλιμακώνεται καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Οι σχολιαστές υποθέτουν ότι η απειλή για μια ακόμα επίθεση στους άμαχους Παλαιστίνους της Γάζας μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην επανεκλογή του Νετανιάχου στις 9 Απριλίου, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει σκληρός με τη Χαμάς.

Οι Times of Israel επεσήμαναν εχθές ότι μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2009 και του 2013, η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει τις επιθέσεις του 2008 και 2012 εναντίον της Γάζας, παρακινημένη από "εκκλήσεις για σκληρά αντίποινα" για φημολογούμενες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς. Αν συμβεί το ίδιο και τώρα, το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε "χακί εκλογές", δηλαδή εκλογές εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης. 

Πηγή: middle east monitor 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια