Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης, στο Τελ Αβίβ


Χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν εχθές (27/5) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και καταδικάζοντας τα 50 χρόνια Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης (από το 1967 μετράνε αυτοί...)

Η Ισραηλινή ΜΚΟ Peace Now, εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, δήλωσε ότι σκοπός της συγκέντρωσης είναι να καταδικάσει την έλλειψη ελπίδας που προσφέρει ένα καθεστώς "που διαιωνίζει την κατοχή, τη βία και τον ρατσισμό".

"Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο μέρος του Ισραηλινού πληθυσμού αντιτίθεται στην Κατοχή", δήλωσε ο επικεφαλής της Peace Now, Avi Buskila.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν Παλαιστινιακές σημαίες, ενώ μήνυμα απηύθυνε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς:

"Δεν υπάρχει φωνή πιο δυνατή, από τη φωνή της δίκαιης και ενωτικής ειρήνης, όπως και δεν υπάρχει φωνή πιο δυνατή, από τη φωνή του δικαιώματος των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία από το βάρος της κατοχής", έλεγε στο μήνυμά του ο Αμπάς.




Μήνυμα στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Isaac Herzog, ο οποίος υποστήριξε ότι λύση στην σύγκρουση δεκαετιών είναι η σύσταση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Herzog κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά, σε μια ειρηνευτική διαδικασία.

"Η ηγεσία του Ισραήλ σήμερα, οδηγείται κυρίως από τον φόβο. Τον φόβο της αλλαγής. Τον φόβο να τολμήσει. Τον φόβο της πρωτοβουλίας και τον φόβο της ελπίδας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι ένας μεγαλέμπορος του φόβου", είπε ο Herzog.


Το Ισραήλ κατέλαβε την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (Αλ Κουντς) κατά τον πόλεμο του 1967. Έπειτα προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ-Αλ Κουντς, μια κίνηση η οποία δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Πάνω από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σε περισσότερους από 230 οικισμούς που χτίστηκαν παράνομα, μετά την κατοχή της Παλαιστινιακής γης το 1967.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και παραβιάζει την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενάντια στους εποικισμούς.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον Νετανιάχου, εγκαταλείποντας την από δεκαετίες δέσμευση των ΗΠΑ για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Η επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών στις κατεχόμενες περιοχές αδυνατίζει τις ελπίδες των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος. Ενθαρρυμένο από την εκλογή Τραμπ, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδιάζει να χτίσει ακόμα 25.000 κατοικίες εποίκων στην Ιερουσαλήμ-Αλ Κουντς.


Πηγή

Σχόλια