26 από τους 27 επιστήμονες του Lancet που κατέρριψαν τη θεωρία ότι η COVID διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο έχουν διασυνδέσεις με ερευνητές της Wuhan


  • Η επιστολή στο Lancet που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 χαρακτήριζε "θεωρίες συνωμοσίας" τους ισχυρισμούς ότι το Covid-19 προήλθε από το εργαστήριο.
  • Υπογράφηκε από 27 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που εργάζονται στην ιολογία και σε άλλους τομείς της ιατρικής επιστήμης
  • Η επιστολή διαδόθηκε ευρύτατα και έθεσε ουσιαστικά τέλος σε κάθε συζήτηση σχετικά με την προέλευση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού
  • Έρευνα της Telegraph έδειξε ότι 26 από τους 27 επιστήμονες είχαν διασυνδέσεις με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan της Κίνας

Από τους 27 επιστήμονες που έγραψαν μια επιστολή στο ιατρικό περιοδικό The Lancet απορρίπτοντας την πιθανότητα το Covid-19 να προέρχεται από ένα εργαστήριο της Γουχάν, οι 26 έχουν δεσμούς με τους Κινέζους ερευνητές του, τους συναδέλφους τους ή τους ευεργέτες του, όπως αποκάλυψε μια νέα έρευνα.

Στις 7 Μαρτίου του περασμένου έτους, το έγκυρο περιοδικό δημοσίευσε την επιστολή στην οποία οι 27 επιστήμονες ανέφεραν ότι "καταδικάζουν έντονα τις θεωρίες συνωμοσίας" γύρω από την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο.

Με αυτήν την επιστολή ουσιαστικά έκλεισε κάθε συζήτηση σχετικά με το αν ο ιός Covid-19 προήλθε από τον άνθρωπο ή διέρρευσε από το εργαστήριο στη Γουχάν - την κινεζική πόλη που ήταν το σημείο μηδέν για τον ιό.

Ωστόσο, μια έρευνα της εφημερίδας The Daily Telegraph σχετικά με τους υπογράφοντες διαπίστωσε ότι 26 από τους 27 είχαν κάποια σχέση με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan, από όπου υπήρχαν υποψίες ότι έγινε η διαρροή, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία τους. 

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Δρ Peter Daszak, ο Βρετανός πρόεδρος της EcoHealth Alliance, η οποία διοχέτευσε χρήματα σε αμφιλεγόμενη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, και ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Sir Jeremy Farrar. 

Μόνο ένας - ο Δρ Ρόναλντ Κόρλεϊ, ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης - δεν βρέθηκε να έχει καμία σχέση με τους χρηματοδότες ή τους ερευνητές του ινστιτούτου Γουχάν.

Παρακάτω, η MailOnline εξετάζει τους υπογράφοντες που κατονομάστηκαν από την έρευνα της Telegraph - καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες και οργανισμούς - που έχουν δεσμούς με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan.

 

Peter Daszak
Ζωολόγος, EcoHealth Alliance, Νέα Υόρκη

Ο ενορχηστρωτής της επιστολής, ο Βρετανός ζωολόγος Peter Daszak, βρέθηκε ήδη να έχει σύγκρουση συμφερόντων επειδή είναι πρόεδρος της EcoHealth Alliance με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε δηλώσει σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συγγραφή της επιστολής, το The Lancet αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια προσθήκη στην επιστολή αναγνωρίζοντας τη σχέση του Daszak με την EcoHealth Alliance.

Σε ένα email που δημοσιοποιήθηκε μέσω αιτημάτων Ελευθερίας της Πληροφορίας, ο κ. Daszak φέρεται να αποκάλυψε στις 8 Φεβρουαρίου ότι συνέταξε την επιστολή αφού του ζητήθηκε από τους "συνεργάτες μας" στην Κίνα μια " εκδήλωση υποστήριξης". 

Με το σκάνδαλο που ξέσπασε, ο Δρ Ντάσακ έχει έκτοτε απομακρυνθεί από την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη επιτροπή του Lancet που εξετάζει την προέλευση της πανδημίας.

