Οι ΗΠΑ σταματούν να υποστηρίζουν τον FSA και... πάνε γι' άλλα!


Στις 18 Δεκέμβρη ένας διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αποκάλυψε στην εφημερίδα της συριακής αντιπολίτευσης Enab Baladi, ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήρως διακόψει την υποστήριξή τους σε όλες τις μονάδες του FSA στη βόρεια και νότια Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μονάδες του FSA ενημερώθηκαν για την απόφαση σε κοινή συνάντηση.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Enab Baladi, οι ΗΠΑ έκλεισαν ακόμα και το διαβόητο Στρατιωτικό Επιχειρησιακό τους Κέντρο στην Ιορδανία. Το Κέντρο αυτό είναι γνωστό για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στο να παρέχει οικονομική, στρατιωτική και επιχειρησιακή υποστήριξη στον FSA και σε ακραίες Ισλαμιστικές ομάδες στη νότια Συρία. Επίσης, το Κέντρο σχεδίασε και συντόνισε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στον Συριακό Αραβικό Στρατό στη νότια περιφέρεια της Daraa, σύμφωνα με σύρους φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές. Η επίθεση τον Ιούνιο στην πόλη της Ντάρα περιγράφεται ως μία από αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν επίσης και το Στρατιωτικό Επιχειρησιακό τους Κέντρο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον διοικητή του FSA, το οποίο είχε παρόμοια δραστηριότητα. Επίσης, εδώ και χρόνια υποστήριζε μονάδες του FSA, καθώς και την συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, Hay'ata Tahrir al-Sham (πρώην Αλ Νούσρα) στη βόρεια Συρία.

Ο διοικητής του FSA αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να υποστηρίζουν οικονομικά τις μονάδες του FSA, ακόμα και μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ στις 19 Ιουλίου, ότι αναστέλλεται αυτή η υποστήριξη. Πάντως, τώρα πλέον σταματά κάθε είδους υποστήριξη, σύμφωνα με την Enab Baladi.

Ο διοικητής είπε ότι μπορεί μέσα στο 2018 να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα υποστήριξης των μονάδων του FSA. Πολλοί ειδικοί όμως, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα εστιάσουν τον επόμενο χρόνο στην υποστήριξη του ελεγχόμενου από τους Κούρδους Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, στην ανατολική Συρία.

Σχόλια