Η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Γκιρ στη Χεβρώνα και η οργή του Ερντάν


Ο Ρίτσαρντ Γκιρ επισκέφτηκε τη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη αυτήν την εβδομάδα, με ξεναγούς την ομάδα ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή,Breaking the Silence.

Ο Γκιρ βρέθηκε στο Ισραήλ για την προώθηση της νέας του ταινίας«Norman» και συνοδευόταν στη Χεβρώνα από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Joseph Cedar και συνεργείο του Channel 2 News.

Στο ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε ζωντανά στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο Ρίτσαρντ Γκιρ μίλησε για την κατάσταση χωρίς περιστροφές. Συνέκρινε την κατεχόμενη Χεβρώνα με την εποχή του Jim Crow στον Αμερικανικό Νότο.


Κοιτώντας γύρω του, ο Γκιρ λέει στους οδηγούς του και στην τηλεοπτική κάμερα: «Είναι ακριβώς όπως ο Παλιός Νότος στην Αμερική. Οι Μαύροι ήξεραν πού να πάνε: μπορούσαν να πιουν από αυτή την πηγή, δεν μπορούσαν να πάνε από εκεί, δεν μπορούσαν να φάνε σ’ αυτό το μέρος. Ήταν ξεκάθαρο. Δεν περνούσες τα όρια, αν δεν ήθελες να σου ανοίξουν το κεφάλι, ή να σε λιντσάρουν.»

Έχοντας κατανοήσει πλήρως ότι στέκεται στη μέση ενός έρημου δρόμου, που κάποτε ήταν μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, ο Γκιρ βλέπει τους Ιουδαίους εποίκους να τριγυρίζουν ελεύθερα εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να πάνε και λέει: «Αυτό είναι που με κάνει έξω φρενών αυτή τη στιγμή… Αυτό είναι αλλόκοτο, είναι πραγματικά παράξενο… σε ποιον ανήκει η πόλη… και αυτή η αίσθηση ότι ‘είμαι προστατευμένος, μπορώ να κάνω οτιδήποτε θελήσω.»


Αυτή η συγκεκριμένη περιοχή της Χεβρώνας στεγάζει περίπου 500 ριζοσπάστες Ισραηλινούς εποίκους, που φημίζονται για τον ακραίο ρατσισμό τους. Στην πόλη κατοικούν περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι. Η οδός Shuhada, που παλιά ήταν η εμπορική λεωφόρος της περιοχής, βούιζε από την πολυκοσμία πριν 20 χρόνια – όπως περιέγραψε στον Ρ. Γκιρ ένας από τους οδηγούς του, τώρα είναι απόκοσμα άδεια, εκτός από την έντονη παρουσία των Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην οδό Shuhada. Τα μαγαζιά είναι κλειστά και οι πόρτες τους σφραγισμένες. Ο στρατός έχει χτίσει τις προσόψεις των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, απ’ όπου οι έποικοι περνούν για να πάνε στη Συναγωγή.

Κάποια από τα πιο γνωστά ερασιτεχνικά βίντεο που δείχνουν τις εξωφρενικές πράξεις των εποίκων, έχουν γυριστεί σ’ αυτήν την περιοχή. 


Δείχνουν τους εποίκους να πετάνε πέτρες στους Παλαιστίνιους και να τους βρίζουν. Αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Μερικές φορές οι στρατιώτες κάνουν κάποιες αποσπασματικές ενέργειες για να σταματήσουν τους Ισραηλινούς να πετάνε πέτρες, αλλά οι διαταγές που έχουν είναι να προστατεύουν τους Ιουδαίους, ό,τι και αν κάνουν, ακόμα και αν παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Η Χεβρώνα είναι επίσης η πόλη όπου ο Elor Azaria δολοφόνησε τον Abdel Fattachal-Sharif, πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Ο al-Sharif κειτόταν στο πεζοδρόμιο, τραυματισμένος και άοπλος, μετά την απόπειρά του να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη στο σημείο ελέγχου. Ο Αζάρια, ο οποίος μόλις πυροβόλησε τον νεαρό Παλαιστίνιο έκανε χειραψίες με τους αρχηγούς των εποίκων, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισηγια ανθρωποκτονία.

Η επίσκεψη στη Χεβρώνα είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Μέρες μετά, νιώθεις ακόμα ένα συναισθηματικό κενό. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, που δραστηριοποιείται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει εκφράσει έντονη κριτική για το καθεστώς κατοχής του Ισραήλ. Όπως δήλωσε στη ρεπόρτερ της Haaretz, αμφιταλαντευόταν σχετικά με την επίσκεψή του στο Ισραήλ, φοβούμενος ότι με αυτόν τον τρόπο δίνει αναγνώριση στην κυβέρνηση Νετανιάχου και την πολιτική της.