 Ωστόσο, η Telegraph δημοσίευσε ότι πέντε ακόμα υπογράφοντες εργάζονταν επίσης για τον ίδιο οργανισμό. Κανένας από αυτούς δεν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του.

Δύο από αυτούς τους υπογράφοντες είναι ο δρ William Karesh, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων και ο καθηγητής Hume Field, ειδικός σε θέματα κτηνιατρικών επιστημών.

Dr Jeremy Farrar
Ειδικός στην τροπική ιατρική και σύμβουλος του SAGE και του WelcomeTrust, Λονδίνο

Η εφημερίδα διαπίστωσε επίσης ότι τρεις από τους υπογράφοντες ήταν από το βρετανικό Wellcome Trust.

Ο υπογράφων Sir Jeremy Farrar, μέλος της βρετανικής Sage και διευθυντής του Trust, έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν εργασίες με τον George Gao, επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει "παλιό φίλο".
 

Ο Δρ Γκάο, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πρώην βοηθός έρευνας στο Wellcome Trust. Ο κ. Daszak ισχυρίστηκε ότι ο Δρ Gao υποστήριξε την υποψηφιότητά του στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με την Telegraph. 

Ο Κινέζος επιστήμονας έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Shi Zhengli, την επιστήμονα που έγινε γνωστή ως "batwoman" λόγω της έρευνάς της για τους κορωνοϊούς νυχτερίδων στη Wuhan. Η ομάδα της ανακάλυψε το 2013 έναν ιό που είναι ο πλησιέστερος στον Sars-Cov-2 που έχει βρεθεί ποτέ.

Δύο άλλοι υπογράφοντες - η Δρ Josie Golding και ο καθηγητής Mike Turner - είναι γνωστό ότι έχουν τώρα ή είχαν στο παρελθόν σχέσεις με το Wellcome Trust. 

Η Δρ Golding είναι η επικεφαλής του Trust για τις επιδημίες, ενώ ο καθηγητής Turner είναι ειδικός στην παρασιτολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο παρελθόν εργαζόταν με το Trust. 

Μιλώντας στη MailOnline τον Ιούνιο σχετικά με τη θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο, ο Δρ Farrar δήλωσε: "Η προέλευση του Sars-Cov-2 δεν είναι ακόμη βέβαιη - είναι πιθανό η προέλευση να μην εξακριβωθεί ποτέ πλήρως - αλλά η φύση είναι μια ισχυρή δύναμη και, κατά την άποψή μου, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο και στη συνέχεια εξελίχθηκε στον άνθρωπο. 

"Τα καλύτερα επιστημονικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο είναι ότι διέσχισε το φράγμα των ειδών για να μολύνει και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στον άνθρωπο κάποια στιγμή το 2019, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανότητες που δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς και είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτό το μυαλό μας.

"Δεν υπάρχει χώρος για ανυπόστατες φήμες ή θεωρίες συνωμοσίας που συχνά τροφοδοτούνται για πολιτικούς σκοπούς". 

 

Linda Saif
Μικροβιολόγος, Ohio State Univerity

Η ειδική σε θέματα μικροβιολογίας καθηγήτρια Linda Saif, μια άλλη υπογράφουσα, μίλησε σε εργαστήριο στη Γουχάν τον Μάιο του 2017 μαζί με τους Dr. Shi και Dr. Gao. Το εργαστήριο διοργανώθηκε εν μέρει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

Το επίπεδο ασφάλειας στα κινεζικά εργαστήρια ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο εργαστήριο, ενώ η ομιλία της καθηγήτριας Saif αφορούσε τους κορωνοϊούς των ζώων. 

 

Το πρόγραμμα Global Virome 

 
Δύο ακόμη υπογράφοντες την επιστολή του Lancet ανήκουν στην ηγετική ομάδα του Global Virome Project - ενός οργανισμού του οποίου στόχος είναι να ανιχνεύσει και να ταυτοποιήσει το 99 τοις εκατό ή και περισσότερο των πιθανών απειλών από ζωονοσογόνους ιούς.

