"Κουκλοθέατρο" των ΗΠΑ η απελευθέρωση της Ράκκα


Οι πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή ήταν σκέτο θέατρο, με τις ΗΠΑ να κινούν τα νήματα, τόσο του SDF όσο και του Daesh, σαν μαριονέτες. Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να στήσει έναν κουρδικό θύλακα και να εγκατασταθεί στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με Τούρκους και Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές.

Την Παρασκευή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι εκκαθάρισαν πλήρως τη Ράκκα από τον Daesh. Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SDF ύψωσε σημαία με το πορτραίτο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του αρχηγού και ιδρυτικού μέλους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Koray Gurbuz, τόνισε ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι "είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση ανάμεσα στις Μονάδες για την Προστασία των Σύρων Κούρδων (YPG), που είναι το κύριο μέλος του SDF και την Τουρκία και το ΡΚΚ που έχει τη βάση του στο Ιράκ".

"Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, με την υποστήριξη διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, όπως το Daesh και το θυγατρικό του ΡΚΚ, το YPG."

Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ προμηθεύουν με όπλα και το Daesh και το YPG. Όσο κι αν προσπαθούν να το αρνηθούν αυτό, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Γι' αυτό οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο για το YPG και τον Barzani (τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν), ώστε να φτιάξουν έναν διάδρομο για τους Κούρδους σ' εκείνη την περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο αναλυτή, οι τωρινοί αρχηγοί του Daesh έχουν περάσει πολλά χρόνια στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο. Παρόλα αυτά, σύντομα μετά την απελευθέρωσή τους, έστησαν αυτήν τη μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση και άρχισαν το ματωμένο ταξίδι τους στη Μέση Ανατολή με τόσα όπλα, όσα δεν διέθετε κανένας άλλος στην περιοχή.

Ο Gurduz περιέγραψε τη διαδικασία με την οποία φτιάχνεται ο διάδρομος για τους Κούρδους: πρώτα έρχεται το Daesh και καταλαμβάνει κάποιες περιοχές. Μετά, από τη μια μεριά οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά και από την άλλη το συριακό YPG προσπαθούν να ανοίξουν τους δικούς τους διαδρόμους. Παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε και στη Ράκκα. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξουν διάδρομο μέχρι τη Μεσόγειο, διαμέσου των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ.

Της ίδιας άποψης είναι και ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής K. Sivkov, ο οποίος εξήγησε ότι η απελευθέρωση της Ράκκα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ "έριξε άγκυρα" εκεί και θα προσπαθήσει να διαλύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ, με τη δημιουργία ενός κουρδικού θύλακα-μαριονέτα. Είπε επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροής τους προς το Deir ez-Zor και τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, οι οποίες έχουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου. 

Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σοβαρά διπλωματικά επεισόδια, καθώς κάθε προσπάθεια της Συρίας και του Ιράκ να διατηρήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν μία από τις ζώνες επιρροής τους και αυτό είναι κάτι που σίγουρα η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να αποτρέψει.

Σχόλια