Ψήφισμα ενάντια στην κλοπή αραβικών ιδιοκτησιών στην Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ


Πρόκειται για ένα ψήφισμα που γράφτηκε από Παλαιστίνιους που ζουν στην Παλαιστίνη, οι οποίοι είναι θορυβημένοι από την τρέχουσα επίθεση του Σιωνιστικού μορφώματος κατά των περιουσιών τους στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία είναι και ήταν η πρωτεύουσά τους εδώ και χιλιετίες. Το Ισραήλ κατάσχει παλαιστινιακές ιδιοκτησίες στην Ιερουσαλήμ βάσει ενός νέου νόμου που περιγράφεται παρακάτω, ενώ οι κάτοικοι δέχονται επιθέσεις από εποίκους που επιθυμούν να καταλάβουν τα σπίτια τους και από εκτελεστές των IDF [ΣτΜ. Ο Ισραηλινός στρατός κατοχής - Israeli Defence Forces].  Οι λεπτομέρειες βρίσκονται στην ίδια την αναφορά.

Αυτό το ψήφισμα θα αποσταλεί: στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, τη Διεθνή Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δίκτυα μέσων ενημέρωσης. 

Υπογράψτε το ψήφισμα εδώ: odspal.net

Εμείς, οι υπογράφοντες, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καταδικάζουμε τις συνεχείς προσπάθειες του Ισραήλ να εδραιώσει την παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, μέσω της εφαρμογής του σχεδίου διευθέτησης και καταχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας γης. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γενικευμένου καθεστώτος διακρίσεων απαρτχάιντ του Ισραήλ και της ατιμωρησίας του για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοποίησης της γης και των περιουσιών τους, του βίαιου εκτοπισμού και της απαλλοτρίωσης και της άρνησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων για επιστροφή, ανάκτηση της ιδιοκτησίας και αυτοδιάθεση, με απώτερο στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της πόλης υπέρ μιας εβραϊκής πλειοψηφίας.

Από το 1948, το Ισραήλ παραβιάζει επανειλημμένα το προστατευόμενο καθεστώς της Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Πρόσφατα, το Ισραήλ επιτάχυνε τις προσπάθειές του να εδραιώσει περαιτέρω έλεγχο και κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ, μέσω αυθαίρετων και μεροληπτικών πολιτικών πολεοδομικού σχεδιασμού, διοικητικών αποφάσεων και νόμων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ψήφιση ενός σχεδίου διευθέτησης και καταχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας γης που ισχύει για τα εδάφη στα ανατολικά τμήματα της Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου 2018, ο Διευθυντής Καταγραφής Γαιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της υποχρεωτικής καταγραφής γαιών για τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των γειτονιών Beit-Hanina, Sour Baher, Sheikh Jarrah, Hizma, Shuafat και al-Souwneh (Όρος των Ελαιών). Στο ψήφισμα 3790 της 13ης Μαΐου 2018, με τίτλο "Μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ", η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε πενταετή προϋπολογισμό ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την ενίσχυση της κυριαρχίας της στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ διατίθενται ειδικά για τη διευθέτηση και την καταχώριση τίτλων ιδιοκτησίας γης. Το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης εξήγησε ότι πρόκειται για "την πρώτη πρακτική εφαρμογή της κυριαρχίας μετά τις αποφάσεις του κράτους του Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την απελευθέρωση της ιερής πόλης το 1967", η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της προσάρτησης σε όλες τις μορφές, καθώς και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη μόνιμη κυριαρχία επί της Ιερουσαλήμ.

Προκειμένου να επιτευχθεί η καταγραφή αυτή, οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες απαιτείται να είναι φυσικά παρόντες στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ εμποδίζει ενεργά τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στην πόλη για να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους στη γη και τις περιουσίες τους, μέσω της εφαρμογής διαφόρων νόμων, όπως ο "Νόμος της επιστροφής" του Ισραήλ (1950), ο νόμος περί απούσας ιδιοκτησίας (1950) και ο νόμος περί ιθαγένειας (1952), σε συνδυασμό με το εξαναγκαστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ για να διώξει τους Παλαιστίνιους από την Ιερουσαλήμ. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη από το 1948, στερούνται το δικαίωμα επιστροφής και αντιμετωπίζονται από το Ισραήλ ως "απόντες ιδιοκτήτες". Επιπλέον, πολλοί Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έχουν υποστεί ανακλήσεις κατοικίας όταν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η Ιερουσαλήμ είναι το "κέντρο της ζωής" τους ή με βάση τη λεγόμενη "παραβίαση της υποταγής" στο Ισραήλ.

Στεκόμαστε ενωμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και καλούμε σε συνεργατική, άμεση και αποτελεσματική διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει το Ισραήλ την υλοποίηση του σχεδίου διευθέτησης και καταχώρισης τίτλων ιδιοκτησίας γης στην προσαρτημένη Ιερουσαλήμ, το οποίο θα οδηγήσει σε μόνιμη ιδιοποίηση παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να προσπαθήσουν να αποδείξουν την κυριότητα των ιδιοκτησιών τους, πράγμα που είναι διαδικαστικά και οικονομικά επαχθές. Ακόμη και αν τα καταφέρουν, θα κληθούν να πληρώσουν γελοία ποσά φόρων ιδιοκτησίας από το 1967 μέχρι σήμερα, τα οποία οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, οδηγώντας τελικά στη βίαιη μεταφορά του κατεχόμενου πληθυσμού.

