Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν


Ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία των ΗΠΑ προβλέπει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967. Η περιοχή προσαρτήθηκε το 1981, αλλά η διεθνής κοινότητα -και οι ΗΠΑ- δεν έχουν αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του Ισραήλ στα εδάφη της Συρίας.

Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί τη διεξαγωγή κοινών προγραμμάτων ΗΠΑ-Ισραήλ στο Γκολάν, μεταξύ άλλων για τη "βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη". Αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κοινές προσπάθειες εξόρυξης του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς, μόλις δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη, δόθηκαν δικαιώματα εξόρυξης στην αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία Genie Energy.

Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προϊδεάσει για την κίνηση ψήφισης νόμου για την αναγνώριση της διαφιλονικούμενης περιοχής, ειδικά μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως αποκλειστικά Ισραηλινή πόλη και πρωτεύουσα του κράτους. 


[Επίσης, και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ δήλωσε πριν λίγους μήνες ότι "δεν μπορεί να φανταστεί ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, δεν θα παραμείνουν «για πάντα» υπό ισραηλινή κυριαρχία".]

Με το στόχαστρο στο Ιράν

Τον προηγούμενο Μάιο, ο Ισραηλινός Υπουργός Πληροφοριών, Katz, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η αμερικανική υποστήριξη του ελέγχου του Γκολάν από το Ισραήλ είναι "ψηλά στην ατζέντα" στις διμερείς διπλωματικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Katz δήλωσε επίσης ότι η αναγνώριση του Γκολάν από τις ΗΠΑ προσφέρεται στη διοίκηση του Τραμπ ως ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το Ιράν, ένας στόχος που πλέον αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την πολιτική του Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο Katz είπε ότι οι διμερείς συζητήσεις για το ζήτημα έχουν επεκταθεί και συμπεριλαμβάνουν αρκετά επίπεδα της διοίκησης των ΗΠΑ, όπως και αρκετά μέλη του Κογκρέσου.

Οι προσπάθειες στις οποίες αναφέρθηκε ο Κατζ πέρυσι, όπως φαίνεται, ευοδώθηκαν και κατέληξαν στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή και στη Γερουσία. Στη Γερουσία το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον γερουσιαστή Ted Cruz, ο οποίος είναι το ν.1 στη λίστα των χρηματοδοτούμενων από το φιλο-ισραηλινό λόμπι και τον γερουσιαστή Tom Cotton, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ίδια πηγή. Το 2014 ο Κόττον δέχτηκε πάνω από $700.000 και άλλο ένα εκατ. δολάρια το επόμενο έτος.

Όπως είχε αναφέρει ο Κατζ, ο νέος νόμος περιγράφει την αναγνώριση του Γκολάν ως ένα ακόμα μέσο αντιμετώπισης του Ιράν, καθώς αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή "υπό το φως της νέας πραγματικότητας, όπως της παρουσίας του Ιράν στη Συρία". Επίσης, αναφέρεται ότι είναι θέμα "εθνικής ασφάλειας" των ΗΠΑ να εδραιώσει το Ισραήλ τον έλεγχό του στην περιοχή και ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στο Γκολάν είναι μια "διπλωματική και γεωπολιτική" συνέπεια της φημολογούμενης χρήσης "όπλων μαζικής καταστροφής" από τη Συριακή κυβέρνηση" και την "εθνική εκκαθάριση των σουνιτών Αράβων".

Οι λόγοι που προβάλλονται για την τιμωρία της Συριακής κυβέρνησης είναι, τουλάχιστον, αβάσιμοι. Η υποτιθέμενη "χρήση όπλων μαζικής καταστροφής" είναι αμφισβητήσιμη δεδομένου ότι πολλές, αν όχι όλες, από τις λεγόμενες επιθέσεις ήταν ή σκηνοθετημένες, ή αποτελούσαν περιπτώσεις χρήσης χημικών από τις ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το χημικό όπλο "λευκό φώσφορο" στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Συρία.

