Ο Τραμπ απειλεί να σκοτώσει τον Πρωθυπουργό του Ιράκ


Με τη δολοφονία του, ο Κασέμ Σολεϊμανί, που ήταν ήδη εθνικός ήρωας στο Ιράν, έχει αναχθεί σε μάρτυρα παγκόσμιας κλίμακας. Εκτός από το διπλωματικό του διαβατήριο στην πτήση του στη Βαγδάτη, είχε μαζί του και την απάντηση του Ιράν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα και το παρασκήνιό τους, μπορεί κανείς να δει την προβληματική αντίληψη της πραγματικότητας του Τραμπ στην εκπληκτική του πρόταση ότι είναι έτοιμος να συνάψει νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, τη στιγμή που διατάζει νέες κυρώσεις εναντίον της χώρας. Πριν από τη δολοφονία του Σολεϊμανί, ο Τραμπ απείλησε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Αντίλ Αμπντού Μαχντί.

Χωρίς αμφιβολία, έχει ως υπόδειγμα την τακτική του Ισραήλ για γρήγορη, βρώμικη και δυσανάλογη εξόντωση ανθρώπων, όπως συμβαίνει στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ σε καθημερινή βάση.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του νομοθετικού σώματος του Ιράκ, αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Μαχντί ανέφερε ότι οι Αμερικανοί "είχαν καταστρέψει τη χώρα του" και ότι τώρα δεν επιθυμούν να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο και τις άλλες υποδομές. Ο Μαχντί έκανε αυτό που θα έκανε κάθε ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του. Υπέγραψε συμβόλαιο 
για τις επισκευές με τον αγαπημένο συνεργάτη του Τραμπ. Η Κίνα έχει ήδη διεθνή φήμη για την παροχή των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών στην Αφρική και αλλού - ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτούν και το Ντιτρόιτ για να λύσουν το πρόβλημα της ποιότητας του νερού!

Ο Τραμπ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη συμφωνία του Ιράκ με την Κίνα, εκτός εάν ο Μαχντί εξασφαλίσει ότι το 50% των εσόδων του Ιράκ από το πετρέλαιο θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ. Ο Μαχντί αρνήθηκε και, όπως είπε, όταν δήλωσε την άρνησή του, ο Τραμπ "απείλησε να εξαπολύσει τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον μου οι οποίες θα έφερναν το τέλος της πρωθυπουργίας μου".

Και συνέχισε:

"Τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον μου συνέβησαν και ο Τραμπ με κάλεσε πάλι για να με απειλήσει ότι αν δεν συμμορφωθώ στις απαιτήσεις του, τότε θα βάλει ελεύθερους σκοπευτές σε ψηλά κτίρια που θα σημαδεύουν και τους διαδηλωτές και τα όργανα της τάξης, προκειμένου να με πιέσει. Αρνήθηκα και πάλι και υπέβαλα την παραίτησή μου. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ επιμένουν να υποχωρήσουμε από τη συμφωνία με την Κίνα."

Ο Μαχντί είπε επίσης, "με απείλησε με παραπλανητικούς πυροβολισμούς από τους σκοπευτές που θα σημαδεύουν και τους διαδηλωτές και τα όργανα της τάξης, προκειμένου να πυροδοτήσει την κατάσταση", όπως συνέβη στο Κάιρο το 2009, στη Λιβύη το 2011 και στο Μαϊντάν το 2014.

"Μετά απ' αυτό, όταν ο Υπουργός μας Άμυνας δήλωσε δημόσια ότι ένα τρίτο μέρος πυροβολεί και τους διαδηλωτές και τα όργανα της τάξης, (ακριβώς όπως είχε απειλήσει ο Τραμπ ότι θα κάνει), δέχτηκα νέο τηλεφώνημα από τον Τραμπ που απείλησε να σκοτώσει και εμένα και τον Υπουργό Άμυνας, αν συνεχίσουμε να αναφερόμαστε σε κάποιο "τρίτο μέρος".

