Ένα τραγούδι που μας σηκώνει "λίγο ψηλότερα"!


Η θρυλική χιλιανή μπάντα Inti-Illmani σε ανοιχτή συναυλία στο Σαντιάγο, μαζί με πλήθος κόσμου που διαδηλώνει εναντίον της κυβέρνησης, τραγουδά "El pueblo unido, jamás será vencido!" ("Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος"). 

Το τραγούδι γράφτηκε το 1973 από τον Sergio Ortega, μερικούς μήνες πριν το βίαιο, αμερικανοκινούμενο πραξικόπημα του Αγκούστο Πινοσέτ. Αρχικά, γράφτηκε ως ύμνος της κυβέρνησης Αλιέντε, αντανακλώντας το πνεύμα της εργατικής τάξης που εξέλεξε το 1970 τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Μετά το πραξικόπημα έγινε ο ύμνος της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού της Χιλής. 

Η μπάντα Inti-Illimani ήταν αυτή που έκανε το τραγούδι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Όταν έγινε το πραξικόπημα, το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία στην Ευρώπη και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους, όπου η μουσική τους ήταν απαγορευμένη. Παρέμειναν επί 15 χρόνια εξόριστοι στην Ιταλία, "η μεγαλύτερη περιοδεία στην Ιστορία", όπως το χαρακτήριζαν, μάθαιναν τα νέα για τις πολυάριθμες εκτελέσεις αριστερών και συναδέλφων τους από το καθεστώς και έπαιζαν στις εμφανίσεις τους το τραγούδι της Αντίστασης. 

Στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Χιλή, με τη βίαιη καταστολή, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τις εκατοντάδες συλλήψεις, το τραγούδι αυτό έγινε και πάλι ο ύμνος της λαϊκής εξέγερσης.

Σχόλια