Ακόμα, το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψιν ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοτώσει μεγάλο αριθμό Σύρων αμάχων στις επιχειρήσεις τους στη Συρία -στη Ράκκα για παράδειγμα, ακόμα ανακαλύπτονται σωροί αμάχων, δύο χρόνια μετά την "απελευθερωτική" επέμβαση των ΗΠΑ. Προφανώς, μόνο οι νεκροί της Συριακής κυβέρνησης απαιτούν "διπλωματικές και γεωπολιτικές συνέπειες".

Όσο για το τελευταίο επιχείρημα, ότι η Συρία κάνει εθνοκάθαρση των Αράβων σουνιτών, είναι άκρως ειρωνικό, δεδομένου ότι το Ισραήλ συστηματικά διαπράττει εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, οι οποίοι είναι κι αυτοί "άραβες σουνίτες". Επίσης, οι ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ διέπραξαν εθνοκαθάρσεις σε μεγάλες περιοχές της Συρίας εναντίον Χριστιανών και Γιαζίντι.

Άρα, η αιτιολόγηση που προβάλλει το νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα πρόσχημα που καλύπτει τις πιέσεις του Ισραήλ για να εδραιώσει τον έλεγχό του στην περιοχή, με τη βοήθεια των συμμάχων του, τις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο όμως, έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί από τη Γερουσία. Άλλωστε, πρόσφατα πρόσφατα ψηφίστηκε και ο λεγόμενος "αντι-BDS" νόμος, που προωθήθηκε από τα φιλο-ισραηλινά λόμπι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κινήματος αντίδρασης στην απάνθρωπη κατοχή της Παλαιστίνης.

Από πίσω κρύβεται το πετρέλαιο

Παρά την αδημονία του Ισραήλ να εδραιώσει τον έλεγχό του στο Γκολάν, είναι πιθανό ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας του από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει αντίδραση από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και θα αυξήσει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία. Ο κύριος λόγος είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζει την περιοχή ως τμήμα του Ισραήλ, παρότι το Ισραήλ έχει στείλει στην περιοχή πάνω από 20.000 εποίκους, προκειμένου να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεσή της, μετατρέποντας τους γηγενείς Δρούζους σε μειονότητα.

Πολλοί από τους Δρούζους που ζουν στο Γκολάν διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό για τις συστηματικές διακρίσεις που έχει επιβάλει εις βάρος τους η ισραηλινή διοίκηση και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Συριακή κυβέρνηση. Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι τους "επιβάλλει υπηκοότητα", το δε Ισραήλ ελπίζει να εγκαταστήσει επιπλέον 100.000 εποίκους στην περιοχή για να ενισχύσει την διεκδίκησή του.

Καθώς αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να κερδίσουν τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στόχος των ΗΠΑ με την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν δεν είναι να εξασφαλίσει τη διεθνή αποδοχή, αλλά να αποκτήσει επαρκή διπλωματική κάλυψη για την αμερικανο-ισραηλινή εξόρυξη και χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων της περιοχής -δηλαδή του πετρελαίου. Το 2015 ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα στα Υψίπεδα του Γκολάν που εκτιμάται ότι περιέχει "δισεκατομμύρια βαρέλια" αργού πετρελαίου. Μια τέτοια ποσότητα θα μετέτρεπε το Ισραήλ -που τώρα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων του- σε σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου.

Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε αποκλειστικά δικαιώματα γεώτρησης στην εταιρεία Afek, μια ισραηλινή θυγατρική της εταιρείας Genie Energy, Ltd, με έδρα τη Ν. Υόρκη. Όπως αναφέρεται σε παλαιότερο δημοσίευμα, η Genie Energy υποστηρίζεται από ισχυρά αμερικανικά συμφέροντα, όπως είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Larry Summers, ο πρώην αντιπρόεδρος και στέλεχος της Halliburton, Dick Cheney, και ο πρώην διοικητής της CIA, James Woolsey. Ισχυροί σιωνιστές δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Αυστραλιανής καταγωγής, Rupert Murdoch, και ο Άγγλος Jacob Rothschild, συνδέονται επίσης με την εταιρεία. Η θυγατρική της στο Ισραήλ, Afek, διοικείται από έναν στενό φίλο του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου.

