Φαρμακευτική εταιρεία δωροδοκούσε γιατρούς για την προώθηση επικίνδυνου φαρμάκου στις ΗΠΑ

 

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός, Gilead, έχει πληρώσει τουλάχιστον $178 εκατ. σε γιατρούς και $81 εκατ. σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, για να προωθούν και να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας, παρά τους θανάτους και τις σοβαρές παρενέργειες εξαιτίας αυτών των φαρμάκων. Η φαρμακοβιομηχανία έχει χρηματοδοτήσει 21.833 γιατρούς μόνο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από τις πληρωμές της Gilead, από το 2013 έως το 2019.

Το Arms Watch έχει ήδη αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 249 ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C της Gileard, ύψους $3,3 δις, πέθαναν, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν. Η αιτία θανάτου για κάποιους από αυτούς τους ασθενείς, αναφέρεται ως "άγνωστη" σε κάποιες από της εμπιστευτικές αναφορές της Gileard. Άλλοι ασθενείς του προγράμματος διέκοψαν τη θεραπεία, εξαιτίας σοβαρών παρενεργειών. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν. 

Θάνατοι ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το αντιικό φάρμακο για την ηπατίτιδα της Gilead, Harvoni, έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Παρά τις σοβαρές παρενέργειες του φαρμάκου, η εταιρεία δεν τις κατέγραψε και δεν τις ανέφερε, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι και να αποφασίσουν ανάλογα.

Αντίθετα, η Gilead δωροδοκούσε γιατρούς για να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα, χωρίς οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με απόρρητα δικαστικά έγγραφα, η Gilead υπήρξε αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης για παράνομες δωροδοκίες παρόχων υπηρεσιών υγείας για την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της στις ΗΠΑ.

Το Arms Watch έχει λάβει e-mails ασθενών που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες στη διάρκεια της θεραπείας τους με το αντιικό φάρμακο κατά της ηπατίτιδας Harvoni. Τις μαρτυρίες αυτές μπορείτε να τις δείτε (στα Αγγλικά) εδώ, όπως και φωτό των εγγράφων που αποκαλύπτουν τη δράση της Gilead. 

Πηγή: armswatch.com 

Μετάφραση: Μαντάτα


Σχόλια