Η Ρωσία διαψεύδει τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάτι

Η Ρωσία διαψεύδει τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάτι

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια επιτυχής Αμερικανική επιδρομή διεξήχθη εναντίον του ηγέτη του Ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας. Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν έκανε καν αεροπορική επίθεση στο Ιντλίμπ πρόσφατα.

Νωρίτερα, ο Τραμπ έκανε μια έκτακτη Κυριακάτικη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ενημερώνοντας τον κόσμο ότι ο αλ-Μπαγκντάτι εξουδετερώθηκε στην βορειοδυτική Συρία, σε μια "τολμηρή νυχτερινή επιδρομή" με τη συμμετοχή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων. Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρήκε τον θάνατο "κλαίγοντας και ουρλιάζοντας" μπροστά στην ισχύ των Αμερικανών, είπε ο Τραμπ.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας όμως, επιμένει ότι "υπάρχει εύλογη αμφισβήτηση και αμφιβολία γι' αυτό καθεαυτό το γεγονός (της επιχείρησης των ΗΠΑ) και ειδικά για την επιτυχία του".

Η Μόσχα τονίζει ότι δεν κατέγραψε καμία αεροπορική επίθεση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, το Σάββατο όταν έγινε η επιδρομή.

Επίσης διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν τον εναέριο χώρο που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία στις αμερικανικές δυνάμεις για να διευκολύνουν την επιχείρησή τους εναντίον του ηγέτη του ΙΚ.

Το υπουργείο αμφισβήτησε επίσης την πιθανότητα παρουσίας του Μπαγκντάτι στο Ιντλίμπ, καθώς η περιοχή είναι υπό την κατοχή της Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, οι οποίοι ανέκαθεν ήταν θανάσιμοι εχθροί του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μόσχα σημειώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος συντρίφθηκε στη Συρία στις αρχές του 2018, με κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης της Δαμασκού και των ρωσικών δυνάμεων, που σημαίνει ότι ακόμα μια φήμη για τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάτι "δεν έχει καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή κατάσταση στη Συρία ή στις ενέργειες όσων τρομοκρατών έχουν απομείνει στο Ιντλίμπ".

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλόρενς Πάρλι, επίσης αμφισβήτησε τη σημασία του επιτεύγματος που ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η επίθεση αυτή σημαίνει "την πρόωρη αποχώρηση ενός τρομοκράτη [του αλ-Μπγκντάτι] αλλά όχι και της οργάνωσής του". 


Πηγή: rt.com 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια