Νέο μεγάλο σκάνδαλο διαχείρισης της πανδημίας COVID από τη Γερμανική κυβέρνηση

Μετά την αποκάλυψη ότι το Γερμανικό ΥπΕσ είχε επιστρατεύσει ομάδα επιστημόνων, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν με επιστημονικά στοιχεία την προειλημμένη απόφαση για παράταση των σκληρών περιοριστικών μέτρων στη χώρα, η εφημερίδα DieWelt έβγαλε στη δημοσιότητα ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο διαχείρισης της πανδημίας από τη γερμανική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Matthias Schrappe:

  • δόθηκε ψευδής εικόνα ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ λειτουργούσαν στα όρια πληρότητάς τους
  • δόθηκε χρηματοδότηση για δημιουργία επιπλέον κλινών, οι οποίες δεν φτιάχτηκαν ποτέ
  • δόθηκε ψευδής εικόνα ότι δεν επαρκεί το υγειονομικό προσωπικό
  • δόθηκε ψευδής εικόνα για τον αριθμό των νέων σε ηλικία ατόμων που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
 

Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητή Schrappe.

 

Παράξενα, ακατανόητα πράγματα συμβαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας...

Σε μια συνέντευξη με τον παραπάνω τίτλο (και πίσω από το paywall) στη γερμανική εφημερίδα welt.de της 16/5, ο καθηγητής Schrappe δηλώνει ότι οι πολιτικά υπεύθυνοι είπαν σκόπιμα ψέματα όταν ανέφεραν την κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας: 

 "Ο Matthias Schrappe, 65 ετών, καθηγητής ιατρικής και οικονομολόγος υγείας, ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Υγείας από το 2007 έως το 2011. Παρακολουθεί κριτικά την πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τον Απρίλιο του 2020. Μαζί με άλλους εννέα επιστήμονες δημοσίευσε αυτήν την Κυριακή (16/5) ένα εκρηκτικό έγγραφο: Το έγγραφο αυτό καταδεικνύει χειραγώγηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων, απάτη στις επιδοτήσεις και αμφίβολη χρήση των κονδυλίων.

WELT: Κύριε Schrappe, μετά από ενάμιση χρόνο COVID-19, είναι σαφές ότι η πανδημία είχε ένα κομβικό σημείο: ήταν ο φόβος ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Σύμφωνα με την έρευνά σας, αυτό είχε τραγελαφικές συνέπειες. Ποιες ήταν αυτές;

Matthias Schrappe: Αυτός ο φόβος υπήρχε και μεταδόθηκε από τους πολιτικούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναδείχθηκε ιδιαίτερα έντονα ο φόβος ότι δεν θα μπορούσε πλέον να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Οι παράλογες και δαπανηρές συνέπειες αντικατοπτρίζονται στο Μητρώο Εντατικής Θεραπείας Divi (Divi = Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική, σημείωση του συντάκτη) ή στις συζητήσεις στη Bundestag. Τώρα είναι ξεκάθαρο: ο φόβος για τις περιορισμένες δυνατότητες εντατικής θεραπείας ή για τη διαλογή [των ασθενών] ήταν αβάσιμος.

Και είναι επίσης σαφές ότι πολλοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να το γνώριζαν αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση δαπάνησε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πρόσθετων κλινών εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με την έρευνά μας, ωστόσο, αυτά τα κρεβάτια δεν φαίνεται να υπάρχουν. Προφανώς, δεν δημιουργήθηκαν ποτέ και δεν υποβλήθηκε ποτέ αίτηση, παρόλο που δεν υπήρχε διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό γι' αυτές.

WELT: Πώς συνδέεται αυτό με τη δήλωση των νοσοκομείων: "Εργαζόμαστε στα όρια";

Schrappe: Ακόμη και στην κορύφωση και των τριών κυμάτων, το 25% των κλινών εντατικής θεραπείας δεν ήταν κατειλημμένο από ασθενείς με Covid. Η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη και είναι επίσης στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Μπορείτε να πείτε οτιδήποτε για το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης - εκτός από το ότι δεν έχουμε αρκετές δυνατότητες νοσηλείας και εντατικής θεραπείας.

Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης ή ακόμη και παγκόσμιοι πρωταθλητές από κάθε άποψη. Έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής, την υψηλότερη πυκνότητα νοσοκομείων, τον υψηλότερο αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, έχουμε υπερτριπλάσιες κλίνες εντατικής θεραπείας από τη Γαλλία με 7.000 κλίνες. Διαθέτουμε επιπλέον 11.000 κλίνες ως αποθεματικό έκτακτης ανάγκης, το οποίο ομολογουμένως δεν έχουμε ποτέ δημιουργήσει και δεν έχουμε ποτέ θέσει σε λειτουργία. Τρομάζουμε τους εαυτούς μας σε μεγάλο βαθμό.

