Από τις εκλογές στο πραξικόπημα: ένα πολύ σύντομο χρονικό των πρόσφατων γεγονότων στη Βολιβία


Από τις 20 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι προσπάθειες για πραξικόπημα εναντίον του, πλέον, παραιτημένου προέδρου, Έβο Μοράλες. Η κατάσταση στη Βολιβία μοιάζει, μόνο που εδώ πέτυχε, με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα με τον ανακυρηγμένο από τις ΗΠΑ "μεταβατικό" πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊντό.

Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

20 Οκτωβρίου
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Έγινε μόνο ένας γύρος επειδή ο εκλογικός νόμος της Βολιβίας προβλέπει ότι δεύτερος γύρος γίνεται μόνο στην περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον το 40% αλλά με διαφορά 10 μονάδων από τον επόμενο. Εκείνη την ημέρα, ο Έβο Μοράλες συγκέντρωσε 45,3% και ο κύριος αντίπαλός του, ο Κάρλος Μένσα, 38,2. Αυτό θα σήμαινε δεύτερο γύρο. Η καταμέτρηση σταμάτησε για λίγο.

21 Οκτωβρίου
Συνεχίστηκε η καταμέτρηση και τα ποσοστά του Μοράλες πλησίαζαν τη διαφορά των 10 μονάδων που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την εκλογή.
Ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) εξέφρασε ανησυχία για τα αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή "δραστική και ανεξήγητη" και ζητώντας σεβασμό στη "βούληση των πολιτών". Τότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη χώρα, εναντίον αλλά και υπέρ του Μοράλες.

22 Οκτωβρίου
Ο αντιπρόεδρος του ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου παραιτήθηκε εξαιτίας της παύσης στην καταμέτρηση, λέγοντας ότι αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει "αναξιόπιστη την όλη εκλογική διαδικασία".

23 Οκτωβρίου
Ο Έβο Μοράλες ισχυρίστηκε ότι έχει ξεκινήσει πραξικόπημα εναντίον του, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζεται από διεθνείς παράγοντες, παρόμοια με την κατάσταση στη Βενεζουέλα που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2019. Ο ΟΑΚ συνέστησε να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

24 Οκτωβρίου
Δόθηκε στην δημοσιότητα το 99,74% της καταμέτρησης και ο Μοράλες είχε 47,05% έναντι 36,53 του Μέσα, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

Ο Κάρλος Μέσα αρνήθηκε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Η ΕΕ συντάχθηκε με τον ΟΑΚ ζητώντας δεύτερο γύρο. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ζητώντας το ίδιο. Άλλες χώρες, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Μεξικό, υποστήριξαν τη νίκη του Μοράλες.

25 Οκτωβρίου
Με το 100% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μοράλες είχε διαφορά 10,56% και το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βολιβίας τον ανακήρυξε πρόεδρο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υποστήριξε την πρόταση για εκλογές υπό τον έλεγχο του ΟΑΚ, κάτι με το οποίο ο Μοράλες δήλωσε σύμφωνος.

Όλες αυτές τις μέρες, από τις 21 Οκτωβρίου, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Συνεχίστηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όταν δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και έξι ακόμα τραυματίστηκαν, στην επαρχία της Σάντα Κρουζ.

4 Νοεμβρίου
Ένα ελικόπτερο, με το οποίο ταξίδευε ο Μοράλες, έκανε αναγκαστική προσγείωση και προκάλεσε έντονες κατηγορίες για επίθεση και απόπειρα πραξικοπήματος.

5 Νοεμβρίου
Ένας φοιτητής, από τους διαδηλωτές, έπεσε νεκρός, ανεβάζοντας στα 3 τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη των διαδηλώσεων.

