Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επτά χρόνια μετά τη διχοτόμηση της χώρας από το Μαϊντάν, η Ουκρανία εντείνει το βομβαρδισμό του Ντονμπάς, εν μέσω εκκωφαντικής σιωπής από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης


  Από την Eva Bartlett, ανεξάρτητη Καναδή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια. Έχει περάσει χρόνια στο πεδίο, καλύπτοντας ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία και την Παλαιστίνη (όπου έζησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια). Twitter: @EvaKBartlett

Μετάφραση: Μιχάλης Πολυζώης

Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τον Covid, ο επταετής πόλεμος της Ουκρανίας εναντίον του λαού του Ντονμπάς, συνεχίζεται. Τις τελευταίες εβδομάδες, η εντατικοποίηση του βομβαρδισμού των αμάχων πολιτών από το Κίεβο, αντιμετωπίστηκε με αναμενόμενη σιωπή από τα δυτικά μέσα.

Φαινομενικά, μετά τις συμφωνίες του Μινσκ, πραγματοποιήθηκε εκεχειρία. Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι του Donbass σε χωριά που συνορεύουν με ειρηνευτικές γραμμές υπόκεινται αδιάκοπα σε βομβαρδισμούς από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί βαριά όπλα κατά παράβαση της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλμων των 82 χιλιοστών και 120 χιλιοστών, βομβαρδίζοντας συνήθως τη νύχτα, όταν δεν περιπολούν στην περιοχή παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όμως, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν επίσης και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το κάνουν πολύ περισσότερο τελευταία, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων φώσφορου, και βομβαρδίζοντας αρκετά πίσω από την πρώτη γραμμή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δικαιολογημένα δεν γνωρίζουν τα γεγονότα στις αποσχισμένες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας (DPR / LPR) στην περιοχή Donbass, μιας και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αγγίζουν το θέμα ή το κάνουν φορώντας  γυαλιά βαμμένα από την ουκρανική κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι και ιστότοποι ειδήσεων που ενημερώνουν τακτικά, αλλά δεν είναι τόσο ευρέως γνωστοί όσο θα έπρεπε.

Προσωπικά, διατηρώ επαφή με δημοσιογράφους και κατοίκους, από τη δική μου έρευνα του Σεπτεμβρίου 2019 από χωριά πρώτης γραμμής του DPR, που με ενημερώνουν για την κατάσταση εκεί.

Ένας από αυτούς ήταν ο δήμαρχος της Γκορλόβκα, μιας πόλης βορειοανατολικά του Ντόνετσκ, ο οποίος στο κανάλι του Telegram, στις 19 Φεβρουαρίου αναφέρει λεπτομερώς ότι τα κοντινά χωριά του Ζαΐτσεβο και του Ορυχείου 6/7 βρίσκονται υπό τα πυρά βαρέων όπλων (από την Ουκρανία). Στις 20 Φεβρουαρίου, έγραψε για το Oρυχείο 6/7 και ένα άλλο χωριό, ότι βομβαρδιζόταν από νωρίς το πρωί, με τους ντόπιους να λένε ότι σημειώθηκαν περισσότερα από εκατό χτυπήματα.

Την ίδια μέρα, ο Alexey Karpushev, κάτοικος της βόρειας πόλης Γκορλόβκα, έγραψε: «Από τις πέντε περίπου το πρωί έως τώρα, υπάρχει έντονος βομβαρδισμός της πόλης από το πυροβολικό της Πολεμικής Αεροπορίας.»

Σύμφωνα με τον Κάρπουσεφ – ο οποίος είναι πρώην πρώτος γραμματέας της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας στην Γκορλόβκα – τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των επιθέσεων από τον ουκρανικό στρατό “αυξήθηκε σημαντικά”. Ανέφερε ότι ένας 22χρονος άμαχος τραυματίστηκε πρόσφατα σοβαρά στις επιθέσεις.

Ρώτησα γιατί οι αυξημένοι βομβαρδισμοί τώρα.

«Η επιθετικότητα της Ουκρανίας εντατικοποιήθηκε ακριβώς όταν ο Μπάιντεν ήρθε στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.» Είναι πολύ πιθανό ότι ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αισθάνεται πιο σίγουρος με την επιστροφή των πολεμοκάπηλων στον Λευκό Οίκο. Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας του Μπάιντεν, η Αμερική συνέχισε τους παράνομους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Δεν ζούμε, Επιβιώνουμε

Σε χωριά βορειοδυτικά και βόρεια της Γκορλόβκα, περνώντας από πολλά οχυρωμένα και κατεστραμμένα σπίτια (συμπεριλαμβανομένου ενός που εξακολουθεί να καίγεται από την πυρκαγιά που προκλήθηκε από το βλήμα που το διέλυσε) συνάντησα κατοίκους που έμειναν εκεί, παρά τις νυχτερινές εκρήξεις και τις ζημιές στα σπίτια τους, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή.

