Το Ιράν θωρακίζεται για βιολογικό πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ το κατηγορούν για την εξάπλωση του COVID-19


Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ξεκίνησαν μεγάλη εκστρατεία απολύμανσης, για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, ως μέρος μιας άσκησης βιολογικής άμυνας σε εθνικό επίπεδο.




Οι στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται σε 3.000 σημεία σε όλη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19 ίσως αποτελεί βιολογική επίθεση που σκηνοθετήθηκε από τις ΗΠΑ, μια θεωρία που αναπτύχθηκε την Κυριακή (22/3) από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ αλ Χαμενέι.

Δυο μέρες μετά, την Τρίτη 24/3, μια αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ είχε ήδη καταφτάσει με ιατρική βοήθεια και εξοπλισμό στο αεροδρόμιο του Ισπαχάν. Η απόφαση του Ιράν να απορρίψει τη βοήθεια της οργάνωσης, οφείλεται προφανώς στην έντονη καχυποψία απέναντι σε κάθε βοήθεια προερχόμενη από τις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες του Χαμενέι ότι η επιδημία είναι κάποιου είδους βιολογικός πόλεμος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνάγεται ότι κάθε αποστολή ιατρών από τις ΗΠΑ στο Ιράν μπορεί να αποσκοπεί μάλλον στην αποτίμηση της "επίδρασης του δηλητηρίου", παρά σε ειλικρινή προσφορά βοήθειας.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού σε τουλάχιστον πέντε χώρες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

"Γεγονός: Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της τρομοκρατικής αεροπορικής εταιρείας του Ιράν, της Mahan Air, πραγματοποίησε τουλάχιστον 55 πτήσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα, μολύνοντας ακόμα περισσότερο τον ιρανικό λαό. Τουλάχιστον σε πέντε χώρες τα πρώτα κρούσματα εισήχθησαν απευθείας από το Ιράν, βάζοντας εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο" είπε στην ανακοίνωσή του ο Πομπέο.
Ο Πομπέο επίσης κατηγόρησε το Ιράν ότι ενώ ζητά περισσότερη χρηματοδότηση λόγω της επιδημίας, ξοδεύει μεγάλα ποσά για την υποστήριξη της τρομοκρατίας σε άλλες χώρες. Δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν δεν αποτελούν εμπόδιο για την αποστολή ιατρικής βοήθειας και ότι ο Χαμενέι αρνήθηκε τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να συνεχίσει να υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας. 

Προηγούμενα, στις 12 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Lijian Zhao, έθεσε υπό αμφισβήτηση το ότι ο COVID-19 ξεκίνησε από την Κίνα. Ο Lijian Zhao ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter απόσπασμα από την κατάθεση του δ/ντη των Κέντρων Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Robert Redfield, σε επιτροπή του Κογκρέσου στις 11 Μαρτίου. 


Στην κατάθεσή του, ο Redfield δηλώνει ότι κάποιοι θάνατοι από γρίπη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οφείλονταν στον νέο κορωνοϊό, χωρίς να διευκρινίζει πότε συνέβη αυτό. Στο τουίτ του, ο Lijian Zhao λέει:
"Το CDC πιάστηκε επ' αυτοφόρω. Πότε προέκυψε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα μολύνθηκαν; Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Μπορεί να είναι ο στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στη Γουχάν. Να είστε διαφανείς! Οι ΗΠΑ μας χρωστούν μια εξήγηση!"

Πληροφορίες από: almasdarnewsal-monitor.comalmasdarnews 
Μετάφραση - επιμέλεια: Μαντάτα

Σχόλια