Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Λιβύης, ο γιος του Καντάφι


Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δεύτερος γιος του Μουαμάρ Καντάφι και, κατά πώς δείχνει, διάδοχός του, επιβεβαίωσε στην Αιγυπτιακή τηλεόραση, μέσω εκπροσώπου της οικογένειας, ότι σκοπεύει να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Λιβύης.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, απ’ όταν αποφυλακίστηκε φέτος, περιοδεύει σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας υποστήριξη από τις διάφορες φυλές και τους φυλάρχους. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς Λίβυους να εναποθέτουν πάνω του τις ελπίδες τους για ομαλοποίηση στη Λιβύη, η οποία παραμένει στην κατάσταση του «failed state» (αποτυχημένου κράτους) από το 2011, όταν το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της τότε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Καντάφι:
«Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην προέδρου της Λιβύης, έχει κερδίσει την υποστήριξη των κυριότερων φυλών της Λιβύης, οπότε μπορεί να κατέβει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2018. Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ σκοπεύει να φέρει ασφάλεια και σταθερότητα, με σεβασμό στην λιβυκή γεωγραφία και σε συνεργασία με όλες τις λιβυκές φυλές.»

Αυτή τη στιγμή η Λιβύη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια πολυδιάστατη σύγκρουση για την εξουσία, χωρίς μια ενιαία κυβέρνηση. Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ σκοπεύει να το αλλάξει αυτό, επανενώνοντας τη χώρα, όπως έκανε και ο πατέρας του το 1969. Πάντως, μετά από τόσα χρόνια ανάμιξης από τη Δύση, το έργο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Σχόλια