Μία από αυτούς, ήταν μια 74χρονη γυναίκα, της οποίας το σπίτι κατέρρευσε αφού είχε πληγεί πολλαπλά. «Φοβάμαι τη νύχτα. τότε ξεκινούν να ρίχνουν. Ο σύζυγός μου είναι νεκρός. Δεν έχω που να πάω.»

Σε ένα άλλο χωριό, συνάντησα έναν άνδρα που επρόκειτο να περάσει από τη λωρίδα που με προειδοποίησαν να αποφύγω, λόγω του κινδύνου πυροβολισμού από Ουκρανούς σκοπευτές. Το σπίτι του βρισκόταν σε μια συνοικία που πλέον είναι ως επί το πλείστον ακατοίκητη, μιας και το να φτάσει εκεί κάποιος σήμαινε ότι έπρεπε να περάσει από τη γραμμή πυρός, αλλά όπως και άλλοι που συνάντησα, δεν είχε πουθενά αλλού να πάει.

Συμφώνησε να μιλήσει, αλλά εκτός κάμερας, λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε βομβαρδίσει το σπίτι του αμέσως μετά από μια συνέντευξη βίντεο. Είπε επίσης ότι κάποτε πυροβολήθηκε στο πόδι από έναν ελεύθερο σκοπευτή και πολλές άλλες φορές έπρεπε να πέσει στο έδαφος όταν άρχισαν να πυροβολούν σκοπευτές.

Ένας άλλος άντρας στην περιοχή δεν φοβήθηκε να μιλήσει στην κάμερα, αν και το σπίτι του είχε επίσης καταστραφεί από τις επιθέσεις της Ουκρανίας.

«Γιατί υποστηρίζετε τους Ναζί αν θυμάστε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο; Γιατί υποστηρίζετε τώρα τους Ναζί; Ανοιχτά Ναζί … Γιατί η Ευρώπη σιωπά; Όλοι έρχονται εδώ και συμφωνούν μαζί μου, αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Φωνάζει ο ΟΑΣΕ, αλλά όταν τους κτυπούν, σιωπούν, δεν λένε ότι η Ουκρανία τους επιτίθεται.»

Στο Zaitsevo, ένα άλλο χωριό πρώτης γραμμής, η αρχηγός διοίκησης, η Irina Dikun, μου είπε για την κόλαση που ζούσαν τα τελευταία έξι χρόνια, λέγοντας ότι οι εκεχειρίες δεν έφτασαν ποτέ στο χωριό της.

«Εδώ, δεν ζούμε, επιβιώνουμε. Όσοι μπορούσαν να φύγουν, έφυγαν. Όσοι μένουν είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι.»

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να φτάσουν σε σπίτια κοντά στην πρώτη γραμμή όπου η Ουκρανία βομβάρδιζε, οπότε έμαθε να οδηγεί και πήρε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών για να βοηθήσει τους τραυματίες κατοίκους. Εκτός από την περιγραφή του πώς η Ουκρανία κατέστρεψε το χωριό “γειτονιά- γειτονιά”, τόνισε ότι αυτό που ισχυρίζονται τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή η Ρωσία εισβάλλει στις αποσχισμένες δημοκρατίες, είναι ψέμα..

«Δεν υπάρχει ρωσική εισβολή εδώ. Απλά, φυσιολογικοί, ειρηνικοί άνθρωποι που ήθελαν να ζήσουν με άλλο τρόπο. Στην αρχή, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε Δημοκρατία, απλά θέλαμε να είμαστε αυτόνομοι. Αλλά δεν μας άκουσαν. Η Ουκρανία κίνησε τις ένοπλες δυνάμεις της εναντίον του λαού και χρησιμοποίησε το πυροβολικό τους εναντίον μας.»

Μίλησα επίσης με πολλούς στρατιώτες του DPR, τους ρώτησα, μεταξύ άλλων, γιατί είχαν πάρει τα όπλα.

«Λόγω της δολοφονίας ανθρώπων στην Οδησσό. Αυτό μας έκανε να προσχωρήσουμε στον στρατό, για να υπερασπιστούμε την περιοχή μας», είπε ένας στρατιώτης.

