Οι μισθοφόροι "αντάρτες" της Συρίας


Οι Σύροι αντάρτες που εκπαιδεύονται από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, πληρώνονται 250 έως 400 δολάρια το μήνα, αναλόγως των προσόντων τους, την επίδοση και την ανάληψη ηγετικού ρόλου, κατά δήλωση του Πενταγώνου τη Δευτέρα.

Δεν έγινε εξ' αρχής σαφές, πόσοι είναι οι Σύροι αντάρτες που πληρώνονται αυτό το διάστημα. Ο συνταγματάρχης Steve Warren, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περίπου 200 Σύροι μαχητές εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή και άλλοι 1.500 έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη αξιολόγηση. 

Ο Υπουργός Άμυνας, Ash Carter, δήλωσε τον Μάιο ότι οι Σύροι μαχητές που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ θα λάβουν "κάποια αποζημίωση", αλλά δεν έδωσε νούμερα.

Η Διοικητής Πολεμικού Ναυτικού, Elissa Smith, εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, είπε ότι οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν μισθό.

Περίπου 6.000 Σύροι προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει μια πολιτικά μετριοπαθή Συριακή στρατιωτική δύναμη. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γουόρεν δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι περίμεναν, εξαιτίας των επιπλοκών στο να αξιολογήσουν εθελοντές και να τους φέρουν από τη Συρία για εκπαίδευση.

Ο εκπρόσωπος του Combined Joint Interagency Task Force, Καπετάνιος Scott Rye, είπε ότι αρκετοί από τους εθελοντές εξαιρέθηκαν και υπήρξε και μια ομάδα που παραιτήθηκε πριν 10 μέρες.

Οι λόγοι για τους οποίους εξαιρέθηκαν ήταν διάφοροι, όπως "ότι εμφανίστηκαν χωρίς ταυτότητες, ότι ήταν ανήλικοι, ή ακατάλληλοι για εκπαίδευση".

Απέφυγε να πει πόσοι ήταν αυτοί που παραιτήθηκαν, αλλά σχολίασε ότι "η ομάδα που παραιτήθηκε, έφυγαν όλοι μαζί ταυτόχρονα, μετά από εκπαίδευση αρκετών εβδομάδων. Αυτό είναι ασυνήθιστο ή μάλλον, πρωτοφανές."

Δήλωσε όμως ότι αυτό δεν είναι ενδεικτικό της κατάστασης του προγράμματος, καθώς επιπλέον 1.000 εθελοντές εισήλθαν στο πρόγραμμα μετά την αποχώρηση αυτών.

Ο Rye διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αυτή η ομάδα αποχώρησε διότι αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο ότι δεν θα πολεμήσουν ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ. Είπε ότι είναι σαφές από τους αμερικανούς αξιωματούχους ότι σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση μαχητών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και το μόνο έγγραφο που υπογράφουν οι συμμετέχοντες είναι ένα που τους δεσμεύει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισχύ του Νόμου.

Σχόλια