Η Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει την απελευθέρωση του Ιντλίμπ από τους τρομοκράτες

Τουρκικό κονβόι στη Συρία, προς συνδρομή των τρομοκρατών του Ιντλίμπ ακινητοποιείται από τη Συριακή αεροπορία

Τις τελευταίες ημέρες τα νέα από τη Συρία είναι καταιγιστικά, με τις επιτυχίες του Συριακού Αραβικού Στρατού (ΣΑΣ) να διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς προελαύνει για την απελευθέρωση της περιοχής του Ιντλίμπ. Το Ιντλίμπ είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά οχυρά των τζιχαντιστών που με την υποστήριξη των Δυτικών δυνάμεων και της Τουρκίας έχουν θέσει υπό κατοχή μέρος της επικράτειας του Συριακού κράτους. 


Όπως φαίνεται στον παρακάτω, πρόσφατο χάρτη που έδωσε ο ΣΑΣ, ο στρατός της Συρίας, με επικεφαλής την επίλεκτη μονάδα των Tiger Forces, προχωρά, στην περιοχή νότια του Ιντλίμπ, προς την ανακατάληψη της πόλης Χαν Σεϊκούν, απελευθερώνοντας στο διάβα του, πολλές πόλεις, χωριά και οικισμούς.



Ο Συριακός Αραβικός Στρατός προελαύνει στην περιοχή νότια του Ιντλίμπ

Εντωμεταξύ, η Τουρκία, που υποστηρίζει την Hayat Tahrir al-Sham, την τρομοκρατική ομάδα - παρακλάδι της Αλ Νούσρα, που ελέγχει την περιοχή του Ιντλίμπ, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

Ήδη από προχθές, έγινε γνωστό ότι στρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται, εκπαιδεύονται και ελέγχονται από την Τουρκία, ετοιμάζονται για μια μεγάλη επίθεση εναντίον του ΣΑΣ, στην περιοχή νότια του Ιντλίμπ και βόρεια της Χαμά. Η αρχική υποψία επιβεβαιώθηκε σχεδόν, από επίσημα επικοινωνιακά μέσα των διαφόρων "αντάρτικων" ομάδων και από βίντεο που δείχνουν κονβόι οχημάτων -κάποια με βαρύ οπλισμό- να εγκαταλείπουν το πόστο τους στο Αφρίν και να κατευθύνονται νότια του Ιντλίμπ.

Σήμερα, 19 Αυγούστου, ένα μεγάλο τουρκικό κονβόι, με τουλάχιστον 28 τεμάχια βαρέος οπλισμού, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, εισήλθε στο έδαφος της Συρίας από την Τουρκία. Το κονβόι μπήκε στην πόλη Saraqeb στο ανατολικό Ιντλίμπ και προχώρησε προς την Χαν Σεϊκούν.

Όπως αναφέρεται, το τουρκικό κονβόι σκοπεύει να στήσει ένα παρατηρητήριο στην Χαν Σεϊκούν, εμποδίζοντας τον Συριακό στρατό να απελευθερώσει την πόλη από τους τζιχαντιστές.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, όπως μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, αναφέρουν ότι

"Τουρκικά οχήματα, με πυρομαχικά, όπλα και άλλον εξοπλισμό, πέρασε από τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας τη Δευτέρα το πρωί και μπήκε στην Saraqeb προχωρώντας προς την Χαν Σεϊκούν για να βοηθήσει τους ηττημένους τρομοκράτες της Jabhat al-Nusra (Hayat Tahrir al-Sham), η οποία βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το γεγονός επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη, απεριόριστη υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στις τρομοκρατικές ομάδες. [...] Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καταδικάζει την κατάφωρη αυτήν την παραβίαση από την Τουρκία και καθιστά το Τουρκικό καθεστώς πλήρως υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτής της καταπάτησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η οποία αποτελεί μια αισχρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου."
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας πρόσθεσε ότι οι πράξεις του τουρκικού καθεστώτος "δεν θα επηρεάσουν επ' ουδενί την αποφασιστικότητα του Συριακού Αραβικού Στρατού να συνεχίσει να κυνηγά μέχρι τον τελευταίο, τα απομεινάρια των τρομοκρατών στην Χαν Σεϊκούν και τις άλλες περιοχές, μέχρις ότου απελευθερωθεί κάθε σπιθαμή της επικράτειας της Συρίας από τους τρομοκράτες".

Ωστόσο, η απάντηση της Συρίας δεν περιορίστηκε μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου. Η Συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προειδοποιητικούς βομβαρδισμούς κοντά στο τουρκικό στρατιωτικό κονβόι,στον δρόμο του προς την Χαν Σεϊκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας στρατιωτικός διοικητής της συνοδείας.

Στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται το τουρκικό κονβόι, το οποίο είναι σταματημένο, εξαιτίας της αεροπορικής επίθεσης που δέχθηκε.

Σχόλια