WELT: Το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης δεν δημιουργήθηκε ποτέ;

Schrappe: Έτσι είναι. Τα κονδύλια γι' αυτό έχουν ωστόσο δοθεί. Σύμφωνα με τον νόμο περί νοσοκομειακής αρωγής, διατέθηκαν 50.000 ευρώ για κάθε νέα εγκατεστημένη κλίνη εντατικής θεραπείας. Τα χρήματα είχαν επίσης απαιτηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Πρέπει να δόθηκαν...

WELT: Δεν πρόκειται μόνο για κρεβάτια. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίσης απαραίτητο. Λέγεται ότι δεν υπάρχει και ότι ο αριθμός του έχει μειωθεί.

Schrappe: Μπορεί κανείς να καταλάβει αυτό το επιχείρημα. Όμως, το εξετάσαμε - και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, δεν υπήρξε ποτέ μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά σημαντική αύξηση κατά 43.000 νοσηλευτές μόνο το 2020. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί σε αυτό. Κάπου πρέπει να έχουν καταλήξει [αυτοί οι νοσηλευτές].

WELT: Ήταν ειδικοί στην εντατική φροντίδα; Θα μπορούσαν επίσης να είναι γηριατρικοί νοσηλευτές.

Schrappe: Σωστά, αλλά ακόμη και εκεί εξακολουθεί να γίνεται λόγος για έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχει επίσης η ένσταση ότι δεν υπήρχαν χρήματα για νοσηλευτικό προσωπικό στο εσωτερικό. Πρέπει όμως να επιτραπεί το ερώτημα τι συνέβη με τις επιδοτήσεις που εισέρρευσαν το 2020. Συνολικά, μιλάμε για περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Για σύγκριση: το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης στη Γερμανία κοστίζει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ενίσχυση προοριζόταν, μεταξύ άλλων, ως αποζημίωση για τις επεμβάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Έτσι, υπήρχαν νοσηλευτές που πληρώνονταν και δεν είχαν τίποτα να κάνουν. Γιατί δεν άδραξαν την ευκαιρία να τους χρησιμοποιήσουν αλλού; Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτούν ή να επανεκπαιδευτούν; Γιατί δεν θα μπορούσε το εξειδικευμένο προσωπικό από άλλα τμήματα να εργαστεί στη ΜΕΘ σε μια τέτοια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον υπό εποπτεία; Θα έπρεπε επίσης να έχουν αναβληθεί οι προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις....

Schrappe: Τα στοιχεία μας δείχνουν: Με βάση το ποσοστό αναφοράς επτά ημερών, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας τόσοι ασθενείς με Covid όσο σε εμάς. Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου 2021, το 61% των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία νοσηλευόταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην Ελβετία, το ποσοστό ήταν μόνο 25 τοις εκατό και στην Ιταλία 11 τοις εκατό. Και εδώ, επίσης, είμαστε πρώτοι παγκοσμίως.

Αρρωσταίνουν οι Γερμανοί πολίτες πιο σοβαρά από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ευρώπης; Ή μήπως κάποια νοσοκομεία προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους; Ή μήπως είναι ευκολότερο για ορισμένα νοσοκομεία να μεταφέρουν τους ασθενείς με Covid αμέσως στη μονάδα εντατικής θεραπείας, παρότι δεν χρειάζονται εντατική ιατρική φροντίδα; Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και εγείρουν ερωτήματα.....

WELT: Λέγεται ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας γέμιζαν με νεότερους ασθενείς Covid. Γίνεται λόγος για άτομα ηλικίας 30-40 ετών.

Schrappe: Οι υπεύθυνοι του RKI (Ινστιτούτο Robert Koch, σημείωση του συντάκτη) και της Divi έδωσαν τα στοιχεία μόλις στις αρχές Μαΐου. Τώρα είναι βέβαιο: Αυτή η ηλικιακή ομάδα δεν αποτελεί ούτε το 3% του συνόλου των ασθενών με Covid στην εντατική.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κενά δεδομένων που είναι προβληματικά. Ούτε και ο χειρισμός των αριθμών έγινε προσεκτικά. Όχι μόνο έχουν εξαφανιστεί 10.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας από το καλοκαίρι, αλλά τα στοιχεία του περασμένου καλοκαιριού έχουν προφανώς διορθωθεί αναδρομικά.

WELT: Αυτός είναι ένας σοβαρός ισχυρισμός...

Schrappe: Έχουμε καταγράψει τα στοιχεία σε τακτική βάση από το καλοκαίρι. Αν συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία με τα σημερινά στοιχεία στο αρχείο Divi, ξαφνικά δεν υπάρχουν πλέον οι "σχεδόν 34.000 κλίνες" που αναφέρθηκαν στην κορύφωση, αλλά μόνο περίπου 30.000. Κάποιος έχει παρέμβει συστηματικά αναδρομικά, έτσι ώστε να καταγράφονται παντού 3000 κλίνες λιγότερες. Αυτό είναι ανέντιμο, διότι τα στοιχεία αυτά είχαν πολιτικές συνέπειες. Οι κλίνες είναι σε σχέδια νοσοκομειακής απαίτησης και χρηματοδοτούνται...

Πηγή: corodok.de

Σχόλια