Το EudraVigilance έχει καταγράψει 18 θανάτους εφήβων μετά από εμβολιασμό COVID-19

 

Η Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την καταγραφή αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων/εμβολίων EudraVigilance έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 18 θανάτους εφήβων σε χώρες της Ευρώπης (όχι μόνο της Ε.Ε.) μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19.


Το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, το πρώτο που έλαβε επέκταση της άδειας χρήσης στην ηλικιακή ομάδα 12-17, στις 28/5/21, κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 14 θανάτους εφήβων, με 2 από αυτούς να έχουν συμβεί πριν από αυτήν την ημερομηνία. Συνολικά, από το εμβόλιο της Pfizer έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής 3.752 ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους, εκ των οποίων οι 1.717 χαρακτηρίζονται ως σοβαρές.

Από την καταγραφή των παρενεργειών, γίνεται φανερό ότι υπάρχουν γιατροί που δέχτηκαν να εμβολιάσουν παιδιά προτού δοθεί το "πράσινο φως" για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Moderna που έλαβε την επέκταση της άδειας στις 23/7, με 2 θανάτους να έχουν καταγραφεί αρκετά νωρίτερα. Το εμβόλιο Moderna έχει καταγράψει 251 ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά 12-17 ετών, εκ των οποίων οι 77 χαρακτηρίζονται ως σοβαρές.

Φαίνεται, τέλος, ότι πραγματοποιούνται εμβολιασμοί εφήβων και με τα σκευάσματα της Astra Zeneca (2 θάνατοι σε σύνολο 217 ανεπιθύμητων ενεργειών, εκ των οποίων οι 144 χαρακτηρίζονται ως σοβαρές) και Janssen (42 ανεπιθύμητες ενέργειες, εκ των οποίων οι 15 χαρακτηρίζονται ως σοβαρές). Κανονικά, οι αριθμοί αυτοί δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από το μηδέν (0), καθώς τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια γι' αυτήν την ηλικία.

Μαντάτα Από Έξω

Σχόλια