Σχέδια παγκόσμιου πολέμου από τις ΗΠΑ


Η Ουάσιγκτον προχωρά σε σχέδια παγκόσμιου πολέμου. Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα που βγαίνει από τρία εν εξελίξει πολεμικά σενάρια.


Τελικά, δεν είναι παρά η προσπάθεια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του στην παγκόσμια τάξη, προς όφελος του καπιταλισμού των ΗΠΑ. Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριοι στόχοι αυτής της παγκόσμιας επίθεσης.

Τα τρία πολεμικά σενάρια που βλέπουμε να εξελίσσονται είναι στη Συρία, τη Βόρειο Κορέα και την Ουκρανία. Δεν πρόκειται για διαφορετικές, ασύνδετες συγκρούσεις, αλλά για αλληλοσυνδεόμενες εκφράσεις των Αμερικανικών πολεμικών σχεδίων, που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση στρατηγικών στρατιωτικών δυνάμεων σε καίριες θέσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κατακρεούργηση πάνω από 100 Συριακών κυβερνητικών στρατιωτών από Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα κοντά στο Ντέιρ Εζόρ, ήταν μια απεχθής ξεκάθαρη επίθεση των ΗΠΑ στο Συριακό κράτος. Οι ΗΠΑ με τους νατοϊκούς συμμάχους τους, εδώ και επτά χρόνια διεξάγουν έναν πόλεμο "δι' αντιπροσώπων" για αλλαγή καθεστώτος, εναντίον του συμμάχου της Ρωσίας, προέδρου Άσαντ. Σίγουρα η σφαγή της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιτίθενται στον Συριακό στρατό. Τώρα όμως, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις λειτουργούν απροκάλυπτα για αλλαγή του καθεστώτος. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ λειτουργούν ως στρατός κατοχής, προκαλώντας τη Ρωσία που υπερασπίζεται νόμιμα το κράτος της Συρίας.

Οι πολλαπλές αναφορές ότι ανάμεσα στα θύματα της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ντέιρ Εζόρ βρίσκονταν και Ρώσοι στρατιωτικοί, αυξάνουν τις διεθνείς ανησυχίες.

Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, η Ουάσινγκτον υποσκάπτει τις διπλωματικές προσπάθειες που διεξάγονται μεταξύ των αντίστοιχων κορεατικών ηγετών της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ. Τη στιγμή που αυτός ο ενδο-κορεατικός διάλογος έχει αποκτήσει μια θετική δυναμική, οι ΗΠΑ τοποθετούν στην περιοχή ικανά για πυρηνικά Β-52 και Β-2 βομβαρδιστικά, καθώς και τουλάχιστον τρία αεροπλανοφόρα. Τα Β-2 αναφέρεται ότι είναι εξοπλισμένα με 14τονες βόμβες πυροβόλων όπλων - τη μεγαλύτερη μη-πυρηνική κεφαλή στο Αμερικανικό οπλοστάσιο, σχεδιασμένη για να καταστρέψει τις υπόγειες αποθήκες ρουκετών της Β. Κορέας και να "αποκεφαλίσει" τον ηγέτη της, Κιμ Γιον Ουν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ενώ παρακολουθούσε την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Ν. Κορέα την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε ένα ωμό πολεμικό μήνυμα. Είπε ότι η πρόσφατη ύφεση μεταξύ της Β. Κορέας και του συμμάχου των ΗΠΑ, της Ν. Κορέας, θα τελειώσει "μόλις σβήσει η Ολυμπιακή φλόγα" - όταν τελειώσουν οι αγώνες τον επόμενο μήνα. Αυτή η πολεμοχαρής πολιτική των ΗΠΑ υπερσκελίζει απόλυτα τις προσπάθειες Ρωσίας και Κίνας να μεσολαβήσουν στην ενδο-κορεατική ειρηνευτική διπλωματία.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία φαίνεται σίγουρα ζοφερή για μια επικείμενη, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, εισβολή στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς. Όπως αναφέρεται, στρατιωτικοί επιθεωρητές του Πενταγώνου κατέφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ζώνη Επαφής, που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, από από τους φιλορωσικούς αποσχιστές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο στρατιωτικός διοικητής του Ντονέτσκ, Eduard Basurin, προειδοποίησε ότι η άφιξη των συμβούλων του Πενταγώνου και των υπολοίπων νατοϊκών από Βρετανία και Καναδά δείχνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου που εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στον ρωσικής εθνικότητας πληθυσμό του Ντονμπάς.

Ακόμα και οι συνήθως ικανοποιημένοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της λεγόμενης εκεχειρίας στην Ζώνη Επαφής, έχουν αρχίσει πρόσφατα να αναφέρουν μεγάλη πρόοδο στον βαρύ οπλισμό των δυνάμεων του Κιέβου - κατά παράβαση της Συμφωνίας Ειρήνης του Μινσκ του 2015.