Ο κ. Daszak είναι ο ταμίας του Global Virome Project, ενώ ο Δρ Gao βοήθησε στην έναρξή του, με την EcoHealth Alliance ως έναν από τους εταίρους του.

Το Global Virome Project πήρε τη σκυτάλη από το πρόγραμμα Predict, το οποίο ανακάλυψε περισσότερους από 1.000 μοναδικούς ιούς σε ζώα και ανθρώπους.

Σύμφωνα όμως με την Telegraph, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα Predict χρηματοδότησε επίσης εν μέρει αμφιλεγόμενες εργασίες ερευνητών της Wuhan σχετικά με τους κορονοϊούς νυχτερίδων, οι οποίοι τροποποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Τα κονδύλια για την έρευνα δόθηκαν από την EcoHealth Alliance.

Ο καθηγητής John Mackenzie, ειδικός στις τροπικές μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας, ήταν άλλος ένας από τους υπογράφοντες.
Σύμφωνα με την έρευνα, δεν αποκάλυψε ότι εξακολουθούσε να αναφέρεται ως μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου για τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στο ινστιτούτο Wuhan.



John Mackenzi
Ε
ιδικός στις τροπικές μολυσματικές ασθένειες, Πανεπιστήμιο Curtin, Περθ, Αυστραλία

Ο καθηγητής John Mackenzie, ειδικός στις τροπικές μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας, ήταν άλλος ένας από τους υπογράφοντες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν αποκάλυψε ότι εξακολουθούσε να αναφέρεται ως μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου για τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στο ινστιτούτο Wuhan.

 

Kanta Subbarao
Ειδικός στην ιολογία, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Αυστραλία

Ο καθηγητής Kanta Subbarao, ένας άλλος υπογράφων από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, μίλησε σε συνέδριο για τις αναδυόμενες ασθένειες στη Γουχάν το 2016, το οποίο διοργανώθηκε εν μέρει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Ο καθηγητής Subbarao ήταν ακόμη επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων αναπνευστικών ιών του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAD) με έδρα τις ΗΠΑ.

Πέντε ακόμη από τους υπογράφοντες την επιστολή διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι όλοι έχουν δημοσιεύσει άρθρα με τον καθηγητή Ralph Baric. 

 
Ralph Baric
Ερευνητής και επικεφαλής εργαστηρίου στο Gillings School of Global Public Health της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας

Ενώ ο καθηγητής Baric παραλείφθηκε από τον κατάλογο των υπογραφόντων, συνεργαζόταν με την Shi Zhengli και το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan, ερευνώντας γενετικά τροποποιημένους κορονοϊούς για να δει αν θα μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο. 

Νωρίτερα φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο ιός ήταν πιθανώς γενετικά τροποποιημένος και παραθέτουν μια συνέντευξη του Baric στην οποία είπε ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένας ιός "χωρίς να αφήσει ίχνη". 

Ο κ. Baric κλήθηκε αρχικά να προσθέσει το όνομά του στην επιστολή από τον κ. Daszak, ενώ τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του ζεύγους ήρθαν πρόσφατα στο φως πριν από τη δημοσίευση της επιστολής του Lancet, δείχνοντας ότι το ζεύγος αποφάσισε να αποκρύψει τη σχέση του με το ινστιτούτο Wuhan για να αποφύγει να φανεί "ιδιοτελές".

Ο κ. Daszak είπε στον καθηγητή Baric ότι θα δημοσίευε την επιστολή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην "συνδέεται με τη συνεργασία μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ανεξάρτητη φωνή".



Peter Palese

Ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Icahn, Νέα Υόρκη 

Αρκετοί από αυτούς που υπέγραψαν την επιστολή έχουν από τότε αλλάξει τη στάση τους, ενώ ορισμένοι ζητούν πλήρη έρευνα για την προέλευση της Covid-19. 

Μιλώντας στη MailOnline τον Ιούνιο, ο καθηγητής Peter Palese - ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας από την Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης, δήλωσε: "Πιστεύω ότι απαιτείται ενδελεχής έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού Covid-19. 

