Οι 36 χώρες που «τραμπούκισαν» οι ΗΠΑ μέσα σε μόνο μια εβδομάδα
Μια «γεμάτη» εβδομάδα με σκληρή δουλειά είχαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Σε λίγες μόλις ημέρες περισσότερες από 30 χώρες δέχθηκαν απειλές και τελεσίγραφα ή τους επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Τριανταέξι χώρες έβαλε στο στόχαστρο η αμερικανική διπλωματία την εβδομάδα που μας πέρασε. Τελευταίο ήταν το Μεξικό, στο οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 5% σε κάθε εξαγωγή, ποσοστό το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά έως το 25% έως ότου σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. Και αυτό, προκειμένου να εκπληρωθεί μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι περισσότεροι πάντως από αυτούς τους μετανάστες δεν είναι καν από το Μεξικό.
Στην άλλη άκρη του χάρτη, η Ινδία φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Είτε θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, είτε θα της επιβληθούν κυρώσεις με βάση τον σχετικό νόμο για τις κυρώσεις (CAATSA).
Αντίστοιχο τελεσίγραφο έχει επιβληθεί και στην Τουρκία: Εγκαταλείψτε τους S-400 (κάτι που επανειλημμένως έχει αρνηθεί η Άγκυρα) αλλιώς θα σας «κόψουμε» από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Την απειλή αυτή επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη η Κάθριν Γουιλμπάργκερ, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας. Η Άγκυρα έχει ήδη επενδύσει περίπου 1,25 δισ. δολάρια για τα εξαιρετικά ακριβά αμερικανικά μαχητικά, αλλά με δεδομένο ότι πολλά από τα μέρη του κατασκευάζονται στην Τουρκία, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιος θα είναι άραγε ο μεγάλος χαμένος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της κινδυνεύει με συνέπειες εάν επιχειρήσει εμπορική συναλλαγή με το Ιράν, αξιοποιώντας τον εκτός δολαρίου ανθρωπιστικό μηχανισμό για να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο. Τα μέλη της Ε.Ε., που έχουν εργαστεί σκληρά για την επίτευξη της πραγματικά λειτουργικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015, δεν είναι διαθέσιμα να σταματήσουν το εμπόριο για τις ιδιοτροπίες του Τραμπ και έτσι, ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, επανέλαβε την απειλή κυρώσεων με βάση τον νόμο CAATSA.
Η Κούβα, ο αποδιοπομπαίος τράγος της αντι-σοσιαλιστικής εμμονής της κυβέρνησης Τραμπ, εγκαλείται για την στήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Κατά την επίσκεψή του στον Καναδά την περασμένη Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Οτάβα πρέπει να περιορίσει την «κακόβουλη επιρροή» της Αβάνας στις υποθέσεις του Καράκας, παρά την ήπια παρατήρηση του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, ότι μπορεί να παίξει «θετικό ρόλο» στην διευθέτηση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Συνολικά 32 χώρες, τραμπουκίστηκαν, απειλήθηκαν ή τους επιβλήθηκαν κυρώσεις μέσα σε μία ημέρα (μεταξύ των οποίων τα 28 κράτη — μέλη της ΕΕ). Χρόνια και χρόνια σκληρής διπλωματίας, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων μέσα σε λίγες ώρες, με βάση την τακτική Τραμπ.
Έχουμε άλλωστε και το Ιράν (που «σχεδόν σίγουρα» ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο), την Κίνα (που τολμά να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο), τη Ρωσία (που έχει «πιθανότατα» ξεκινήσει πυρηνικές δοκιμές χαμηλής ισχύος) και τη Βενεζουέλα (όπου η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου είναι η μόνη λύση που θα αποδεχθεί ποτέ η Ουάσιγκτον).
Δεν περνά εβδομάδα χωρίς η κυβέρνηση Τραμπ να επιρρίψει ένα κάρο κατηγορίες σε κάποια χώρα ή και σε όλες. Ιδιαίτερα όμως η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ «φορτωμένη».
Στον παραπάνω χάρτη, στην αρχή του κειμένου, μπορείτε να δείτε όλα τα κράτη που απείλησαν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Είναι χρωματισμένα με κόκκινο.
Η αμερικανική επιρροή που έχει αναπτυχθεί με το πέρασμα των δεκαετιών είναι αναμφισβήτητη. Ακόμη και χώρες αντίπαλες των ΗΠΑ εξαρτώνται από το δολάριο και βρίσκεται στο έλεος των αναρίθμητων στρατιωτικών αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο. Ο Τραμπ και ο στενός πυρήνας του, φάνηκαν αποφασισμένοι να τους βάλουν όλους στον «σωστό δρόμο».
Στη χειρότερη περίπτωση, παρασύρει τον κόσμο σε καταστροφικούς πολέμους. Στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει την επιρροή του, καθώς σύμμαχοι και αντίπαλοι μπορεί να προτιμήσουν να δώσουν «διαζύγιο» με αυτές τις πολιτικές παρά να μείνουν σε μια καταχρηστική σχέση.
Πηγή: sputniknews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου