Η Γουατεμάλα θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ


Η Γουατεμάλα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλα, Τζίμι Μοράλες, αποκάλυψε την απόφαση αυτή, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

"Συζητήσαμε για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν τα έθνη μας, από όταν η Γουατεμάλα υποστήριξε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ." είπε ο Μοράλες σε ανάρτησή του στο facebook, προσθέτοντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι "η επιστροφή της πρεσβείας της Γουατεμάλα στην Ιερουσαλήμ."

Ο Μοράλες είπε ότι έδωσε οδηγίες στις αρχές της Γουατεμάλα να προβούν στον "απαραίτητο σχετικό συντονισμό" προτού μετακινηθεί η πρεσβεία.

Το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ με τον πόλεμο του 1967 και θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Η τελική κατάσταση της πόλης σχεδιάζεται να συζητηθεί σε επόμενα στάδια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στις 6 Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην περιοχή. Στις 21 Δεκέμβρη, 128 χώρες ψήφισαν υπέρ μιας μη δεσμευτικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την οποία καλούνται οι ΗΠΑ να αποσύρουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.

Σχόλια