Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι προμήθευσαν τη Σαουδική Αραβία με όπλα λευκού φωσφόρου

Αμερικανικής προέλευσης ο λευκός φώσφορος που χρησιμοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη

Εν μέσω νέων στοιχείων ότι η Σαουδική Αραβία έχει χρησιμοποιήσει βόμβες λευκού φωσφόρου στην Υεμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα όπλα αυτά τα έχει προμηθευτεί η ΣΑ "στο παρελθόν" από τις ΗΠΑ! Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πότε ακριβώς συνέβη αυτό, ή την ποσότητα των όπλων που παρασχέθηκαν.

Η χρήση του λευκού φωσφόρου είναι αυστηρά απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο και επιτρέπεται μόνο για σηματοδότηση ή για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ωστόσο οι εμπρηστικές του ιδιότητες και ο κίνδυνος από την εισπνοή του καπνού, έχουν οδηγήσει στο να χαρακτηρίζεται η χρήση του ως έγκλημα πολέμου.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι αναμένεται από τις χώρες που αγοράζουν πυρομαχικά να τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και υποσχέθηκε να μελετήσει τις αναφορές για ακατάλληλη χρήση από τη ΣΑ στον πόλεμο της Υεμένης. Δήλωσε επίσης ότι αν αυτό ισχύει, θα παρθούν "διορθωτικά μέτρα" από τις ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ δέχονται ισχυρές πιέσεις σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη ΣΑ, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές της τελευταίας στην Υεμένη έχουν προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων. Έως τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, αλλά με κάθε νέα καταστροφική επιδρομή, αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εκκλήσεις να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς των Σαούντ. 

Πηγή: mintpressnews

Σχόλια