Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διοργάνωση της Eurovision στο Ισραήλ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διοργάνωση της Eurovision στο Ισραήλ

Η διοργάνωση του φετινού ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ Αβίβ, γίνεται σε μια περίοδο όπου η επιθετικότητα του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους αλλά και στις γειτονικές χώρες, έχει κλιμακωθεί σημαντικά, έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αναγνώρισαν όχι μόνο την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του σιωνιστικού μορφώματος, αλλά και την κυριαρχία του στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες δολοφονιών άοπλων πολιτών, συλλήψεων και παράνομων κρατήσεων ακόμα και μικρών παιδιών, επέκτασης των παράνομων ισραηλινών εποικισμών με κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών, και αναρίθμητων άλλων κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του μαρτυρικού λαού της Παλαιστίνης. Η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» κλείνει τα μάτια της και τα αυτιά της στα εγκλήματα αυτά, τα οποία έχουν πάρει διαστάσεις συστηματικής γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Ταυτόχρονα, τα μάτια και τα αυτιά κλείνει και η «ελληνική κυβέρνηση» η οποία έχει αναγάγει το Ισραήλ σε «στρατηγικό σύμμαχο», αδιαφορώντας για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συμμαχία για τον ελληνικό λαό και που τους έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, το μόνο κίνημα αντίδρασης που κατάφερε όχι μόνο να εξαπλωθεί διεθνώς, αλλά και να έχει και σημαντικά αποτελέσματα, είναι το «κίνημα BDS», δηλαδή το κίνημα που καλεί σε «Μποϋκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις» εναντίον του Ισραήλ τόσο στα εμπορικά προϊόντα, όσο και σε πολιτιστικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες και ανταλλαγές. Μεταξύ άλλων, δεκάδες καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο έχουν προσχωρήσει σε αυτό το κίνημα, καλώντας τους συναδέλφους τους να ενωθούν μαζί τους, κατά τον ίδιο τρόπο που είχαν ενωθεί οι καλλιτέχνες εναντίον του καθεστώτος απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Στις 14 Μαΐου κλείνει ένας χρόνος από την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Τη σημαδιακή αυτή ημέρα, η ελληνική κρατική τηλεόραση θα μεταδίδει τον πρώτο ημιτελικό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, με ελληνική συμμετοχή, ο οποίος διεξάγεται φέτος στο Ισραήλ. Η συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές και αθλητικές διοργανώσεις είναι καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται εντέχνως για την παρουσίαση του «ανθρώπινου» προσώπου του κράτους του Ισραήλ, κοινώς για το «ξέπλυμα» της εγκληματικής του φύσης. Οι εκκλήσεις φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων για ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό δεν εισακούστηκαν ούτε από την ελληνική επιτροπη του διαγωνισμού, ούτε και από την κρατική τηλεόραση που θα τον μεταδώσει.

Πολλές φιλοπαλαιστινιακες οργανώσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο κίνημα BDS οργανώνουν στις 14 Μαΐου στις 20:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, ζητώντας την ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον και τη μη μετάδοση του διαγωνισμού από το ελληνικό κρατικό κανάλι.

Το ΕΠΑΜ δηλώνει ότι συμμερίζεται τα αιτήματα αυτά και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 14 Μαΐου.

Αθήνα, 8 Μαΐου 2019
Ο Τομέας Δράσεων του ΕΠΑΜ 

Πηγή: epamhellas.gr

Σχόλια