Προφανώς, η επίσκεψή του στη Χεβρώνα, έγινε για να κρατήσει μια ισορροπία. Από τη μια μεριά συμμετείχε στο γκαλά για την προβολή της ταινίας του στο Cinematheque της Ιερουσαλήμ, ενώ από την άλλη πήγε στη Χεβρώνα και έκανε κάποιες πολύ έντονες και οξυδερκείς δηλώσεις για την εκεί κατάσταση, στα Ισραηλινά ΜΜΕ.

Η κατάσταση στη Χεβρώνα δεν άγνωστη. Οι ριζοσπάστες έποικοι δεν είναι δημοφιλείς στο κυρίαρχο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας και τα βίντεο με τις άσχημες εικόνες των εποίκων που επιτίθενται απρόκλητα στους Παλαιστίνιους, μεταδίδονται συχνά στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Ωστόσο, η κατακραυγή δεν έχει επιφέρει καμία αλλαγή. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η επίσκεψη ενός διάσημου Αμερικανού ηθοποιού θα έχει επίδραση στην υφιστάμενη κατάσταση. Σε ξυπνά όμως απότομα να ακούς την αυθόρμητη έκφραση του σοκ που ένιωσε μπροστά στη νοσηρή πραγματικότητα της 50χρονης κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών.

Πηγή

Η οργή του υπουργού



Η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Γκιρ στη Χεβρώνα εξόργισε τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Gilard Erdan, ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook επιτίθεται στην οργάνωση Breaking the Silence, τους διοργανωτές της επίσκεψης. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι το επίσημο κράτος επικροτεί τις ρατσιστικές πρακτικές των στρατιωτών και των ριζοσπαστών εποίκων της Χεβρώνας και ότι η «κατακραυγή» που αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, στο βαθμό που υπάρχει, είναι μάλλον υποκριτική…

«Ρωτώ τους ακτιβιστές του Breaking the Silence: Είδα στο Channel 2 ότι θεωρήσατε πολύ σημαντικό να κάνετε ξενάγηση στον Ρίτσαρντ Γκιρ κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του εδώ. Όχι ότι έχω πρόβλημα με τις επισκέψεις στη Χεβρώνα. Αντιθέτως, ήμουν εκεί αυτήν την εβδομάδα, για να «αγκαλιάσω» τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς και να προσευχηθώ στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, κάτι που πάντα μου δίνει δύναμη.

Το πρόβλημα με αυτήν την επίσκεψη είναι ότι ήταν μέρος της κατάπτυστης δραστηριότητάς σας, η οποία χρηματοδοτείται από ξένα κεφάλαια, μια επίσκεψη με προκατάληψη, η οποία αμαυρώνει το κράτος και τους στρατιώτες μας.

Πείτε μου, επίσης, σύμφωνα με τη δική σας λογική. Τι κέρδισε το Ισραήλ με το να πείσετε τον Γκιρ ότι εδώ έχουμε απαρτχάιντ (ένα απεχθές και νοσηρό ψέμα, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για την ώρα); Πώς ακριβώς αυτό προωθεί το σκοπό σας; Εξαιτίας αυτής της επίσκεψης που του κανονίσατε στη Χεβρώνα, αυτός ο γοητευτικός και με επιρροή άνδρας, τώρα μας απεχθάνεται. Είστε ευχαριστημένοι με αυτό; Ήταν μεγάλη επιτυχία για εσάς να πείτε στον καλεσμένο μας πόσο βάναυσοι είναι οι στρατιώτες μας;

Υποθέτω ότι δεν είπατε στον Γκιρ κατά την επίσκεψή του στη Χεβρώνα πόσοι Παλαιστίνιοι ήρθαν από εδώ κατά το κύμα τρομοκρατίας, πόσοι τρομοκράτες με πλύση εγκεφάλου έτρεχαν οπλισμένοι με μαχαίρια για να κόψουν το λαιμό Ισραηλινών… Μάλλον δεν είπατε στον Αμερικανό επισκέπτη μας ότι στο Λονδίνο, όπως και εδώ, είμαστε αντιμέτωποι με τη ριζοσπαστική Ισλαμική τρομοκρατία που θέλει να μας πιει το αίμα. Ικανοποιηθήκατε με το να του προβάλετε μια παραποιημένη εικόνα, να στείλετε ρεπορτάζ στα ξένα ΜΜΕ και στους χορηγούς σας έξω από το Ισραήλ, για να τρυγήσετε μερικά δολάρια ακόμα. Τα λεφτά μπορεί να τα πάρετε, αλλά το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι στρατιώτες μας. Είστε σκόνη στα πόδια των μαχητών και των ηρώων αυτής της χώρας. Ντροπή σας.»

Σχόλια