7 Νοεμβρίου
Ο Λουί Φερνάντο Καζάτσο, ένας συντηρητικός ηγέτης των διαδηλωτών, έφτασε στη Λα Παζ, σχεδιάζοντας να παραδώσει επιστολή παραίτησης στον Μοράλες, για να την υπογράψει. Η δήμαρχος της πόλης Βίντο, από το κόμμα του Μοράλες, δέχτηκε επίθεση από τους διαδηλωτές, που την κατηγόρησαν ότι μετέφερε κυβερνητικούς οπαδούς για να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει [και επειδή κυκλοφορούσαν φήμες για δύο νεκρούς διαδηλωτές].

9 Νοεμβρίου
Παρόμοια με την εξέλιξη της κατάστασης στη Βενεζουέλα, άρχισαν να κυκλοφορούν ειδήσεις ότι η για στάση της αστυνομίας, στις πόλεις Κοτσαμπάμπα, Σάντα Κρουζ και Σούκρε, όπως και στη Λα Παζ. Η πίεση στην κυβέρνηση Μοράλες αυξήθηκε όταν ο στρατός δήλωσε ότι δεν θα αντιπαρατεθεί με τους διαδηλωτές.

10 Νοεμβρίου
Ο ΟΑΚ κυκλοφόρησε προκαταρκτική έκθεση, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν εξαιτίας στοιχείων παρατυπιών και χειραγώγησης στο εκλογικό σύστημα. Αρχικά ο Μοράλες είπε ότι θα πάει σε νέες εκλογές. Ο αρχηγός του στρατού, στρατ. Γουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε από τον Μοράλες να παραιτηθεί για να αποκατασταθεί η ειρήνη.
Ο Μοράλες παραιτήθηκε, περιγράφοντας τα γεγονότα ως πραξικόπημα. Ο αντιπρόεδρός του, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, και αρκετοί αξιωματούχοι, παραιτήθηκαν επίσης.

11 Νοεμβρίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό, Μαρτσέλο Έμπραρντ, είπε στο twitter ότι η χώρα του είχε ήδη δεχτεί 20 μέλη των εκτελεστικών και νομοθετικών οργάνων της Βολιβίας και ότι προσφέρει άσυλο στον Μοράλες.

Ο Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρέ Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ, χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Βολιβία ως πραξικόπημα και ζήτησε επείγουσα σύγκληση του ΟΑΚ.

Αργότερα την ίδια μέρα, ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες είχε δεχτεί το άσυλο που του πρόσφερε το Μεξικό και ότι θα ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, για να εξασφαλίσει διεθνή προστασία για τον πρώην, πλέον, πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία επικροτούσε την παραίτηση του Μοράλες και έλεγε ότι στέλνει "ένα ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας".

Καθώς οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν παραιτηθεί, υπήρξε πολιτικό κενό στη Βολιβία, το οποίο οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που ο Μοράλες κατηγορούσε ως οργανωτές του πραξικοπήματος.

Τώρα, η πολιτικός της αντιπολίτευσης και δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Ζανίν Ανιές, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την προεδρία, παρότι ήταν φανερό ότι δεν το ήθελε.

"Παρακαλώ, συγχωρείστε με αν τρέμει η φωνή μου", είπε η Ανιές με δάκρυα, καθώς έφτανε στο Κονγκρέσο με ισχυρή φύλαξη. "Είναι τόσο δύσκολο να βλέπεις τους Βολιβιανούς να συγκρούονται, άσχετα σε ποια πλευρά είναι. Υφίστανται κακομεταχείριση και σας ζητώ να σταματήσετε τη βία."

Μετά την ανακοίνωση, η κατάσταση στη χώρα αρχίζει να θυμίζει εμφύλιο πόλεμο.

Αυτοί που διαμαρτύρονται εναντίον του Μοράλες έχουν αποκλείσει τη Λα Παζ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο στρατ. Γουίλιαμς Κάλιμαν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε κοινή επιχείρηση στρατού-αστυνομίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Είπε ότι ελπίζει να "αποφευχθεί η αιματοχυσία και ο θρήνος στη Βολιβιανή οικογένεια" και κάλεσε τους Βολιβιανούς να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μοράλες συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: southfront.org 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια