Οι "ευσεβείς πόθοι" των Κούρδων από τον διαμελισμό της Συρίας


Η πόλη Ράκκα της βόρειας Συρίας αναμένεται να συμμετέχει σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης που θα στηθεί από Κουρδικές ομάδες και τους συμμάχους τους, όταν ελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ένας Κούρδος πολιτικός στο Reuters, εχθές (Δευτέρα).Η Ράκκα, η κύρια αστική βάση των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι το επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF), μιας συμμαχίας Αράβων και Κούρδων μαχητών η οποία πλησιάζει την πόλη.

Η βασική κουρδική πολιτοφυλακή, ο YPG, ήδη ελέγχει εκτάσεις της βόρειας Συρίας, όπου οι Κουρδικές ομάδες εργάζονται για την δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης στην περιοχές που κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Το πολιτικό αυτό σχέδιο έχει προκαλέσει έντονο συναγερμό στην Τουρκία, η οποία βλέπει το YPG και την πολιτική θυγατρική του, το PYD, ως προέκταση των κουρδικών ομάδων που αγωνίζονται για μια εξέγερση στο τουρκικό έδαφος.

Ο Saleh Muslim, αντιπρόεδρος του κουρδικού κόμματος PYD στη Συρία, είπε ότι είναι στο χέρι του λαού της Ράκκα να αποφασίσουν για το μέλλον τους, όταν η πόλη απελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιστεύει ότι η πόλη θα ενωθεί στο "δημοκρατικό ομοσπονδιακό" σύστημα.

"Το πιστεύουμε αυτό γιατί το σχέδιό μας είναι για ολόκληρη τη Συρία... και η Ράκκα μπορεί να αποτελέσει μέρος του" είπε ο Μούσλιμ σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Το μόνο που μας απασχολεί είναι ο λαός της Ράκκα να είναι αυτός που θα αποφασίσει για τα πάντα."

Ο Μούσλιμ τόνισε επίσης ότι η Ράκκα πρέπει να βρίσκεται σε "φιλικά χέρια" αλλιώς αποτελεί "κίνδυνο για όλη τη Συρία, ειδικά για τη βόρεια Συρία, το ομοσπονδιακό σύστημα της βόρειας Συρίας, της περιοχές της αυτοδιοίκησης."

Σχόλια