Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϊκοτάζ του σχεδίου του Τραμπ


Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι είναι πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σύμφωνα με τους Παλαιστινίους την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των ισραηλινών οικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως μοναδικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μη συμμετάσχει (στο σχέδιο) γιατί αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων τα οποία δεν είναι προς πώληση», είπε ο Στάγεχ. «Το σχέδιο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τον Τραμπ από την καθαίρεση και τον Νετανιάχου από τη φυλακή», δήλωσε πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησής του. «Δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή.» 


Πριν λίγο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανάρτησε στο twitter χάρτη που, όπως λέει, "μπορεί να μοιάζει με την μελλοντική κατάσταση της Παλαιστίνης, με την πρωτεύουσα σε τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ".


Στην ανάρτησή του, στα εβραϊκά και αγγλικά, ο Τραμπ λέει:
"Θα στέκομαι πάντα στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Υποστηρίζω σθεναρά την ασφάλειά τους και το δικαίωμά τους να ζουν στην ιστορική πατρίδα τους. Ήρθε η ώρα για ειρήνη!"

Σχόλια