Η Ιερουσαλήμ ελέγχεται και προσαρτάται παράνομα από το Ισραήλ το 1949, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού της τμήματος ("Ανατολική Ιερουσαλήμ") το 1967, και έκτοτε αναγνωρίζεται ευρέως ως μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, όπου εφαρμόζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο [Σύμβαση και Κανονισμοί της Χάγης (1907) και Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης (1949)], η κατοχική δύναμη μπορεί να επιτάξει ή να κατασχέσει ιδιωτική περιουσία μόνο προσωρινά για τις ανάγκες του στρατού. Απαγορεύεται απολύτως οποιαδήποτε μεταβίβαση των κατασχεμένων ιδιωτικών ακινήτων στη μόνιμη ιδιοκτησία του κατακτητή ή η χρήση τους προς όφελος του δικού του άμαχου πληθυσμού και της οικονομίας του.

Ένα καταναγκαστικό περιβάλλον έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και περιορισμούς στα δικαιώματά τους για ελευθερία μετακίνησης και επιστροφής, επαρκή στέγαση, διαμονή, οικογενειακή επανένωση και εκπαίδευση. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του Ισραήλ που στοχεύουν στη βίαιη εκτόπιση και την απαλλοτρίωση, με πρόθεση να μεταβάλουν το δημογραφικό χαρακτήρα της πόλης μέσω της δημιουργίας μιας εβραϊκής δημογραφικής πλειοψηφίας στην πόλη, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούν και περιορίζουν την παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερουσαλήμ.

Το σχέδιο του Ισραήλ για τη διευθέτηση και καταγραφή τίτλων ιδιοκτησίας γης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνολικού νομικού πλαισίου και των πολιτικών του που αποσκοπούν στη μεταφορά πληθυσμών και τη μόνιμη προσάρτηση της Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα κηρύξει άκυρη την προσάρτηση των ανατολικών τμημάτων της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αντιτάχθηκε επίσης στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως εκ τούτου, ενστερνιζόμαστε την έκκληση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και των θρησκευτικών ενώσεων, προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προστατευτικά με τους παρακάτω τρόπους:

  • Αναγνωρίζοντας και δηλώνοντας ότι οι νόμοι και οι πολιτικές που δημιούργησε και συνεχίζει να διατηρεί το Ισραήλ αποτελούν μέρος του θεσμοθετημένου καθεστώτος φυλετικής κυριαρχίας και καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του, το οποίο ισοδυναμεί με το έγκλημα του απαρτχάιντ,
  • Να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει το Ισραήλ την εκτέλεση του ανακοινωθέντος σχεδίου διευθέτησης και καταχώρισης τίτλων ιδιοκτησίας γης στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μόνιμη οικειοποίηση παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και στη βίαιη μεταφορά του κατεχόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και ότι, εάν πραγματοποιηθεί, όλα τα πορίσματά του είναι άκυρα ως διεθνώς παράνομη πράξη και όλα τα συμπεράσματά του είναι άκυρα,
  • Καλώντας το Ισραήλ να καταργήσει αμέσως όλους τους νόμους που έχει θεσπίσει για την προώθηση της πολιτικής του για τη μεταφορά πληθυσμών και την εγκαθίδρυση και διατήρηση μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Ιερουσαλήμ κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση και του δικαιώματός τους να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί απουσιάζουσας ιδιοκτησίας (1950),
  • Να σταματήσει το Ισραήλ από την εφαρμογή του εσωτερικού του δικαίου στην κατεχόμενη και παράνομα προσαρτημένη Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί απούσας ιδιοκτησίας (1950) και όλων των άλλων σχετικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατοικίας (1952),
  • Να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για το σχέδιο διευθέτησης και καταχώρισης τίτλων ιδιοκτησίας γης, ιδίως για την οικειοποίηση παλαιστινιακών περιουσιών βάσει του παράνομου νόμου περί "απόντων" και άλλων νόμων που έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης μιας πλήρους, ενδελεχούς και συνολικής διερεύνησης της κατάστασης στην Παλαιστίνη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,
  • Καλώντας τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να διασφαλίσουν ότι όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά του σχετικά με την Ιερουσαλήμ και τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων στην επιστροφή στα σπίτια τους και στην επιστροφή των περιουσιών τους, θα γίνουν σεβαστά και θα εκπληρωθούν, και καλώντας το Ισραήλ να σεβαστεί και να εφαρμόσει αυτά τα ψηφίσματα,
  • Καλώντας τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αναλάβουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους να συνεργαστούν για τον τερματισμό της προσάρτησης, του καθεστώτος απαρτχάιντ και της αποικιοκρατικής επιχείρησης εποίκων του Ισραήλ και να μην δώσουν καμία αναγνώριση ή βοήθεια, υιοθετώντας αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για το σκοπό αυτό.
Υπογράψτε το ψήφισμα εδώ: odspal.net

Σχόλια