Υπάρχει κάποιο ιστορικό προηγούμενο, και μάλιστα χωρίς να έχει επίσημα κηρυχθεί πόλεμος, όπου ο ηγέτης μιας χώρας προσωπικά απειλεί τη ζωή του ηγέτη μιας άλλης χώρας; Αυτό δεν είναι απλώς μια μέρα που κάποιος "ξύπνησε στραβά", περισσότερο θυμίζει κάποιον που δεν παίρνει τα φάρμακά του. Ο Τραμπ συχνά επιδεικνύει μια πομπώδη φύση και έναν ελαττωματικό μηχανισμό φιλτραρίσματος των σκέψεων και των διαθέσεών του, τελευταία όμως παρουσιάζει μια σκοτεινή πλευρά η οποία έχει γίνει εμφανής σε πολλούς Αμερικανούς.

Η ίδια η φύση αυτής της πράξης, η ωμή βία της εξολόθρευσης ενός ανθρώπου, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει την εσωτερική οργή του Προέδρου. Συνέχισε μέσα στο Σαββατοκύριακο να εξαπολύει δεκάδες παράλογες απειλές προς το Ιράκ και αστήρικτες κατηγορίες για τον Σολεϊμανί, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο αρχιτέκτονας της επιτυχημένης εκστρατείας εναντίον του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Παρά τα ψευτονταηλίκια, αυτό που φάνηκε από τις εκρήξεις του Τραμπ στα ΜΜΕ δεν ήταν τόσο επίδειξη δύναμης και θάρρους, όσο η τρομακτική έκθεση μιας κακόβουλης φύσης.

42 ώρες μετά τη δολοφονία, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο του VFW όπου, σε φανερή αποσύνδεση από την πραγματικότητα, πρότεινε: "Απέσυρα τις ΗΠΑ από μια φρικτή, μονόπλευρη συμφωνία για τα πυρηνικά και το Ιράν δεν είναι πλέον η ίδια χώρα. Αυτό μπορώ να το πω. Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια αληθινή συμφωνία. Όχι μια συμφωνία όπως αυτή που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν καταστροφική." Πόσο λογικό είναι να σκέφτεσαι μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν μόλις έχεις δολοφονήσει τον πιο σεβαστό στρατιωτικό αυτής της χώρας;

Την Τετάρτη, σε μια αμήχανη και κάπως μπερδεμένη εμφάνιση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ εμφανίστηκε νευρικός και αγχωμένος και μίλησε με τη γνωστή πολεμόχαρη ρητορική του, αλλά σε πιο μαλακό τόνο. Επανέλαβε και πάλι την πιθανότητα συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν: "Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να κάνουμε μια συμφωνία με το Ιράν που θα κάνει τον κόσμο ένα πιο ασφαλές και ειρηνικό μέρος" και "οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ειρήνη με όσους την επιθυμούν" είπε, σαν να ήταν η δολοφονία ένα μακρινό στο παρελθόν και ασήμαντο καβγαδάκι.

Καθώς ο Τραμπ συνέχισε να χτυπά τον Σολεϊμανί μετά θάνατον, κατηγορώντας τον για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, κάθε λέξη που έλεγε για τους τρομοκράτες ταίριαζε εύκολα στις ΗΠΑ, τον ίδιο, τον Μπάρακ Ομπάμα ή τον Τζορτζ Μπους, και την ατέρμονη εκστρατεία τους να διατηρήσουν Την Αυτοκρατορία.

Έχοντας μια τάση για υπερβολή, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι "οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία" σαν να είναι κάτι δεδομένο. "Είμαστε πλέον ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο. Είμαστε ανεξάρτητοι και δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής." Ας πάρουμε κατά γράμμα τα λεγόμενά του ότι οι ΗΠΑ έχουν στ' αλήθεια επιτύχει μια μακροπρόθεσμη και βάσιμη ενεργειακή ανεξαρτησία. Τότε, ας ξεκινήσει άμεσα η στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και οπουδήποτε αλλού έχουν οι ΗΠΑ στρατό που προστατεύει τους αγωγούς.

Οι Ιρανοί είναι λαός που σκέφτονται μακροπρόθεσμα και βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και ίσως να εκτιμήσουν τα οφέλη μιας νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Αλλά, η έξυπνη κίνηση θα ήταν μια συγκεκαλυμένη πράξη που θα απέδιδε δικαιοσύνη για τον Σολεϊμανί, καθώς είναι καιρός πια το Ισραήλ να πολεμήσει τις δικές του μάχες.


Πηγή: globalresearch.ca 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια