Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τελειώσει ποτέ ο πόλεμος στη Συρία


Οι τρομοκράτες παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας

Η τρομοκρατική οργάνωση Hay’at Tahir al-Sham (πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, παρά την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Abu Mohammad al-Julani.

Η απόσυρση όλου του βαρέος οπλισμού και των τρομοκρατών από τη ζώνη 20 χλμ γύρω από το Ιντλίμπ είναι ο βασικός όρος της συμφωνίας εκεχειρίας, με την οποία, επίσημα η οργάνωση συμφώνησε.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του, ο Al-Julani όχι μόνο αρνήθηκε αυτόν τον όρο, αλλά ορκίστηκε ότι θα επανακαταλάβουν όλες τις περιοχές που έχασαν τους τελευταίους 3 μήνες από τον Αραβικό Συριακό Στρατό. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να σεβαστεί τη συμφωνία και οι απειλές μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση της έντασης γύρω από το Ιντλίμπ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν τις ομάδες της "αντιπολίτευσης"

Το Κοινό Επιτελείο (Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR) του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός εκπαιδεύει την ένοπλη ομάδα ανταρτών Maghawir al-Thawra (MaT), κοντά στη συριακή πόλη Αλ-Τανφ, τονίζοντας ότι αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον Daesh.

Η δήλωση αυτή του συνασπισμού, έγινε σε απάντηση στον Ρώσο επικεφαλής, στρατηγό Sergey Rudskoy, ο οποίος την Δευτέρα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν 2.700 στρατιώτες των αντιπολιτευόμενων ομάδων της Συρίας, σε περιοχή στην ακτίνα 55 χλμ από την μη εξουσιοδοτημένη βάση των ΗΠΑ στην Αλ-Τανφ. Επίσης, ο Rudskoy είπε ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, μετά την εκπαίδευση, στέλνει κάποιους από αυτούς τους στρατιώτες σε στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, όπου η αποστολή τους είναι να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και να καταστρέφουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τον Δεκέμβρη του 2018, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πανηγυρικά την πλήρη ήττα του Daesh στη Συρία και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από εκεί, απέφυγε όμως να την προσδιορίσει χρονικά...

Κύκλωμα κλοπής και λαθρεμπορίας πετρελαίου, με πρόσχημα τον "εκδημοκρατισμό" της Συρίας

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ ελέγχουν περίπου το 30% της συριακής επικράτειας, με στρατιωτικές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί παράνομα στο βόρειο και νότιο τμήμα της Συρίας, από όπου διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις και εκπαιδεύουν ομάδες τζιχαντιστών. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται και τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Τα αποθέματα της Συρίας υπολογίστηκαν πριν από τον πόλεμο από το Oil and Gas Journal στα 2,5 δις βαρέλια πετρέλαιο και 5,3 μ3 φυσικό αέριο. Οι τρομοκρατικές ομάδες που κατέλαβαν την περιοχή, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κλέβουν συστηματικά αυτόν τον φυσικό πλούτο και τον διοχετεύουν μέσω της Τουρκίας, για επεξεργασία και πώληση. Υπάρχουν αναφορές ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας και η οικογένειά του κερδίζουν σημαντικά από την κλοπή και το λαθρεμπόριο.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Anatoly Antonov, έχει καταγγείλει επίσημα ότι:

"Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός του κλεμμένου πετρελαίου από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, τη Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία επαναπωλεί το πετρέλαιο. Το χειρότερο είναι ότι η ίδια η ανώτατη ηγεσία της χώρας είναι αναμεμειγμένη σ' αυτήν την παράνομη επιχείρηση -ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του."

Μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές, ενώ υποκρίνονται ότι τους πολεμούν.

Ο Αντόνωφ επεσήμανε ότι " η τουρκική ελίτ συνωμοτεί για την κλοπή μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από τις γειτονικές της χώρες, το οποίο μεταφέρεται με "κινούμενους αγωγούς", χιλιάδες βυτιοφόρα φορτηγά."

"Είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία είναι ο προορισμός του κλεμμένου (συριακού και ιρακινού) πετρελαίου και έχουμε αναμφισβήτητα στοιχεία για να το αποδείξουμε."

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στη Συρία, στρατηγός Sergey Rudskoy, κατηγόρησε την Δευτέρα τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις ότι "λεηλατούν" το συριακό πετρέλαιο από τον ISIS, κερδίζουν από την πώλησή του -μεταφέροντάς το μέσω των συνόρων στην Τουρκία και αλλού και ότι το καθεστώς Τραμπ διεξάγει επιχείρηση μαύρης αγοράς με το κλεμμένο αυτό πετρέλαιο.

Ο Rudskoy δήλωσε ότι οι ομάδες του ISIS και των άλλων τζιχαντιστών εκπαιδεύονται για να καταστρέφουν συριακές (ίσως και ιρακινές) εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και για να επιτίθενται σε κυβερνητικές δυνάμεις και αμάχους, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό που τους παρέχεται από τις Δυτικές χώρες και τους συμμάχους τους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το καθεστώς Τραμπ εξοπλίζει Άραβες και Κούρδους μαχητές, οι οποίοι συνεργάζονται και στο λαθρεμπόριο του κλεμμένου συριακού πετρελαίου.

Τζιχαντιστές εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται και για επιθέσεις εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης Khmeimim στη Λατάκεια, όπου επιτίθενται με μη επανδρωμένα και ρουκέτες που τους προμηθεύει η Δύση. Οι ομάδες αυτές μεταφέρονται με αεροπλάνα των ΗΠΑ σε διάφορα μέρη της Συρίας, για να συνεχίζεται αυτός ο ατέρμονος πόλεμος. Χιλιάδες έχουν εκπαιδευτεί στη βάση του αμερικανικού πενταγώνου, στην Αλ-Τανφ, στο νότιο τμήμα της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ στη Συρία (και στο Ιράκ, και σε άλλες χώρες της περιοχής, και στη Βόρεια Αφρική και στην Κεντρική Ασία) ήρθαν για να μείνουν -με στόχο την παγκόσμια επικράτηση και έλεγχο και με κύρια στρατηγική τη δημιουργία ατέρμονων πολέμων...

Σχόλια