"Πολλές ενοχλητικές πληροφορίες ήρθαν στην επιφάνεια μετά την επιστολή του Lancet που υπέγραψα, γι' αυτό θέλω να δω απαντήσεις που να καλύπτουν όλα τα ερωτήματα."

Ερωτηθείς πώς τον προσέγγισαν αρχικά για να υπογράψει την επιστολή και ποιες νέες πληροφορίες είχαν έρθει στο φως συγκεκριμένα, ο καθηγητής Palese αρνήθηκε να σχολιάσει.



Stanley Perlman
Ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο της Αϊόβα

Ο υπογράφων καθηγητής Stanley Perlman, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, δήλωσε στην Telegraph: "Είναι δύσκολο να αποκλείσουμε μια πιθανή διαρροή από το εργαστήριο ως μέρος της διαδικασίας, οπότε αυτό πρέπει ακόμη να εξεταστεί."

 

 


 

Charles Calisher
Ειδικός σε θέματα μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Κολοράντο 

Ο καθηγητής Charles Calisher, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή, υποβάθμισε τη σημασία της επιστολής στην Telegraph, λέγοντας ότι η πρόθεση πίσω από αυτήν δεν ήταν ποτέ να υποδηλώσει ότι το Covid-19 μπορεί να μην έχει προέλθει από τη φύση, αλλά μάλλον ότι υπήρχε έλλειψη δεδομένων για να γίνει ένας τέτοιος ισχυρισμός.



 

 

Bernard Roizman
Ειδικός μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Ο καθηγητής Bernard Roizman δήλωσε στη Wall Street Journal τον Μάιο ότι από τότε που υπέγραψε την επιστολή, έχει πεισθεί ότι ο θανατηφόρος ιός απελευθερώθηκε από έναν "αδέξιο" επιστήμονα. 

  

 
 

 

 

 

Ronald Corley
Ειδικός μικροβιολογίας, Ινστιτούτο NEIDL, Βοστώνη 

Από τους 27 υπογράφοντες την επιστολή του Lancet, η Telegraph ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να βρει καμία σχέση μεταξύ ενός μόνο με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan - του Dr Ronald Corley από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. 

 

 

 

 

Αντιδρώντας στα ευρήματα της έρευνας, οι ερευνητές της θεωρίας της διαρροής από το εργαστήριο, οι οποίοι μπλοκαρίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν συνωμοσιολόγοι, έκαναν λόγο για "ακραία συγκάλυψη", ανέφερε η εφημερίδα.

Ο μοριακός βιολόγος καθηγητής Richard Ebright, του Πανεπιστημίου Rutgers, αγωνίστηκε για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την πανδημία της COVID. 

Δήλωσε στην Telegraph ότι μετά την προσθήκη του Ιουνίου που αποκάλυψε ότι ο Daszak είχε διασυνδέσεις με το ινστιτούτο Wuhan, οι υπόλοιποι 27 υπογράφοντες κλήθηκαν να δηλώσουν τα δικά τους συγκρουόμενα συμφέροντα.

"Είναι απίστευτο ότι μόνο ο Daszak φαίνεται να το έχει κάνει", δήλωσε ο Ebright στην εφημερίδα.

"Συγκρούσεις συμφερόντων δεν αναφέρθηκαν για κανέναν από τους υπόλοιπους 26 υπογράφοντες την επιστολή - ούτε καν για εκείνους με προφανώς ουσιώδεις μη γνωστοποιημένες συγκρούσεις, όπως οι υπάλληλοι της EcoHealth και οι εργολάβοι της Predict".

Ο Angus Dalgleish, καθηγητής ογκολογίας στο St Georges του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι πλέον πολύ αργά για να μάθουμε πλήρως την προέλευση του Covid-19 εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε "κωλυσιεργία", αλλά παρέμεινε αισιόδοξος ότι τα στοιχεία "είναι εκεί έξω".  

 

Πηγή: dailymail.co.uk

Σχόλια