Πώς η Google βοήθησε την Αλ Κάιντα στη Συρία


Το Wikileaks δημοσιεύει ντοκουμέντα που δείχνουν πώς η Google βοήθησε την Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η Google βοήθησε την Αλ Κάιντα και άλλες σαλαφιστικές ομάδες, όπως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να προσελκύσουν νέα μέλη, στο ξεκίνημα της σύγκρουσης στη Συρία, όπως φαίνεται από μυστικά έγγραφα και email που δημοσίευσε το Wikileaks.

Ο τότε δ/ντής της Google Ideas, Jared Cohen, συντόνισε ενέργειες για την υποστήριξη των ομάδων που συχνά αποκαλούνται αντάρτες, μαζί με την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό William Burns. 

Η Google χρησιμοποίησε την εμπειρία της στον τομέα της πληροφορικής, για να βοηθήσει τη σύγκρουση στη Συρία να κερδίσει δημοτικότητα.

Τον Ιούλιο του 2012, η Google παρείχε ένα λογισμικό, με το οποίο εντοπίζονταν οι αποστασίες στη Συρία και αυτή η πληροφόρηση διαχεόταν στη Συρία με τη βοήθεια του Al-Jazeera. 

Σύμφωνα με το σχέδιο των αμερικανών αξιωματούχων και της Google, αυτό θα ενθάρρυνε περισσότερο κόσμο να πάρει τα όπλα και να ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών. Ο τότε δ/ντης σχεδιασμού πολιτικής του Ομπάμα, Τζέηκ Σάλλιβαν, συμβούλεψε την Χίλαρυ Κλίντον ότι αυτό "είναι μια πολύ cool ιδέα". Ο ίδιος ήταν σύμβουλος της Κλίντον και στην πρόσφατη προεκλογική της εκστρατεία.

Το 2012, η διοίκηση των ΗΠΑ ήταν ήδη ενήμερη ότι η αντιπολίτευση στη συριακή σύγκρουση αποτελούνταν κυρίως από την Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες. Σε μια εσωτερική αναφορά της αμερικανικής διοίκησης (τότε μυστική, αλλά τώρα δημοσιευμένη) σχετικά με τη συριακή σύγκρουση, αναφέρεται ότι: "οι σαλαφιστές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η AQI είναι οι κύριες δυνάμεις που καθοδηγούν την εξέγερση στη Συρία".

Επιπλέον, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης της Αλ Κάιντα στα σύνορα Συρίας - Ιράκ: "Εάν η κατάσταση εκεί εξελιχθεί, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ενός διακηρυγμένου, ή μη διακηρυγμένου πριγκηπάτου σαλαφιστών στην ανατολική Συρία (στη Χασάκα ή στο Ντέιρ Εζόρ) και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση."

Η υποστήριξη της Αλ Κάιντα φαινόταν εφικτή για τους αμερικανούς το 2012, μόλις 11 χρόνια και 2 πολέμους μετά τους Δίδυμους Πύργους. Σε ένα άλλο email του προς την Κλίντον, ο Σάλλιβαν το 2012 έγραφε, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία: "η Αλ Κάιντα στη Συρία είναι πλέον με το μέρος μας".

Η Google, η οποία προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών της με το σλόγαν "Μην είσαι κακός" έχει επίσης εξελιχθεί από το 2012. Το 2015 η εταιρεία αναδιαρθρώθηκε με την Alphabet να αποτελεί τον "πατρικό" οργανισμό υπο-κλάδων όπως η Google, η Verily και η Google Ideas. Αποτελεί επίσης τμήμα του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, το οποίο παρέχει βασικά προϊόντα και υπηρεσίες για την διατήρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την αξιολόγηση του δ/ντη της NSA, Keith Alexander.

Oι επικεφαλής της Alphabet Eric Schmidt και Jared Cohen οραματίζονται τη νέα κατάσταση της Google: "Ό,τι ήταν η Lokheed Martin για τον 20ο αιώνα, θα είναι οι εταιρείες τεχνολογίας και κυβερνο-ασφάλειας για τον 21ο."


Σχόλια