Αν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του Κιέβου προχωρήσουν στην αναμενόμενη επίθεση στο Ντονμπάς τον επόμενο μήνα, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για πολύ μεγάλες απώλειες αμάχων. Εάν συμβεί μια τέτοια "εθνική εκκαθάριση" ρωσικού πληθυσμού από το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο ανοιχτά υιοθετεί τη νεοναζιστική ιδεολογία, σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει μια ευρείας κλίμακας επέμβαση από τη Μόσχα, υπό το έδαφος της ανθρωπιστικής άμυνας. Ίσως κάτι τέτοιο να επιδιώκουν τα Αμερικανικά σχέδια, το οποίο θα μπορεί να παρουσιαστεί από τα πιστά δυτικά ΜΜΕ ως "ένα ακόμα δείγμα της Ρωσικής επιθετικότητας".

Ο πολιτικός αναλυτής Randy Martin λέει: "Είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο κατώφλι του πολέμου, σε τρία παγκόσμια σενάρια. Η προετοιμασία για πόλεμο, είναι στην πραγματικότητα πόλεμος." Και πρόσθεσε: "Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν την πρόσφατη Επισκόπηση Πυρηνικής Στάσης (Nuclear Posture Review) που δημοσίευσε το Πεντάγωνο στις αρχές αυτού του μήνα. Το Πεντάγωνο διακηρύσσει ανοιχτά ότι θεωρεί στόχους τη Ρωσία και την Κίνα και ότι είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει πυρηνική δύναμη για να αντιπαρατεθεί σε συμβατικούς πολέμους σε μια κατάσταση που το Πενταγωνο χαρακτηρίζει ως ασύμμετρη απειλή."

Ο Μάρτιν λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς επιζητεί η Ουάσιγκτον.

"Είναι φυσικά η επιδίωξη της παγκόσμιας ηγεμονίας, η οποία είναι ένας σταθερός στόχος του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως εκφράστηκε για παράδειγμα από το Δόγμα Γούλφοβιτς στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου" λέει ο αναλυτής.

"Αλλά το τι ακριβώς θέλει η Ουάσιγκτον συγκεκριμένα από τη Ρωσία και την Κίνα, είναι ένα ερώτημα. Προφανώς χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την απειλή πολέμου. Δεν ξέρουμε όμως τι είναι αυτό που θα μαλάκωνε την Ουάσιγκτον. Ίσως η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, με τον πρόεδρο Πούτιν να αντικαθίσταται από ένα φιλοδυτικό πρόσωπο. Ίσως να εγκαταλείψουν η Ρωσία και η Κίνα τα σχέδιά τους για Ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση και να ξεχάσουν τα σχέδιά τους για εγκατάλειψη του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές."

Ένα πράγμα, πάντως φαίνεται απολύτως ξεκάθαρα. Οι ΗΠΑ ξεκινούν ένα παγκόσμιο σχέδιο πολέμου, συμπέρασμα που προκύπτει από τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, την Κορεατική Χερσόνησο και την Ουκρανία. Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι παρά ένας τρόπος πίεσης της Ρωσίας και της Κίνας να συναινέσουν με κάποιον τρόπο στις Αμερικανικές φιλοδοξίες για παγκόσμια ηγεμονία.

Το σίγουρο είναι ότι η Ουάσιγκτον έχει μια παράτολμη και εγκληματική συμπεριφορά, παραβιάζει την Χάρτα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί αναίσχυντα ως αδίστακτο καθεστώς.

Πάντως, η Ρωσία και η Κίνα είναι πολύ απίθανο να συνθηκολογήσουν. Για έναν λόγο και μόνο, ότι οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για μονοπολική ηγεμονία είναι αδύνατον να ευοδωθούν. Η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη, κατά την οποία η Ουάσιγκτον μπορούσε να κυριαρχεί για σχεδόν επτά δεκαετίες, είναι πλέον παρωχημένη, καθώς η διεθνής τάξη εξελίσσεται φυσιολογικά σε πολυπολικούς σχηματισμούς.

Όταν η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι "προσπαθούν να αλλοιώσουν την διεθνή τάξη προς όφελός τους" αυτό που σιωπηρά παραδέχονται οι Αμερικανοί κυβερνήτες είναι το άγχος τους ότι οι ημέρες της ηγεμονίας των ΗΠΑ τελειώνουν. Η Ρωσία και η Κίνα δεν κάνουν κάτι παράνομο. Είναι απλώς θέμα ιστορικής εξέλιξης.

Γι' αυτό και, τελικά, τα πολεμικά σχέδια της Ουάσιγκτον μάταια προσπαθούν να επιτύχουν στόχους με εγκληματικό εξαναγκασμό. Τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να αναστρέψουν την ιστορία. Αλλά με έναν διαβολικό τρόπο, αυτά τα σχέδια μπορούν να σβήσουν το μέλλον του πλανήτη.

Ο κόσμος βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα βάραθρο, όπως συνέβαινε και στις παραμονές του 1ου και 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός είναι και πάλι στο επίκεντρο.

Όπως είπε και ο αναλυτής Randy Martin: "οι Αμερικανοί ηγέτες αποκαλύπτονται, δείχνοντας γυμνή την αληθινή τους φύση, ότι θέλουν να εξαπολύσουν τον πόλεμο στον κόσμο. Η μιλιταριστική ιδεολογία της ανωτερότητας είναι, αναμφισβήτητα, ο φασισμός στην πράξη."

Του Finian Cunningham

Σχόλια