Προσομοίωση επίθεσης στην Κορέα από τις ΗΠΑ


Παραμονές της επίσκεψης Τραμπ στην Ασία, η Β. Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πραγματοποιούν πτήσεις βομβαρδιστικών πάνω από στόχους-κλειδιά στο έδαφός της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από συγκεκριμένους στόχους στο έδαφος της ΛΔ Κορέας στη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσομοίωση "αιφνιδιαστικών επιθέσεων".


Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ οξύνει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην περιοχή. 
Η ΛΔ Κορέας ισχυρίζεται ότι αυτές οι προσομοιώσεις επίθεσης αποτελούν προσπάθεια των ΗΠΑ για εκφοβισμό και εκβιασμό του Κιμ Γιον Ουν.

Εντωμεταξύ, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται ότι δύο βομβαρδιστικά Β-1Β με βάση το Γκουάμ, μαζί με μαχητικά τζετ από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, εκτέλεσαν "ελιγμούς" στην περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου την Πέμπτη το βράδυ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, αλλά και με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, οι ελιγμοί αυτοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ήταν προγραμματισμένοι από καιρό και δεν έγιναν ως απάντηση, ή ενόψει κάποιου πρόσφατου γεγονότος. 

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας ισχυρίζεται ότι "οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές, σαν γκάγκστερς, αδιάκοπα καταφεύγουν σε φρενήρεις πυρηνικές απειλές για να πνίξουν στα πυρηνικά την ΛΔ Κορέας..."

Η άσκηση που έγινε την Πέμπτη είναι η τελευταία μιας σειράς παρόμοιων ασκήσεων με βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τις τελευταίες εβδομάδες στην κορεατική χερσόνησο. 

Η ανακοίνωση της αμερικανικής αεροπορίας αναφέρει ότι "οι διμερείς αποστολές με συνεχή παρουσία βομβαρδιστικών ήταν εκ των προτέρων προγραμματισμένες και δεν αποτελεί απάντηση σε κάποιο πρόσφατο γεγονός." Το Πεντάγωνο επίσης τονίζει ότι αυτή η επιχείρηση έγινε τη στιγμή που το αεροπλανοφόρο Νίμιτζ κατευθύνεται πίσω στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και στη θέση του έρχεται στην περιοχή το Θ. Ρούσβελτ.

Οι ασκήσεις αυτές καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το κλίμα για την επίσκεψη του Τραμπ στις χώρες της ΝΑ Ασίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι το ταξίδι αυτό σκοπό έχει να καταδείξει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή, να ενθαρρύνει την Κίνα να αναπτύξει περισσότερα εμπορικά ζητήματα, και να πείσει τις χώρες της περιοχής ότι "ο χρόνος λιγοστεύει" για να σταματήσει η Β. Κορέα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Σχόλια