Οι επενδύσεις της Genie Energy είναι μάλλον ο ισχυρότερος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στην κατεχόμενη περιοχή. Χωρίς αυτήν την κίνηση από τις ΗΠΑ, η θυγατρική της Genie Energy δεν θα μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο που θα εξορύξει από την κατεχόμενη περιοχή στη διεθνή αγορά. Αυτή η επιδίωξη είναι φανερή και στο νέο νομοσχέδιο, που κάνει ειδική μνεία στα κοινά αμερικανο-ισραηλινά προγράμματα στο Γκολάν σε "βασικά και εφαρμοσμένα επιστημονικά πεδία" και "βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη".

Το πετρέλαιο και το νερό αναμιγνύονται

Εκτός από πετρέλαιο, τα Υψίπεδα του Γκολάν περιέχουν σημαντικά αποθέματα πόσιμου νερού και αποτελούν μία από τις τρεις πηγές νερού που διαθέτει το κράτος του Ισραήλ. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και το πιο πλούσιο απόθεμα νερού, καθώς περιλαμβάνει τις πηγές του ποταμού Ιορδάνη και ορεινά ποτάμια που τροφοδοτούν τη λίμνη Κινερέτ (τη θάλασσα της Γαλιλαίας). Τα αποθέματα νερού του Γκολάν είναι απαραίτητα όχι μόνο για την ύπαρξη του Ισραήλ, αλλά και για τις επεκτατικές του φιλοδοξίες. Το γεγονός αυτό εξηγεί και τον ρόλο του Ισραήλ στην εκπόνηση ενός σχεδίου το 2006 για την κατασκευή ενός "εμφύλιου πολέμου" στη Συρία. Η ανακάλυψη του πετρελαίου και η σύσταση της εταιρείας Genie Energy έχουν δυναμώσει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ, αλλά και των ισχυρών, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, για εδραίωση του ελέγχου του Γκολάν. 

Το κείμενο πάντως του νέου νόμου υποδηλώνει ότι η χρήση του νερού θα μπει επίσης στην αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία, αφού μιλάει για "στρατηγική και εφαρμοσμένη έρευνα για τα προβλήματα της γεωργίας".

Αρχικά, το Ισραήλ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια "νεκρή ζώνη" (buffer zone) εξτρεμιστών στρατιωτικών, τους οποίους χρηματοδοτούσε στη βόρεια Συρία, για να πιέσει για τη διεθνή αναγνώριση του Γκολάν, ειδικά στην περίπτωση που η σύγκρουση στη Συρία κατέληγε σε αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό. Όμως, η ήττα αυτών των ομάδων από τον Συριακό Αραβικό Στρατό αποτέλεσε "ένα βαρύ χτύπημα στα σχέδια του Τελ Αβίβ να κάνει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν". Αυτό έκανε τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, να ανησυχεί ότι οι επιτυχίες του Συριακού Στρατού σύντομα θα απειλούσαν την παρουσία του Ισραήλ στη Συριακή περιοχή.

Έτσι, τώρα το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του στο Γκολάν, φοβούμενο ότι θα το χάσει εντελώς, παρόλο που μια τέτοια αναγνώριση μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανοιχτό πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, όπως και τους συμμάχους της Συρίας, το Ιράν και τη Χεζμπολά του Λιβάνου. Δεδομένου ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν τέτοιο πόλεμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο και ότι του έχει δοθεί η εξουσία να φέρει αμερικανούς στρατιώτες αν και όποτε αυτή η σύγκρουση συμβεί, οι συνέπειες της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα. 

Πηγή: mintpressnews.com

Σχόλια