Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας αποκαθιστά τις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ


Η μεταβατική Υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Karen Longaric, ανακοίνωσε στις 28 Νοεμβρίου, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, μετά από 11 χρόνια διακοπής τους.

"Σχεδιάζουμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ", είπε η Longaric, σε συνέντευξη τύπου, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Milenio.
Το 2009, ο τότε Πρόεδρος, Έβο Μοράλες, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά από Ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, και χαρακτήρισε το Ισραήλ "κράτος τρομοκράτη".

Σύμφωνα με τη Longaric, οι σχέσεις θα αποκατασταθούν, "λαμβάνοντας υπόψιν την εθνική κυριαρχία και θα είναι ειλικρινείς, με στόχο την αμοιβαία επωφελή συνεργασία".

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, χαιρέτισε την είδηση:

"Επικροτώ την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βολιβίας για την πρόθεσή της να ανανεώσει τις σχέσεις με τη χώρα μας. Δουλέψαμε για την προώθηση της ανανέωσης των σχέσεων άμεσα και μέσω του Προέδρου της Βραζιλίας και της Υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας με την οποία μίλησα για το θέμα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Η αποχώρηση του Προέδρου Μοράλες, ο οποίος είναι εχθρικός προς το Ισραήλ, και η αντικατάστασή του από κυβέρνηση φιλική προς το Ισραήλ, επιτρέπουν στη διαδικασία να προχωρήσει", έγραψε ο Katz στο Twitter.  
Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, τα ΜΜΕ δημοσίευσαν επιστολή που στάλθηκε από την Βολιβιανή ΥπΕξ στο Ισραήλ, με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου, στην οποία οι μεταβατικές αρχές της χώρας προτείνουν στο Ισραήλ την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

[Σημ. μόλις 5 ημέρες μετά την παραίτηση Μοράλες (10 Νοέμβρη), αυτή πρέπει να ήταν η πρώτη κίνηση της "μεταβατικής" (βλ. πραξικοπηματικής) υπουργού.] 


Πηγή: sputniknews.com 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια