14 Απριλίου θα ξεκινούσε η έρευνα στην Ντούμα, 13 Απριλίου επιτέθηκαν οι Δυτικοί

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιτέθηκαν στη Συρία

Στις 12 Απριλίου έφτασε στη Δαμασκό, η πρώτη ομάδα ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), για να ερευνήσει την φημολογούμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας. Η δεύτερη ομάδα θα αναμενόταν να φτάσει εχθές (13/4) και οι έρευνες να ξεκινήσουν σήμερα (14/4).

Ο Σύρος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε τα εξής:

"Οι δύο ομάδες θα φτάσουν χωριστά στη Συρία την Πέμπτη και την Παρασκευή... Θα διευκολύνουμε άφιξη των ερευνητών και την πρόσβαση τους οπουδήποτε επιθυμούν στην Ντούμα, για να ελέγξουν αν υπήρξε ή όχι, χρήση χημικών ουσιών."

Στις 13 Απριλίου, ο Ντ. Τραμπ και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον της Συρίας.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, εκτοξεύθηκαν 103 πύραυλοι, από τους οποίους οι 71 αναχαιτίστηκαν από τη Συριακή αεράμυνα. Κανένας από τους πυραύλους δεν έπληξε ρωσικό στόχο και οι ζημιές στις συριακές εγκαταστάσεις ήταν περιορισμένες. Από τους πυραύλους που αναχαιτίστηκαν, όπως ανακοινώθηκε, υπήρξαν τρεις νεκροί άμαχοι πολίτες.

Στην ενημέρωση του Τύπου από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ρωτήθηκε από κάποιον δημοσιογράφο πότε βεβαιώθηκαν για την ενοχή της Συριακής κυβέρνησης, όταν μόλις προχθές ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη χημική επίθεση, εκτός από τα βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ. Η απάντηση ήταν μονολεκτική "εχθές". Ο Μάτις ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση διαρροής χημικών, μόλυνσης και θυμάτων, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έπληξαν (όπως λένε) εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων και αποθήκες χημικών ουσιών. Πολύ καθησυχαστικός, αλλά τελείως αόριστα, ο Μάτις απάντησε ότι προσπάθησαν να σχεδιάσουν την επίθεση έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης αθώων θυμάτων και καταστροφής, ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές χημικών, διότι, όπως είπε "έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν" γι' αυτό.

Σχόλια