Η ληστεία του αιώνα στη Συρία


Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ληστεία του αιώνα εις βάρος της Συρίας, παρουσιάζει σε ανάρτησή του στο facebook o Laith Marouf, Ανώτερος Σύμβουλος στο Κοινοτικό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Μέσα Ενημέρωσης του Καναδά:


Οι Κούρδοι Κόντρας που διαπράττουν εθνικές εκκαθαρίσεις και έχουν υπό την κατοχή τους τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, άρχισαν να λεηλατούν το πετρέλαιο, με τη βοήθεια της ισραηλινής “Global Development Corporation” (GDC). Το πετρέλαιο μεταφέρεται υπό την προστασία των ΗΠΑ μέσω του Ιράκ και της Ιορδανίας προς το Ισραήλ. Αντλούν 125 χιλ. βαρέλια την ημέρα και οι ΗΠΑ/Ισραήλ τους πληρώνουν 22-35 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι Κούρδοι Κόντρας βγάζουν 3,75 εκατ. δολάρια τη μέρα, 112,5 εκατ. το μήνα, 1.350 δις τον χρόνο. Σκοπεύουν, μέσα στους επόμενους μήνες, να αυξήσουν την άντληση στα 400 χιλ. βαρέλια τη μέρα, που μεταφράζεται σε 4,32 δις δολάρια τον χρόνο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή του βαρελιού διεθνώς είναι μεταξύ 55 με 67 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ/Ισραήλ πληρώνουν μισή τιμή το κλεμμένο πετρέλαιο και έτσι κερδίζουν και αυτοί, όσο και οι Κούρδοι Κόντρας.

Σχόλια