Ψήφισμα για την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της έκθεσης UN-ESCWA


Η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δυτικής Ασίας του ΟΗΕ (UN-ESCWA) συντάχθηκε από διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς και, μετά από εις βάθος έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα «πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι το Ισραήλ ενοχοποιείται για πολιτικές και πρακτικές οι οποίες αποτελούν καθεστώς απαρτχάιντ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Βασισμένη σε εργαλεία-κλειδιά του Διεθνούς Δικαίου, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι μετά από μια ιστορία πολέμου, προσαρτήσεων, απελάσεων, όπως επίσης και μιας σειράς συνεχιζόμενων κυβερνητικών πολιτικών και πρακτικών, ο λαός της Παλαιστίνης έχει κατακερματιστεί σε τέσσερις διακριτές πληθυσμιακές ομάδες, τρεις από τις οποίες (πολίτες του Ισραήλ, κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ο πληθυσμός υπό κατοχή στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας) ζουν υπό την άμεση διοίκηση του Ισραήλ και οι υπόλοιποι, πρόσφυγες και ακουσίως εκτοπισμένοι, ζουν εκτός. 

Αυτός ο κατακερματισμός, σε συνδυασμό με την εφαρμογή διακριτών νομοθετικών οργάνων σε αυτές τις ομάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο του καθεστώτος του απαρτχάιντ. 

Χρησιμοποιούνται για να εξασθενίσουν την αντιπολίτευση και να καλύψουν αυτήν καθαυτή την ύπαρξή της. Αυτή η έκθεση καταλήγει, στη βάση συντριπτικών στοιχείων, ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για το έγκλημα του απαρτχάιντ και προτρέπει σε ταχεία δράση για αντιπαράθεση και τερματισμό αυτού του εγκλήματος.

Προτρέπουμε τον ΟΗΕ είτε να υιοθετήσει αυτήν την έκθεση, ως έγγραφο με αληθές περιεχόμενο, που έχει συνταχθεί από μία από τις επιτροπές του και να καταδικάσει το απαρτχάιντ, ή, αντικρούοντάς την και κρατώντας αποστάσεις από αυτήν, να παράσχει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ως προς το σε ποια σημεία αυτή η έκθεση είναι εσφαλμένη και να διευκρινίσει αυτά τα σφάλματα ή τις ανακρίβειες.

Σχόλια