Πέθανε ο "Σιωνιστής της Παγκοσμιοποίησης" Zbigniew Brzezinski


Πέθανε εχθές, σε ηλικία 89 ετών, ο "Σιωνιστής της Παγκοσμιοποίησης" Zbigniew Brzezinski, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Jimmy Carter και ιδρυτικό μέλος της Τριμερούς Επιτροπής.

Αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές και συγγραφείς του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, ο Brzezinski θεωρείται από πολλούς ως πρωτεργάτης της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και ο αρχιτέκτονας της νέας παγκόσμιας τάξης.

Οι δύο σημαντικές εκδόσεις του Μπρεζίσκι, "Ανάμεσα σε δύο εποχές" και "η μεγάλη σκακιέρα" αποτελούν περίπου το σχέδιο επί χάρτου για το πώς η παγκοσμιοποίηση και η γεωπολιτική έχουν προχωρήσει στον μεταπολεμικό κόσμο, υπό ένα διεθνές σύστημα αγγλο-αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας.

Ο Μπρεζίσκι γεννήθηκε στη Βαρσοβία και σπούδασε σε πανεπιστήμια του Καναδά και των ΗΠΑ. Στην πολιτική σκηνή εισήλθε στις αρχές του '60 ως σύμβουλος του Τζον Κέννεντι και του διαδόχου του, Λίντον Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, η οποία άρχισε το 1976, λέγεται ότι ο Μπρεζίνσκι μεσολάβησε για τη συνθήκη της Διώρυγας του Παναμά, καθώς και στις διαπραγματεύσεις του Καμπ Ντέιβιν μεταξύ των ηγετών Ισραήλ και Αιγύπτου, Menachem Begin και Anwar Sadat. Επίσης θεωρείται ότι συνέβαλε στο άνοιγμα της Κίνας προς τη Δύση και βοήθησε για την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, οι προσπάθειες του Μπρεζίνσκι επικεντρώθηκαν στο σχέδιο ΗΠΑ-ΕΕ να περικλείσει και να απομονώσει τη Ρωσία, προσελκύοντας τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ.

Σχόλια