Ένας άλλος άνδρας είπε ότι είχε αρχικά συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες ενάντια στο πραξικόπημα στο Κίεβο, ότι «δεν υποστήριξε το ναζιστικό καθεστώς» και τελικά πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί το DPR.

Σε αυτές τις περιοχές στην πρώτη γραμμή, 500 μέτρα από τις ουκρανικές δυνάμεις, φόρεσα αλεξίσφαιρο και κράνος. Αφού άκουσα διάφορους ηλικιωμένους να μιλούν για τους σχεδόν καθημερινούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς, και για τα βαρέα πολυβόλα που τους ρίχνουν, με εντυπωσίασε πώς αυτές οι γενναίες ψυχές δεν είχαν τίποτα να τους προστατεύσει, κανένα παγκόσμιο σώμα για να αποτρέψει την Ουκρανία από το να τους τραυματίσει και να τους σκοτώσει, προκαλώντας ζημιές ή καταστρέφοντας τα σπίτια τους, χρόνο με το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, τα Δυτικά έθνη ξεπλένουν την Ουκρανία από τα εγκλήματά της και της στέλνουν όπλα.

Δυτικοί Πρέσβεις σε περιοδεία παραπληροφόρησης στην πρώτη γραμμή

Στις 11 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ένα μπουλούκι Δυτικών πρεσβευτών επισκέφτηκαν την πρώτη γραμμή στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πλευρά, με τον Ζελένσκι να διαφωνεί για τη συμμετοχή των ομάδων του στην παραπληροφόρηση, ώστε να δουν «με τα δικά τους μάτια» τι συμβαίνει στο Ντονμπάς.

Και όχι. Δεν είδαν τίποτα πέρα από την αποστειρωμένη επίσκεψη που τους επιτράπηκε. Σίγουρα δεν θα είχαν ακούσει τις τρομερές μαρτυρίες από την άλλη πλευρά αυτής της πρώτης γραμμής.

Δεν θα γνώριζαν για τους πολλούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι, που ζουν σε κουφάρια σπιτιών ή στο υπόγειο ενός σχολείου, που στερούνται ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, φυσικού αερίου, που βασίζονται σε βοήθεια για την επιβίωσή τους. Ούτε ότι η Ουκρανία φέρεται να έχει εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού στο DPR, εως και πρόσφατα.

Στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Γιέλενοβκα, νότια του Ντόνετσκ, ένα σημείο από το οποίο επρόκειτο να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, εμποδίζοντας την παράδοση της βοήθειας.

Η αποτροπή της εισόδου της βοήθειας, παράλληλα με τον διαρκή βομβαρδισμό αστικών περιοχών από την Ουκρανία, είναι πολύ μακρυά από την «εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για τη θέσπιση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Zelensky στους Δυτικούς πρέσβεις.

Ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για την τρομερή μοίρα 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που υπόκεινται σε βομβαρδισμούς από την Ουκρανία, δυτικοί αξιωματούχοι είτε παραμένουν σιωπηλοί είτε κατασκευάζουν περισσότερες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και εναντίον των υπερασπιστών του Ντονμπάς.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν παραμείνει, ως αναμενόταν ,σιωπηλά για τα εγκλήματα της Ουκρανίας, σκιαγραφόντας τους υπερασπιστές του Ντονμπάς ως «ρωσόφιλους αυτονομιστές», χωρίς πλαίσιο ως προς το τι πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι στο Ντονμπάς. Από όσα άκουσα εκεί, το μόνο που θέλουν είναι αυτονομία από την εγκληματική κυβέρνηση της Ουκρανίας, και πάνω απ’ όλα ένα τέλος στον πόλεμο.

Και ενώ οι δυτικοί αξιωματούχοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούσαν για μια υποτιθέμενη «ρωσική εισβολή» στις δημοκρατίες, ακόμη και ο πρόεδρος της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΑ τόνισε πρόσφατα ότι αυτό ήταν αναληθές.

Μια σημείωση: ένας από τους στρατιώτες με ρώτησε για την αντίδραση των ανθρώπων στη Δύση μπρος στη λαμπρή επίδειξη των ναζιστικών συμβόλων της Ουκρανίας. Η απάντησή μου ήταν ότι, χάρη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής του DPR προειδοποίησε, «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» από την Ουκρανία. Πράγματι, με την πολεμοχαρή διοίκηση του Μπάιντεν, μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε περισσότερη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, για περαιτέρω βομβαρδισμό του λαού του Ντονμπάς.

Πηγή: Russia Today 

Από: Ξαστεριά

Σχόλια