Η Ρωσία ζητά από τις ΗΠΑ να φύγουν από τη Συρία


Υπό το φως των σχεδόν καταστροφικών περιστατικών μεταξύ των Ρωσικών και των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον συριακό ουρανό και ενώ ο ISIS έχει ηττηθεί στη Συρία, η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία να διώξει τις ΗΠΑ από τη χώρα.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιμένουν να παραμένουν σε ξένο, κυρίαρχο κράτος, όπου βρίσκονται απρόσκλητοι, εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Το πρακτορείο TASS πήρε συνέντευξη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Alexei Borodavkin, ο οποίος έκανε τα παρακάτω σχόλια:

"Πιστεύουμε ότι μετά τη νίκη εναντίον του ISIS, δεν υπάρχει λόγος να παραμένει ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, ειδικά όταν εξαρχής δεν έχουν προσκληθεί εκεί... Επομένως, ζητούμε από τις ΗΠΑ να μαζέψουν τα μπαγκάζια τους και να φύγουν... Προφανώς όμως, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται μέσα στα σχέδιά τους και αυτό προκαλεί ανησυχίες."

"Ο στρατός μας παραμένει στο Hmeymim και την Tartus. Οπότε, θα βοηθήσουμε τους Σύρους συνεργάτες μας να πολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία και ειδικά την Jabhat al-Nusra, που είναι ακόμα ενεργή στη Συρία."

Η δυναμική που διαθέτει ο συριακός στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

"Ο Πρόεδρος Πούτιν στις ομιλίες του και κυρίως όταν επισκέφθηκε τη στρατιωτική μας βάση στο Hmeymim, ξεκαθάρισε ότι, μετά την ήττα του ISIS στη Συρία, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτόνομα την επιθετικότητα των τρομοκρατών στο έδαφός τους."

"Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει κάποια σοβαρή απειλή, όπως είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα καταφέρουν τέτοια χτυπήματα στους τρομοκράτες που δεν μπορούν ούτε να τα φανταστούν... Οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αποχωρούν από τη Συρία, αλλά στρατιώτες μας θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση του Hmeymim και τη ναυτική βάση της Tartus."

Τι γίνεται με τη Συριακή αντιπολίτευση; Θα παραιτηθεί ο Άσαντ;

"Είναι απαραίτητο η αντιπολίτευση να δηλώσει ξεκάθαρα και εγγράφως ότι δεν βλέπει στρατιωτική λύση της σύγκρουσης και ότι σκοπεύει να συνεργαστεί για μια πολιτική διευθέτηση των ζητημάτων στη χώρα."

" Η Μόσχα εκτιμά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Stephan de Mistura, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στο συριακό ζήτημα, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από αυτόν."

"Το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε τους ηγέτες της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε στο Ριάντ να είναι έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Αντιθέτως, εστιάζουν στις απαράδεκτες, κατηγορηματικές τους απαιτήσεις να παραιτηθεί ο Άσαντ, το οποίο είναι παράλογο στις δεδομένες συνθήκες."

Σχόλια