Δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ: Νεκρός, στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν


Ο επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμάνι, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με ανώτατους ηγέτες του σιιτικού Ιρανικού στρατού.

Ο Σολεϊμανί, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης βρισκόταν σε πομπή αυτοκινήτων που έφευγε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης προς την πόλη. Η πομπή χτυπήθηκε με αμερικανικές ρουκέτες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, εκτός από τον Σολεϊμάνι, και ο υποδιοικητής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (Popular Mobolization Forces - PMU). Συνολικά, 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ.



Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ανάρτησε στο twitter την αμερικανική σημαία.

Σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε τον θάνατο του Σολεϊμάνι, "μια αποφασιστική αμυντική ενέργεια, για την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ στο εξωτερικό".

Ο 62χρονος στρατηγός Καζέμ Σολεϊμάνι, ήταν διοικητής της επίλεκτης μονάδας Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Πρόκειται για τη μονάδα που αναλάμβανε τις αποστολές στο εξωτερικό και υπό τη διοίκησή του είχε ενισχύσει τη Χεζομπολά του Λιβάνου, και άλλες φιλο-Ιρανικές ομάδες, και είχε αναλάβει αποφασιστικό και καίριο ρόλο στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του ISIS και της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ήταν εξαιρετικά σεβαστή και δημοφιλής προσωπικότητα στον Ιρανικό λαό που τον τιμούσαν ως ήρωα.

Ο ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα γι' αυτήν την "παγκόσμια μορφή της αντίστασης", όπως τον χαρακτήρισε. Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουανί δήλωσε ότι "τα ελεύθερα έθνη της περιοχής" θα πάρουν εκδίκηση για τον χαμό του Σολεϊμάνι από τις ΗΠΑ. Για αντίποινα μίλησε και ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες του επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού τους".

Δεκάδες χιλιάδες εξοργισμένοι Ιρανοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Τεχεράνης, κρατώντας πλακάτ με την εικόνα του στρατηγού και φωνάζοντας "Θάνατος στις ΗΠΑ". 


(Με πληροφορίες από τον διεθνή Τύπο. Επιμέλεια: Μαντάτα)

Σχόλια