Βομβαρδισμός της Γάζας και συγκέντρωση Ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα


Χθες Δευτέρα 25 Μαρτίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και επιπλέον συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα, μετά από εκτόξευση ρουκέτας που τραυμάτισε επτά Ισραηλινούς κοντά στο Τελ Αβίβ. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από το αρχικό κύμα αντιποίνων.

Δεκάδες εκρήξεις κατέστρεψαν τον παράκτιο θύλακα και οι σειρήνες ασθενοφόρων χτυπούσαν όλη τη νύχτα.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την προσωρινή ακύρωση όλων των οικογενειακών επισκέψεων στους παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, μέχρι νεωτέρας.


Επίσης, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τη βασική εμπορική διέλευση του Kerem Shalom τη Δευτέρα.

Η κλιμάκωση φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και ενδεχομένως μία από τις μεγαλύτερες από τότε που το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα πριν από πέντε χρόνια. 


Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αγωνίζεται για την πολιτική του ζωή μετά από μια δεκαετία στην εξουσία και προωθεί μια σκληρή γραμμή εναντίον των παλαιστινίων μαχητών.


Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη Γάζα από τότε που η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία μετά από εκλογές το 2007. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα για τις ρουκέτες από τη Γάζα είναι ένα συχνό φαινόμενο, αλλά η ταχεία κινητοποίηση πρόσθετων ισραηλινών στρατευμάτων στην παραμεθόρια περιοχή δεν είναι συνηθισμένη.


Στη Γάζα κατοικούν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι απόγονοι των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Εδώ και ένα χρόνο οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ζητώντας το δικαίωμα να επιστρέψουν στον τόπο τους. 


Το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα το 1967 και απέσυρε τα στρατεύματά του το 2005. Όταν η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία δύο χρόνια αργότερα, το Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο επέβαλαν έναν αποκλεισμό που σταδιακά οδηγεί την οικονομία της Γάζας σε κατάρρευση.

Κατά την τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2014, περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σκοτώθηκαν σε επτά εβδομάδες μάχης. Σαράντα έξι Ισραηλινοί στρατιώτες και επτά πολίτες στο Ισραήλ σκοτώθηκαν. 

Σχόλια