Μια συζήτηση για την Β. Κορέα με κάποια που έζησε εκεί


Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζετε το όνομά της, η Φραγκίσκα Μεγαλούδη είναι η συγγραφέας του βιβλίου ‘Στη χώρα των Κιμ’. Μέσα σε αυτό περιγράφει την ζωή στην Βόρεια Κορέα (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) όπως την είδε στα δύο χρόνια που έζησε εκεί. Επίσης είναι καταξιωμένη δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, έχει εργαστεί για το γραφείο ανθρωπιστικών αναλύσεων των Ηνωμένων Εθνών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, αλλά και ελληνικές.

Θέλαμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις στην κα Μεγαλούδη σχετικά με την Βόρεια Κορέα, μιας και θεωρούμε ότι η άποψή της είναι πιο εμπεριστατωμένη από την κυρίαρχη που εκφράζεται από τα δυτικά ΜΜΕ. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, μπορεί να διαφωνούμε με κάποια σημεία της πολιτικής ανάλυσης που κάνει (εμείς ρέπουμε προς το υλιστικότερο), αλλά ο λόγος της ήταν νηφάλιος και νοητικά φιλότιμος.

Στην συζήτηση που ακολουθεί η κα Μεγαλούδη μας μιλά μεταξύ άλλων, για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Β. Κορέας, για το πυρηνικό πρόγραμμα, για τα αίτια της αναταραχής στην περιοχή, για τον λιμό και το εμπάργκο, για την σχέση των πολιτών της Β. Κορέας με την ηγεσία τους και για τη μορφή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της χώρας.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ. 


Το ηχητικό διαρκεί 45´. Η ποιότητα του ήχου στα πρώτα 5´ δεν είναι πολύ καλή λόγω τεχνικών δυσκολιών, αλλά μετά βελτιώνεται αισθητά.

Σχόλια